محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، از آغاز برخورد قوه قضائیه با متخلفان ارزی استقبال کرد اما گفت که هنوز بخش بزرگی از فهرست دریافتکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی منتشر نشده است.
آقای جهرمی روز یکشنبه ۲۴ تیر در پیامی توئیتری نوشت که روند شفافسازی در این زمینه «مسیر مناسبی» در پیش گرفته، اما انتشار تمامی فهرست و «بهرهگیری از نظارت افکار عمومی و کشف پلشتیها» مهم است.
ساعاتی پیشتر غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه، در نشست خبریاش گفته بود که در جریان رسیدگی به پرونده متخلفان در پرونده واردات گوشی تلفن همراه با ارز دولتی «چند نفر بازداشت و چند شرکت پلمپ شدهاند».
در سه هفته اخیر و در پی تجمعات اعتراضی در مراکز تجاری و بازار تهران و چند شهر دیگر، فهرستهایی با عنوان «متخلفان ارزی» منتشر شده است.
با این حال منتقدان همواره تأکید کردهاند این فهرستها به بخش بسیار کوچکی پرداخته و برخی حوزهها، نظیر خودرو، را نیز پوشش نداده است.
در جریان تجمعات چند هفته پیش، معترضان ابتدا شعارهایی علیه گرانی و نابسامانی بازار ارز سر دادند اما شعارها بلافاصله با مطالبات سیاسی همراه شد و اعتراضها علیه سیاستهای داخلی و خارجی جمهوری اسلامی را نشانه گرفت.
با این حال محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در روزهای اخیر گفته است که ماجرای پخش اعترافات تلویزیونی چند دختر رقصنده و در پس آن، مطرح شدن دوباره شایعه فیلترینگ اینستاگرام تنها با هدف «انحراف افکار عمومی» از شفافسازی بازار ارز صورت گرفته است.
در هفتههای اخیر شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، انتشار فهرست کامل متخلفان را اقدامی نامناسب و علیه بخش خصوصی دانستهاند.
اظهارات وزیر ارتباطات و همچنین سخنگوی قوه قضائیه در همان روزی منتشر شده است که کابینه حسن روحانی با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد. پیش از این دیدار، وبسایت «الف» نوشته بود که آیتالله خامنهای هیأت دولت را برای توضیح مشکلات اقتصادی فراخوانده است.
رهبر جمهوری اسلامی چند روز پیش نیز در نامهای خطاب به حسن روحانی، از او خواسته بود که گزارشی از نحوه توزیع سکه و ارز ارائه کند.
پس از بیثباتی در بازار ارز ایران، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، اعلام کرد که ارز مورد نیاز برای واردات و همچنین ارز ناشی از صادرات به شبکه پولی و بانکی اقتصاد ایران، با دلار ۴۲۰۰ تومانی ارائه میشود.
این اقدام انتقاد شماری از مقامها و کارشناسان اقتصادی را به دنبال داشت و از جمله اکبر ترکان، مشاور رئیس جمهوری، گفت که واردکنندگان کالایی را که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کردند با قیمت دلار هشت هزار تومانی میفروشند.
سرانجام دولت روحانی در تیر ماه عملا شکست این سیاست را پذیرفت و «بازارثانویه» ارز را ایجاد کرد که به معنای سه نرخی شدن ارز است.
بر اساس جدولی که مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است، بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران از ۱۳ مرداد در بخش خودروسازی و تجارت طلا آغاز میشود و تحریم نفت، انرژی و تراکنشهای بانکی ایران نیز از ۱۳ آبان آغاز خواهد شد.