لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۴

معاون وزیر ارتباطات در مورد آینده اینترنت در ایران: حق دارید بدبین باشید


امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات

در پی قطعی اجباری اینترنت در ایران که هم‌چنان نیز ادامه دارد، امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، روز سه‌شنبه، پنجم آذر، از بدبینی ایرانیان نسبت به آینده وضعیت اینترنت در ایران سخن گفت و گفت که به آنها «حق می‌دهد».

آقای ناظمی با اشاره به ابراز نگرانی افراد در شبکه‌های اجتماعی در مورد آینده دسترسی به اینترنت گفت: «همه بدبین هستند. حق می‌دهم به هر آدمی که از دور دارد نگاه می‌کند، به وضعیت پیش رو این‌ قدر بدبین باشد.»

معاون وزیر ارتباطات این مطلب را در جلسه «بررسی پیامدهای قطع اینترنت بر کسب‌وکارها و چگونگی کاهش تاثیرات منفی آن» بیان کرد که روز سه‌شنبه در سازمان فناوری اطلاعات ایران برگزار شد.

نگرانی شهروندان به آینده اینترنت در ایران به‌ویژه پس از انتشار نامه‌ای از سوی خود امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات، بیشتر شده است.

جمهوری اسلامی برای مهار اعتراضات اخیر علیه افزایش قیمت بنزین دست به قطع سراسری اینترنت در ایران زد و در پنجمین روز قطعی سراسری اینترنت، امیر ناظمی در نامه‌ای از دستگاه‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی خواست تا فهرستی از «وابستگی» وب‌سایت‌هایشان به خدمات خارجی را اعلام کنند.

او در این نامه که با سربرگ وزارت ارتباطات منتشر شده خطاب به کلیه دستگاه‌های اجرایی کشور از آنها خواسته است: «اطلاعات سامانه‌ها (وب‌سایت‌ها، ایمیل‌ها، سامانه‌های عملیاتی آن‌لاین و…) و همچنین وابستگی خدمات خارجی» را در یک فایل اکسل به مرکز رصد و پایش شبکه ملی اطلاعات بدهند.

این درخواست، ترس از ایجاد فهرستی موسوم به «فهرست سفید» از سوی دولت جمهوری اسلامی برای اینترنت را تشدید کرده است.

به نوشته کاربران متعدد در شبکه‌های اجتماعی، «فهرست سفید» به این معنا خواهد بود که دسترسی ساکنان ایران به بیشتر سایت‌ها و خدمات اینترنتی بیرون از ایران بسته بماند و تنها وب‌سایت‌های معین و خدمات خارجی که افراد و نهادهای تأیید شده نیاز به آنها دارند برای آنها باز بشود. بدین معنی که به‌ جای قرار دادن برخی وب‌سایت‌ها در «فهرست سیاه»، کلیت اینترنت در فهرست سیاه قرار بگیرد و تنها مجراهای مخصوصی تحت عنوان «فهرست سفید» باز بماند.

این در حالی است که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، پیش از این به شکست سیاست فیلترینگ در ایران اذعان کرده بود.

با این حال به نظر می‌رسد که در پی اعتراضات گسترده که در چند سال گذشته برای چندمین بار رخ می‌دهد حکومت به این نتیجه رسیده است که بهتر است فضای مجازی را محدود و تحت کنترل نگه دارد.

جمهوری اسلامی ایران سال‌هاست که طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران داخلی از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخش‌هایی از این طرح نیز با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.

برخی مسئولان نظامی جمهوری اسلامی، اعتراضات اخیر نسبت به افزایش سه‌ برابری قیمت بنزین را «جنگ جهانی» علیه خود نامیده‌اند؛ پیش از این، روز ۵ خرداد امسال، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیر عامل ایران با اشاره به الگوی «اداره مردم در شرایط بحران» در دوره جنگ ایران و عراق گفته بود که در صورت وقوع جنگ با آمریکا، «شبکه‌های اجتماعی بسته خواهند شد».

غلامرضا جلالی همواره تأکید کرده است که «ما می‌توانیم اینترنت ایرانی اسلامی داشته باشیم».

منابع: شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG