فرشاد حیدری، معاون نظارتی بانک مرکزی ایران، روز دوشنبه ۲۹ خرداد با اطمینان دادن به سپردهگذاران موسسه اعتباری «ثامن» گفت: «سپردهگذاران نگران نباشند، مؤسسه ثامن در مسیر پیوستن به مؤسسات مجاز است».
به گزارش خبرگزاریهای ایران، در حالی که این مقام بانک مرکزی به سپردهگذاران ثامن نسبت به آینده این موسسه اطمینان میداد، شماری از سپردهگذاران این موسسه در اردکان یزد، با اجتماع در مقابل ساختمان آن، خواستار بازپسگیری سپردههای خود شدهاند.
بر اساس اعلام فرشاد حیدری، «موسسه اعتباری ثامن یکی از موسسههای متقاضی دریافت مجوز از بانک مرکزی بوده و اقداماتی شامل پذیرهنویسی در بورس و توزیع سپرده قانونی نزد بانک مرکزی را انجام داده است».
|برای دریافت تازهترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|
به گفته این مقام نظارتی بانک مرکزی، موسسه ثامن در حال پیوستن به مجموع مجازهای بازار پول خواهد بود.
بر اساس توضیحات معاون نظارتی بانک مرکزی، از جمله احتمالاتی که پیش روی موسسه ثامن است، «ادغام با یکی از بانکها یا موسسات اعتباری» اعلام کرد.
سپرده گذاران موسسه ثامن در روزهای گذشته در شهرهای مختلف ایران از جمله اهواز و تهران در برابر شعب این موسسه تجمع کردند و خواستار بازپس گیری سپردههای خود شدند.
در یکی از ویدئوهای مربوط به اعتراضهای سپردهگذاران این موسسه در تهران، تعدادی از نیروهای پلیس با سپردهگذاران درگیر شده و آنها را ضرب و شتم میکنند.
حسین ساجدینیا، رئیس پلیس تهران بزرگ، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در توضیح این ویدئوی گفته است: «متاسفانه در حاشیه این درگیری چند نفر از عوامل پلیس به صورت خودسرانه با مردم درگیر شدند».
وی افزوده است: «در پی این اقدام چند مامور خودسر، فرمانده میدان به این اقدام آنها اعتراض کرد و از این رو سایر ماموران پلیس برای ممانعت از درگیری ماموران خاطی با مردم وارد عمل شدند».
در ویدئوی منتشر شده در شبکههای اجتماعی نیز واضح است که شماری از نیروهای پلیس به ضربوشتم سپردهگذاران از سوی همکاران خود اعتراض میکنند.
هجوم سپردهگذاران موسسه ثامن به شعب این موسسه برای گرفتن سپردههای خود پس از آن بالا گرفت که شایعه ورشکسته شدن این موسسه در برخی سایتها منتشر شد. مقامهای مسوول موسسه ثامن این شایعات را تکذیب کردهاند.
پس از آن خبرهایی مبنی بر احتمال ادغام موسسات «ثامن» و «کوثر» و بانک «مهر اقتصاد ایران» منتشر شد که به گفته مقامهای بانک مرکزی، هنوز قطعی نیست.
مسوولان بانک مهر اقتصاد نیز خبر این ادغام را شایعه خوانده و آن را رد کردهاند.
موسسه تعاونی اعتباری ثامن در سال ۱۳۷۶ با اخذ مجوز از وزارت تعاون وقت، در شهر مشهد راهاندازی شد و بر اساس اعلام وبسایت رسمی این موسسه، ۶۰۰ شعبه در سراسر ایران دارد، اما فاقد مجوزهای بانک مرکزی است.
در هفته های گذشته مشکل سپردهگذاران موسسه «کاسپین» نیز خبرساز بوده است این موسسه که هشت تعاون اعتباری و موسسه مالی بدون مجوز در آن ادغام شده، وارث مشکلات این موسسات است و تعیین تکلیف این موسسه و سرنوشت سپردهگذاران موسسه کاسپین، از جمله تذکرهای کتبی مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و حتی رئیسجمهوری ایران بوده است.
بانک مرکزی و دیگر مقامهای دولتی، مشکلات ناشی از موسسات مالی و تعاونیهای اعتبار فاقد مجوز را، ناشی از عملکرد دولتهای پیشین میدانند.
در این میان شائبه بهرهبرداری و خبرسازی سیاسی از مشکلات موسسات مالی و ایجاد نگرانی در میان سپردهگذاران نیز مطرح شده است.
بانک مرکزی ایران بارها اعلام کرده که در سال ۱۳۹۶، تکلیف تمامی موسسات مالی و تعاونیهای اعتباری بدون مجوز و دور از نظارت این بانک را مشخص خواهد کرد و بر اساس اعلام مقامهای این بانک، امسال، سال «ساماندهی بازارهای غیرمتشکل پولی» خواهد بود.