لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۷

دونالد ترامپ با امضای مصوبه کنگره راه را برای تحریم سپاه پاسداران هموار کرد


دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه ۱۱ مرداد با امضای طرح تشدید تحریم‌های ایران، روسیه و کره شمالی راه را برای تحریم سپاه پاسداران از سوی ایالات متحده هموار کرد.

بر اساس مصوبه کنگره آمریکا، رییس‌جمهوری ۹۰ روز پس از اجرایی شدن این قانون باید تحریم‌هایی را علیه سپاه پاسداران و اشخاص خارجی که مقام رسمی، عوامل یا وابستگان سپاه پاسداران هستند وضع کند.

با اجرایی شدن این قانون، کسانی که در برنامه‌های موشکی ایران نقشی دارند و هر کسی که با آنها تجارت می‌کند، هدف تحریم‌های جدید قرار می‌گیرند. تحریم‌ها شامل منع تجارت سلاح با سپاه نیز می‌شود.

|برای دریافت تازه‌ترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|

پیش از این مقامات نظامی ایران نسبت به تحریم سپاه پاسداران هشدار داده بودند و از جمله محمد علی جعفری فرمانده سپاه گفته بود که اگر سپاه تحریم شود آمریکا باید پایگاه‌های منطقه‌ای خود را تا عمق هزار کیلومتری اطراف ایران جمع‌آوری کند.

در این قانون از نیروی قدس سپاه پاسداران به عنوان بازوی اجرایی سپاه در خارج از کشور نام برده شده که سیاست‌های جمهوری اسلامی در «حمایت از گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامی» را اجرا می‌کند و با تهیه امکانات نظامی و اقتصادی برای این گروه‌ها، آنها را قادر به «عملیات‌های تروریستی در سراسر خاورمیانه و جنوب آسیا» می‌کند.

این نیرو هم مشمول تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار می‌گیرد که مطابق آن اموال نیروی قدس توقیف و هرگونه دادوستد نیز با آن ممنوع خواهد شد.

قانون جدید تحریم‌ها در عین حال رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا را موظف می‌سازد که فهرست کاملی از ناقضان حقوق بشر در ایران و کسانی که مسئول شکنجه و اعدام‌های غیرقانونی در این کشور هستند تهیه کند تا زمینه تحریم آنها را فراهم سازد. این افراد از ورود به خاک آمریکا نیز منع شده‌اند.

کنگره آمریکا هفته گذشته با اکثریت قاطع آرا در هر دو مجلس نمایندگان و سنا، مصوبه تحریم‌های جدید روسیه، ایران و کره شمالی را به تصویب رسانده بود که با اعتراض ایران و اقدام متقابل روسیه مواجه شد به طوری که مسکو از واشینگتن خواست ۷۵۵ تن از شمار کارکنان سفارتش در روسیه را کم کند.

این مصوبه نسخه تازه‌ای از طرح سنای آمریکا بود که اواخر خردادماه با عنوان «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» تصویب شد. در مصوبه جدید اما کره شمالی و روسیه نیز هدف قرار گرفته‌اند.

این قانون تحریم‌های جدیدی علیه شرکت‌هایی وضع می‌کند که در پروژه‌های استخراج نفت روسیه از دریا و تاسیسات خط لوله نفت و گاز این کشور نقش دارند. در عین حال شرکت‌هایی هم که با نهادهای نظامی و امنیتی روسیه همکاری می‌کنند، هدف تحریم واقع خواهند شد.

هدف از این امر مجازات روسیه به خاطر الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود و مداخله مسکو در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا عنوان شده است.

دونالد ترامپ پیش از این تاکید کرده بود که علاقمند به بهبود روابط واشینگتن و مسکو است. رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا نیز روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت که او و آقای ترامپ معتقدند که تحریم‌های جدید کمکی به تلاش‌های دیپلماتیک آنها در رابطه با روسیه نمی‌کند.

اما با این حال نشانه‌های آشکاری وجود داشت که رییس‌جمهوری آمریکا این مصوبه را امضا می‌کند به طوری که کاخ سفید نیز روز جمعه بر آن صحه گذاشت.

آقای ترامپ روز چهارشنبه امضای این مصوبه را اقدامی «به خاطر وحدت ملت آمریکا» دانسته است.

وی اظهار داشت: «من از اقدامات سفت و سخت برای مجازات حکومت‌های اوباش در تهران و پیونگ‌یانگ و جلوگیری از رفتارهای ناپسند آنها جانبداری می‌کنم. من همچنین از این موضوع حمایت می‌کنم که خاطرنشان کنیم آمریکا دخالت در امور دمکراتیک خود را تحمل نمی‌کند و کنار متحدان و دوستان‌مان علیه خرابکاری‌ها و اقدامات بی‌ثبات کننده روسیه می‌ایستیم».

رئیس جمهور آمریکا اما در عین حال نسبت به محدودیت‌هایی که این قانون برای وی در حوزه سیاست خارجی به وجود خواهد آورد، ابراز نگرانی کرد و گفت: «این لایحه با محدود کردن امکان انعطاف‌ ما در عرصه عمل، کار را برای مردم آمریکا سخت‌تر می‌کند که به توافق خوبی دست یابند و در عوض چین، روسیه و کره شمالی را به هم نزدیک‌تر می‌سازد».

وی افزود: «کسانی که قانون اساسی ما را تدوین کردند، اختیارات امور خارجی را به رییس‌جمهوری محول کردند. حال این لایحه ثابت می‌کند که کار آنها چقدر خردمندانه بوده است».

قانون تحریم‌های جدید اجازه نمی‌دهد که رییس‌جمهوری صرفا با تصمیم خود تحریم‌های روسیه را لغو کند.

XS
SM
MD
LG