وزیر دفاع آمریکا میگوید نیروهای آمریکا باید برای مبارزه با داعش در سوریه باقی بمانند. همزمان کردهای سوری نیز برای آغاز روند صلح با سوریه، خواستار حمایت آمریکا و فرانسه شدند.
جو بایدن هم تصمیم در مورد خارج کردن «هیئت تحریر الشام» از فهرست گروههای تروریستی را عملاً به دولت دونالد ترامپ واگذار کرده است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت آمریکا باید نیروهای مستقر در سوریه را حفظ کند تا از تشکیل دوباره گروه داعش که میتواند «یک تهدید بزرگ» پس از سرنگونی حکومت بشار اسد باشد، جلوگیری کند.
او افزود حضور نیروهای آمریکایی در سوریه یک «نیاز»، به ویژه برای تضمین امنیت اردوگاههای محل نگهداری دهها هزار جنگجوی پیشین داعش و اعضای خانواده آنها است.
ژنرال آستین روز چهارشنبه ۱۹ دی و در جریان حضور در پایگاه آمریکایی رامشتاین در آلمان در یکی از آخرین گفتوگوهای رسانهای خود پیش از پایان کار دولت جو بایدن با خبرگزاری آسوشیتدپرس سخن میگفت.
به گفته آقای آستین، اگر سوریه بدون محافظ بماند، داعش دوباره سر بر خواهد آورد و «برای اینکه پایمان همچنان بر گلوی داعش باشد، کار در برابر خود داریم».
شمار نیروهای داعش که در اردوگاههایی در شمال و شمال شرق سوریه نگهداری میشوند تا ۱۰ هزار نفر هم ارزیابی شده که این تعداد همراه با اعضای خانوادهٔ آنها، جمعیت اردوگاهها را به دهها هزار نفر افزایش میدهد. گفته شده که دستکم ۲ هزار تن از نیروهای داعش در این اردوگاهها مهرههای «بسیار خطرناک» طبقهبندی شدهاند.
اردوگاههای یادشده در کنترل شبهنظامیان کرد سوری متحد آمریکا و غرب است.
پنتاگون به تازگی اعلام کرد که شمار نیروهای آمریکایی در سوریه را که تا پیش از این ۹۰۰ تن بود، به ۲ هزار نفر افزایش داده است. این نیروها همراه با نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری جنگجویان کرد با داعش مبارزه میکنند.
لوید آستین گفت نیروهای سوریه دموکراتیک شریک خوبی برای آمریکا بوده و اکنون (در حکومت جدید سوریه) در حال جذب شدن به ارتش این کشور هستند و میتوان امیدوار بود که سوریه کنترل تمامی اردوگاههای داعش را به دست بگیرد. اما تا آن زمان، آمریکا باید محافظ منافع خود در آنجا باشد.
درخواست از فرانسه برای تأمین امنیت مناطق کُردنشین سوریه
در این میان، یک مقام ارشد نیروهای کُرد در سوریه گفت نیروهای آمریکا و فرانسه میتوانند امنیت تمامی منطقه مرزی در شمال سوریه را تأمین کنند تا از بروز جنگ میان نیروهای کرد سوری مورد حمایت غرب با ترکیه جلوگیری شود.
الهام احمد، که مسئول سیاست خارجی حکومت خودمختار کردها در سوریه است، چهارشنبه به شبکه ۵ تلویزیون فرانسه گفت نیروهای این منطقه آماده هستند که آمریکا و فرانسه امنیت این مناطق را تأمین کنند و عهدهدار این مسئولیت شوند.
به گزارش رویترز، آقای احمد افزود به محض اینکه فرانسه ترکیه را برای قبول این پیشنهاد قانع کند، کردها آماده آغاز روند صلح با ترکیه هستند.
رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه در روزهای اخیر دوباره هشدار دادند که اگر خواسته آنها در از بین رفتن مراکز استقرار نیروهای کرد مخالف حکومت ترکیه در سوریه و خلع سلاح آنها تأمین نشود، ارتش ترکیه آماده حمله به شبهنظامیان یگانهای مدافع خلق کرد در سوریه است.
در حالی که یگانهای مدافع خلق کرد متحد جنگجویان نیروهای سوریه دموکراتیک، موسوم به «قسد» هستند، ترکیه یگانهای یادشده با نام اختصاری ی.پ.گ را مرتبط با حزب کارگران کردستان، پکاکا، میداند. نیروهای پکاکا در ۴ دهه گذشته علیه حکومت مرکزی ترکیه جنگیدهاند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، این هفته گفت که کشورش نیروهای دموکراتیک سوریه را رها نخواهد کرد. یک مقام فرانسه به رویترز گفت مذاکرات بر سر استقرار نیروهای آمریکا و فرانسه در مرز میان ترکیه و کردهای سوریه جریان دارد اما معلوم نیست چقدر گفتوگوها پیشرفت کرده است.
آمریکا در تلاش برای بازداشتن ترکیه از حمله به کردهای سوریه
وزیر خارجه دولت جو بایدن روز چهارشنبه گفت آمریکا در تلاش است تا نگرانیهای ترکیه در سوریه را برطرف کرده و آنکارا را از حمله به نیروهای کرد در سوریه بازدارد.
آنتونی بلینکن در جریان آخرین سفر خود به فرانسه در مقام وزیر خارجه، گفت ترکیه در مورد شبهنظامیان پکاکا در سوریه «نگرانیهای مشروع» دارد.
آقای بلینکن گفت درخواست ترکیه برای خروج همه «جنگجویان تروریست خارجی» از سوریه یک روند زمانبر است و در عین حال، یک درگیری به نفع هیچ طرفی نخواهد بود و آمریکا سخت کار میکند تا مطمئن شود که چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
دونالد ترامپ در نشست خبری سهشنبه در فلوریدا گفت کردها و ترکیه دشمنان یکدیگر هستند ولی رجب طیب اردوغان که آن کار (حمله به کردها) را شروع کرده بود، به درخواستهای من دربارهٔ جلوگیری از حمله به آنها عمل کرد. اشاره آقای ترامپ به دوران اول ریاستجمهوریاش بود.
دونالد ترامپ که از اول بهمن به کاخ سفید باز میگردد، در نشست خبری سهشنبه در فلوریدا در مورد سیاست احتمالی خود در قبال حفظ نیروهای آمریکایی در سوریه توضیح نداد، اما گفت که «ترکیه دو هزار سال به شکلهای مختلف به دنبال سوریه (کنترل و تصاحب سوریه) بوده و افرادی که در آن جا هستند (حاکمان جدید سوریه) از ترکیه آمدهاند».
«واگذاری سرنوشت» گروه و رهبران «هئیت تحریر الشام» به دولت ترامپ
در این میان، واشینگتن پست روز پنجشنبه ۲۰ دی خبر داد که در پی تصمیم جو بایدن برای باقی گذاشتن نام «هئیت تحریر الشام» و سران آن از فهرست تروریستی آمریکا تا پایان کار دولت او، تصمیم در مورد خارج کردن این گروه و سرانش از سیاههٔ تروریستی عملاً به دولت دونالد ترامپ واگذار شده است.
سه مقام آگاه آمریکایی در این زمینه گفتند دولت بایدن معتقد است که این گروه جهادگرای اسلامی پیشین، باید ثابت کند که با گروههای افراطی کاملاً قطع رابطه کرده و عملکردش باید زیر رصد باشد.
یکی از این سه مقام گفته است انتصاب افرادی از جنگجویان خارجی و جهادگرایان پیشین به سمتهای ارشد در وزارت دفاع سوریه مایه نگرانی است.
باربارا لیف، دستیار وزیر خارجه دولت جو بایدن روز ۳۰ آذر پس از سفر به دمشق و دیدار با احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، گفت جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیین شده وزارت خارجه آمریکا در مورد احمد الشرع لغو شده است.
احمد الشرع و گروه او از روز ۱۸ آذر با سرنگون کردن حکومت ۵۴ ساله خاندان اسد که به فرار بشار اسد به روسیه منجر شد، حکومت در سوریه را در دست گرفتهاند.