اسعد حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه حکومت موقت سوریه، تحریمها را مانعی برای بازسازی سریع این کشور دانست و بار دیگر از ایالات متحده خواست تا تحریمهای این کشور جنگزده را لغو کند.
او روز یکشنبه ۱۶ دیماه، در حاشیه سفر هیئتی از سوریه به قطر و پس از دیدار با محمدبن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه قطر به خبرنگاران گفت که «مردم سوریه در انتظار خدمات و همکاری کشورهای دیگر هستند در حالی که این تحریمها مانع و سد راه بهبود و توسعه سریع مردم سوریه خواهند بود».
حسن شیبانی خطاب به واشینگتن گفت که «هدف این تحریمها رژیم اسد بود اما اکنون تحریمها علیه مردم سوریه است» و از واشینگتن خواست تحریمها را لغو کند.
سانا، خبرگزاری رسمی سوریه خبر داد که وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه، به همراه مرحف ابوکسرا، وزیر دفاع، و انس خطاب، رئیس اطلاعات دولت انتقالی، برای نخستین بار پس از سقوط حکومت بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع، به قطر سفر کردند تا در دیدار با مقامات ارشد این کشور از جمله محمد خلیفی، وزیر مشاور امورخارجه این کشور، در مورد همکاریهای دوجانبه دو کشور گفتوگو کنند.
محمد خلیفی پس از این دیدار گفت: «شیبانی یک نقشه راه روشن برای آینده نزدیک سوریه و گامهای دولت جدید به قطریها ارائه داد».
او تاکید کرد که قطر با آنها همکاری خواهد کرد تا هر گونه دخالت خارجی در امور سوریه جلوگیری شود.
دو روز پیش از این سفر، حسن شیبانی در شبکه اجتماعی ایکس خبر داده بود که طی روزهای آینده به قطر، امارات متحده عربی و اردن سفر خواهد کرد.
او نوشت: «ما امیدواریم این سفرها به تقویت ثبات، امنیت، بهبود اقتصادی و ایجاد شراکتهای ممتاز کمک کند».
قطر، برخلاف سایر کشورهای عربی، هرگز در دوران بشار اسد روابط دیپلماتیک خود را با سوریه بازسازی نکرد.
قطر از حامیان اصلی شورشیان سوری در سالهای گذشته بود و یکی از نخستین کشورهایی که در پی سقوط حکومت اسد و پس از ترکیه، سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد.
تشدید درگیریها در شمال سوریه
همزمان با سفر هیئتی از دولت انتقالی سوریه به قطر، دیدهبان حقوق بشار سوریه در بیانیهای اعلام کرد، درگیری میان گروههای تحت حمایت ترکیه و نیروهای کُرد سوری طی دو روز گذشته در شمال سوریه منجر به کشته شدن دهها نفر شده است.
به گفته این نهاد ناظر، این درگیریها از عصر جمعه، در چندین روستا اطراف شهر منبج ۱۰۱ کشته بر جای گذاشته که شامل ۸۵ نفر از نیروهای طرفدار ترکیه و ۱۶ نفر از نیروهای سوریه دموکراتیک سوریه بوده است.
نیروهای دموکراتیک سوریه نیز در بیانیهای اعلام کردند «تمامی حملات نیروهای ترکیه که توسط پهپادها و هواپیماهای ترکیه حمایت میشدند» را دفع کردهاند.
رامی عبدالرحمن، مدیر دیدهبان حقوق بشر سوریه، میگوید که گروههای تحت حمایت ترکیه قصد دارند با تصرف شهرهای کوبانی و طبقه، به سمت رقه پیشروی کنند.
نیروهای سوریه دموکراتیک بخشهای وسیعی از شمال شرق سوریه را کنترل میکند، مناطقی که کردها پس از عقبنشینی نیروهای دولتی در جریان جنگ داخلی، در آنجا اداره خودمختار ایجاد کردند.
نیروهای سوریه دموکراتیک از حمایت ایالات متحده برخوردارند اما ترکیه آنها را امتداد حزب کارگران کردستان ترکیه، پکاکا، میداند که دههها است در جنوب شرق ترکیه شورش کرده و دولت آنکارا و برخی کشورهای دیگر از جمله آمریکا آنها را سازمان تروریستی میدانند.
ارتش ترکیه به طور مداوم به مواضع نیروهای کُرد در سوریه و عراق حمله میکند.
احمد الشرع، رهبر تحریر الشام و حاکم جدید سوریه، گفته است که نیروهای سوریه دموکراتیک در آینده با ارتش کشور ادغام خواهند شد. او تاکید کرده که «امکان تجزیه کشور وجود ندارد و کردها «بخش جداییناپذیر از ترکیب سوریه هستند».