لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۳۱

سه فعال دیگر محیطزیست در ایران بازداشت شدند


یوسف فرهادی بابادی، فعال محیط زیست، در شهرکرد بازداشت شده است.
یوسف فرهادی بابادی، فعال محیط زیست، در شهرکرد بازداشت شده است.

همزمان با پنجمین جلسه دادگاه هشت فعال محیط‌زیست، گزارش‌هایی درباره بازداشت یوسف فرهادی بابادی فعال محیط زیست در شهرکرد و آرمان وفایی و شاهو فرجی، دو فعال محیط زیست در سنندج، منتشر شده است.

بر اساس گزارش برخی از سایت‌های خبری، این عضو کمپین محیط زیستی «صدای پای آب» و برادرش روز یکشنبه ۲۸ بهمن در حالی که در حال بازگشت از یک مراسم ختم بودند، توسط ماموران وزارت اطلاعات در شهرکرد بازداشت شدند.

بر اساس این گزارش‌ها، دو خودروی وزارت اطلاعات با متوقف کردن خودروی فرهادی بابادی «ضمن ارعاب همراهان او، اقدام به بازداشت خشونت‌آمیز وی و برادرش کردند».

کانال تلگرامی «صدای پای آب» بعد از دستگیری یوسف فرهادی بابادی از «سناریوسازی‎های امنیتی» علیه فعالان محیط زیستی ابراز نگرانی کرد.

براساس گزارش این کانال، پیش از این خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران و برخی از کانال‌های نزدیک به نهادهای امنیتی گزارش‌هایی را علیه این کمپین و فعالان آن منتشر کرده بودند.

آقای بابایی پیش از این نیز با شکایت اعضای مجمع نمایندگان اصفهان روز ۹ اردیبهشت احضار و بازداشت‌ و پس از ۹ روز با قرار وثیقه آزاد شده بود.

کمپن «صدای پای آب» فعالیت‌های زیادی برای مقابله با پروژه‌های انتقال آب کارون و زاینده‌رود انجام داده است.

در دی ماه نیز ۱۳ فعال محیط زیست و عضو حزب وحدت ملی در استان کردستان بازداشت شده بودند.

شبکه حقوق بشر کردستان روز دوشنبه خبر داد که رضا اسدی و فاضل قیطاسی، دو نفر از این فعالان محیط زیست، پس از ۴۷ روز بازداشت در سلول انفرادی با قرار وثیقه‌های ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد شدند.

این سایت‌ خبر داد که روز یک شنبه آرمان وفایی و شاهو فرجی، دو فعال محیط زیست و از اعضای شاخه کردستان حزب وحدت ملی در سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

براساس این گزارش، شاهو فرجی در یکی از خیابان‌های مرکزی شهر سنندج و آرمان وفایی در خانه خود بازداشت‌ شده‌اند.

این فعالان محیط زیست در حالی بازداشت شده‌اند که پس از گذشت یک سال سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، هنوز در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران هستند.

در همین حال روز دوشنبه پنجمین جلسه این هشت فعال محیط زیست در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

در جلسات این دادگاه، وکلای تعیین شده از سوی این فعالان محیط زیست حضور ندارند و تنها سه نفر از وکلای «مورد اعتماد» قوه قضاییه قرار است از آنان دفاع کنند.

در همین حال کاظم حسینی یکی از این وکلا، روز یکشنبه در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا خبر داد که ماموران سپاه پاسداران به این وکلا حتی اجازه نمی‌دهند با این فعالان محیط زیست در جلسه دادگاه صحبت کنند.

وی گفت: «تا الان نتوانسته‌ایم با موکلان‌مان صحبت کنیم زیرا ضابطان اجازه صحبت با آنها را نداده‌اند و صرفاً در حد احوالپرسی با موکلان خود ارتباط داشتیم».

آقای حسینی اضافه کرد :«امیدواریم در جلسات بعدی، اجاره ارتباط کلامی با موکلان‌مان را بدهند؛ البته این کار ضابطان غیرقانونی است زیرا تحقیقات پرونده پایان یافته است».

بر اساس گزارش‌ها، نیلوفر بیانی، یکی از هشت فعال محیط زیستی زندانی، در جلسه دوم دادگاه گفته بود که تحت فشار و به دلیل تهدید شدن توسط بازجویان اعتراف کرده است.

پس از آن اعلام شد که خانم بیانی در جلسات بعدی دادگاه حضور نداشته است.

در همین حال آقای حسینی گفت: «جلسه قبلی دادگاه هم با حضور هفت نفر از متهمان و پنج نفر از وکلا تشکیل شد و یکی از متهمان زن پرونده در جلسه حضور نداشت که علت عدم حضور این متهم را نمی‌دانیم».

پیش از این وب‌سایت‌ کمپین حقوق بشر در ایران به نقل از «یک منبع مطلع» خبر داده بود که ماموران امنیتی قصد داشته‌اند از حضور نیلوفر بیانی در یک مرکز خرید و ویلا فیلم بسازند و او را «در حال خوشگذرانی نشان دهند».

براساس این گزارش، خانم بیانی پیشنهاد ماموران برای حضور در این مراکز را رد کرده و آنان موفق به ساخت این فیلم نشده‌اند.

در حالی که چندین مقام دولتی و نمایندگان مجلس بارها اتهام «جاسوسی» درباره این فعالان محیط زیست را رد کرده‌اند، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، در نشستی در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ، در پاسخ به سوالی در این زمینه، ماجرای قتل جمال خاشقچی را مطرح کرد و از پاسخ دادن به این سوال طفره رفت.

XS
SM
MD
LG