لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۴

هریس پس از دیدار با نتانیاهو خواستار پایان یافتن جنگ شد؛ اسرائیل واکنش‌ نشان داد


کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، در پی دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، خواهان پایان جنگ در غزه شد و اعلام کرد که دربارۀ شرایط انسانی وخیم در نوار غزه ساکت نخواهد ماند؛ اظهاراتی که دولت اسرائیل را به واکنش واداشته است.

خانم هریس که انتظار می‌رود به‌زودی رسماً نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا شود، غروب پنج‌شنبه ۴ مرداد پس از این دیدار با آقای نتانیاهو در کاخ سفید، گفت‌وگوی خود با او را «صریح و سازنده» خواند.

او گفت همواره اطمینان خواهد یافت که اسرائیل توانایی دفاع از خود ازجمله در برابر ایران و گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی از جمله حزب‌الله لبنان و حماس را خواهد داشت.

علاوه بر اسرائیل، آمریکا و اتحادیۀ اروپا نیز گروه افراطی حماس را یک سازمان تروریستی می‌دانند.

کامالا هریس گفت: «اسرائیل حق دفاع از خود را دارد، اما نحوۀ انجام این کار مهم است.»

معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده افزود که نگرانی‌های جدی خود را دربارۀ ابعاد رنجی که مردم غزه متحمل می‌شوند، با نخست‌وزیر اسرائیل در میان گذاشته است.

او گفت: «زمان پایان این جنگ فرا رسیده» و تأکید کرد که «من ساکت نخواهم ماند.»

اظهارات هریس که لحنی جدی دارد، می‌تواند نشان‌دهندۀ تغییراتی مهم در سیاست واشینگتن در مورد اسرائیل در صورت پیروزی او در انتخابات پنجم نوامبر باشد.

واکنش‌ها در اسرائیل

سخنان کامالا هریس در مورد تأکید بر لزوم پایان دادن به جنگ غزه و این‌که در برابر «شرایط وخیم انسانی» در نوار غزه سکوت نخواهد کرد، با ناخشنودی دولت اسرائیل روبه‌رو شده است.

یک «منبع ارشد سیاسی» و دو وزیر اسرائیلی متحد ائتلاف دولت بنیامین نتانیاهو اظهارات خانم هریس را با انتقادهای تند پاسخ دادند.

«منبع ارشد سیاسی اسرائیل» بامداد جمعه پنجم مرداد از واشینگتن به رسانه‌های اسرائیلی گفت امیدوار است که حماس سخنان خانم هریس را به وجود تضاد و شکاف مواضع میان آمریکا و اسرائیل تعبیر نکند و اظهارات او باعث نشود توافقِ در دست تنظیم عقب‌تر بیفتد.

قبلاً رسانه‌های اسرائیلی تأکید داشته‌اند که منظور از «منبع ارشد سیاسی اسرائیل» شخص نخست‌وزیر است که در ارتباط با برخی مواضع که ممکن است حساس باشد، مایل به بردن نام خود نیست.

به‌نوشتۀ سایت اسرائیلی والانیوز در روز جمعه، بنیامین نتانیاهو از سخنان خانم هریس ناخشنود و نگران شد که گفته‌های علنی او به مذاکراتی که در حال حاضر در جریان است، لطمه بزند.

دیدار با بنیامین نتانیاهو اولین ملاقات خانم هریس با یک رهبر خارجی از زمان شروع کارزار او برای کسب نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، پس از اعلام کناره‌گیری جو بایدن از رقابت، بود.

بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» که متحد ائتلاف دولت بنیامین نتانیاهو است، روز جمعه در پیامی در شبکه ایکس نوشت اظهارات خانم هریس واداشتن اسرائیل به تسلیم شدن در برابر یحیی سنوار (رهبر داخلی و پنهان‌شدۀ حماس در نوار غزه) است.

آقای اسموتریچ افزود: «کامالا هریس در برابر جهانیان موضوعی را فاش گفت که من اکنون هفته‌ها است از آن سخن گفته‌ام و آن حقیقت پشت پرده توافق است؛ تسلیم اسرائیل به سنوار و توقف جنگ به گونه‌‌ای که حماس بتواند خود را بازسازی کند و شهروندان ربوده‌شده و گروگان گرفته‌شدۀ ما را به فراموشی بسپارد.»

ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی و متحد دیگر ائتلاف دولت بنیامین نتانیاهو، نیز جمعه در پیامی در شبکه ایکس خطاب به خانم هریس نوشت: «خانم نامزد (برای پست ریاست‌جمهوری آمریکا)، آتش‌بسی در کار نخواهد بود.»

این در حالی است که جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پنج‌شنبه گفته بود بنیامین نتانیاهو با دولت جو بایدن بر روی یک توافق جدید «کار می‌کند».

آقای کربی افزود آمریکا معتقد است که توافق برای آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس «نزدیک‌تر از همیشه است». جان کربی این را نیز گفت که سیاست ارسال محموله‌های تسلیحاتی آمریکا برای اسرائیل شامل بمب‌های ۹۰۰ کیلوگرمی تغییری نکرده است.

نخست‌وزیر اسرائیل زمان کوتاهی پیش از سفر به آمریکا از توقیف برخی محموله‌های تسلیحاتی آمریکایی به اسرائیل سخن گفته بود.

بایدن خواستار آتش‌بس در غزه شد

ساعاتی قبل از سخنان هریس، جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، نیز در دیدار با بنیامین نتانیاهو خواستار دستیابی به توافقی برای آتش‌بس در غزه و پایان دادن به این جنگ ۹ ماهه شده بود.

این دیدار نیز که در کاخ سفید انجام گرفت، نخستین دیدار دو رهبر از زمان سفر آقای بایدن به اسرائیل چند روز پس از حملۀ روز هفتم اکتبر (۱۵ مهر پارسال) گروه افراطی حماس به اسرائیل بود که هزار و دویست کشته از اسرائیلی‌ها بر جا گذاشت و زمینه‌ساز جنگ کنونی شد که تا کنون نزدیک به ۳۹ هزار نفر قربانی داده است.

جو بایدن در این دیدار بنیامین نتانیاهو را در آغوش گرفت و بر حمایت ایالات متحده از اسرائیل تأکید کرد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت که اختلافات میان اسرائیل و گروه حماس که بر نوار غزه حکمرانی حکومت می‌کند، بر سر آتش‌بس همچنان باقی است، ولی «اکنون به‌نسبت قبل [به توافق] نزدیک‌تر شده‌ایم».

وی تأکید کرد: «هر دو طرف باید بر سر برخی مسائل مصالحه کنند.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، نیز گفت: «به نظرم پیام طرف آمریکایی در این نشست این خواهد بود که لازم است این توافق انجام بگیرد.»

این دیدار همزمان با تغییری بزرگ در عرصه سیاست آمریکا بوده است. روز یکشنبه جو بایدن ۸۱ ساله تحت فشار هم‌حزبی‌های خود از نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده انصراف داد و از کامالا هریس برای نامزدی حزب دموکرات حمایت کرد.

کامالا هریس نخستین مقام ارشد ایالات متحده بوده که خواستار آتش‌بس در غزه شده است.

آقای بایدن هنگام استقبال از نتانیاهو در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: «چیزهای زیادی هست که باید درباره‌شان صحبت کنیم.»

آقای نتانیاهو نیز به بایدن گفت: «من می‌خواهم از شما بابت ۵۰ سال خدمت به عموم و همچنین ۵۰ سال حمایت از کشور اسرائیل قدردانی کنم.»

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو پس از دیدارهای روز پنج‌شنبه با جو بایدن و کامالا هریس، اقامت خود در سفر به آمریکا را طولانی‌تر کرده و منتظر دیدار روز جمعه در اقامتگاه شخصی دونالد ترامپ در ایالت فلوریدا با این نامزد حزب جمهوری‌خواه است.

آقای ترامپ در نطق‌های کارزار انتخاباتی هفته‌های اخیر خود پیاپی تأکید دارد که اگر او در مقام ریاست‌جمهوری مانده بود، حماس جرئت حمله به اسرائیل را نمی‌داشت.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز، والانیوز، هاآرتص، یدیعوت آحرونوت؛ س.ن / ف.ر/ ر.ش
XS
SM
MD
LG