لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۲۰

روحانی قانون «مقابله با اقدامات آمریکا» را به وزارت خارجه ابلاغ کرد


پس از آنکه رئیس مجلس ایران قانون موسوم به مقابله با اقدامات آمریکا را به رئیس دولت ارسال کرد، خبرگزاری‌های ایران گزارش دادند که این قانون برای اجرا به وزارت امور خارجه ابلاغ شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، رئیس‌جمهور ایران روز دوشنبه سوم مهر ماه، قانون موسوم به «مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» را جهت اجرا به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ابلاغ کرده است.

طرح موسوم به مقابله با «اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا» در خرداد ماه امسال و در واکنش به مصوبه کنگره آمریکا در تشدید تحریم‌های ایران، در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و در تیرماه امسال رئیس مرکز پروهش‌های مجلس خبر داد که در قالب این طرح هزار میلیارد تومان به برنامه موشکی ایران اختصاص داد می‌شود.

این طرح که جزئیات آن بعدتر در اواخر مردادماه به تصویب مجلس رسید در روزهای گذشته و پس از آنکه شورای نگهبان در مهلت قانونی در مورد آن اظهار نظر نکرد، برای اجرا به دولت ابلاغ شد.

اقدام حسن روحانی در ابلاغ این قانون، کمتر از یک هفته پس از آن صورت می‌گیرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نخستین سخنرانی خود در سازمان ملل اعلام کرد، «نمی‌توانیم اجازه بدهیم رژیم جنایتکار ایران به اقدامات بی‌ثبات کننده‌اش ادامه دهد در حالی که در حال دنبال کردن برنامه موشکی خطرناک خود است».

دولت آمریکا تهران را به واسطه «اقدامات مخرب و بی‌ثبات‌کننده» از جمله آزمایش موشک‌های بالیستیک و حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی در کشورهای منطقه، سرزنش می‌کند و این اقدامات را در تضاد با روح توافق هسته‌ای می‌داند که بر پایه آن ایران قرار است در تأمین امینت و ثبات در سطح منطقه‌ای و جهانی مشارکت کند.

به واسطه چنین رفتارهایی گرچه آمریکا تا کنون پایبندی ایران به برجام را تأیید و رفع تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای را تمدید کرده است، اما تحریم‌های دیگری را علیه اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با برنامه‌های موشکی ایران وضع کرده است.

تحریم‌هایی که ایران آن را نشانگر «بدعهدی» آمریکا در اجرای توافق هسته‌ای می‌داند و به رغم آنها تأکید کرده است که با قدرت برنامه موشکی خود را ادامه خواهد داد.

در این زمینه حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، روز جمعه ۳۱ شهریور در مراسم رژه نیروهای مسلح تأکید کرد که با وجود مخالفت کشورهای غربی، برنامه موشکی جمهوری اسلامی «تقویت» خواهد شد.​

یک روز پس از این مراسم ایران از «آزمایش موفقیت‌آمیز» موشک دوربرد خرمشهر خبر داد که ادعا شده با بُردی «دو هزار کلیومتری» نقاط مختلف خاورمیانه و اسرائیل را در تیررس خود دارد.

مقام‌های اسرائیلی با تحریک‌آمیز خواندن این آزمایش موشکی، آن را محکوم کرده‌اند و کابینه امنیتی اسرائیل هم روز یکشنبه به رغم تعطیلات سال نوی یهودی، در این زمینه تشکیل جلسه داد.

واکنش‌ها به این آزمایش موشکی محدود به اسرائیل نبود و در آمریکا هم دونالد ترامپ که «مقابله با تهدید‌های موشکی ایران و کره شمالی» از نخستین برنامه‌های اعلام شده دولتش بود، تأکید کرد این اقدام نشان می‌دهد که توافق چندانی بین ایران و ایالات متحده وجود ندارد.

موشک بالیستیک خرمشهر که روز شنبه «آزمایش موفقیت‌آمیز» آن اعلام شد، پیشتر در مهرماه سال ۹۵ به عنوان «جدیدترین موشک دوربرد ایران» معرفی شده بود و در بهمن ماه سال پیش نیز آزمایش این موشک دوربرد رسانه‌ای شد.

در آن زمان پس از تشکیل جلسه شورای امنیت برای بررسی این آزمایش موشکی، نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل با رد ادعای مقام‌های ایرانی در مورد جنبه دفاعی آن، این اقدام را «غیر قابل قبول» توصیف کرده بود.

آمریکا در نیمه بهمن ماه سال ۹۵ در ارتباط با همین آزمایش موشکی تحریم‌‌هایی را نیز بر چندین شخص حقیقی و حقوقی ایرانی اعمال کرد.

XS
SM
MD
LG