آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، جمعه ۲۷ آبان در بیانیهای اقدام شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در اشغال ساختمان سفارت ایالاتمتحده در صنعا، پایتخت یمن و بازداشت کارکنان محلی این سفارتخانه را محکوم کرد.
آنتونی بلینکن در این بیانیه تاکید کرده است، ایالات متحده بازداشت و بدرفتاری حوثیها با دهها شهروند یمن و اعضای خانواده آنها را صرفاً به این دلیل که در سفارت آمریکا کار میکردهاند و یا پس توقف فعالیت این سفارت از آن نگهداری میکردند، محکوم میکند.
ایالات متحده با شروع جنگ داخلی در یمن در سال ۲۰۱۵ فعالیتهای سفارت خود در صنعا را متوقف و آن را به ریاض منتقل کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا میگوید٬ تعدادی از کارکنان محلی سفارت آمریکا در صنعا همچنان در بازداشت شبه نظامیان حوثی هستند.
آنتونی بلینکن تاکید کرده است که اقدام حوثیها در آزار و اذیت این شهروندان یمنی و همچنین ورود به ساختمان سفارت آمریکا که قبل از سال ۲۰۱۵ از آن استفاده میکرد٬ بی توجهی فاحش به هنجارهای دیپلماتیک است.
او از شبه نظامیان حوثی خواسته است که هرچه سریعتر کارکنان محلی سفارت آمریکا را بدون هرگونه آسیبی آزاد و ساختمان سفارت را تخلیه کنند٬ اموال ضبط شده را بازگرداندند و به تهدیدهای خود پایان دهند.
آنتونی بلینکن اضافه کرده است که آمریکا فعالانه در حال پیگیری این مساله است و از نزدیک با متحدان جهانی خود از جمله اعضای شورای امنیت سازمان ملل در حال رایزنی و مشورت است.
روز گذشته نیز شورای امنیت سازمان ملل ضمن محکوم کردن تداوم اشغال سفارت آمریکا در صنعا٬ توسط شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران، از این شبهنظامیان خواست محل سفارت را ترک کرده و افراد بازداشت شده را فورا آزاد کنند.
هفته گذشته یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود که شبه نظامیان حوثی وارد بخشی از محوطه سفارتخانه آمریکا شدهاند که قبل از تعلیق فعالیت این سفارتخانه در سال ۲۰۱۵ مورد استفاده قرار میگرفت و تعدادی از کارکنان محلی این سفارتخانه را بازداشت کردند و مقداری از اموال آن را نیز با خود بردند.
بلومبرگ به نقل از منابع مطلع گفته بود که دستکم ۲۵ شهروند یمن که در سفارت آمریکا کار میکردند، توسط شبه نظامیان بازداشت شدند.
به دنبال پیشروی شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران در سال ۹۴ و تسلط این گروه بر بخشهای زیادی از این کشور بهویژه صنعا، دولت قانونی یمن که در عدن، جنوب کشور، مستقر است، از مارس ۲۰۱۵ با همکاری یک ائتلاف نظامی به رهبر عربستان وارد جنگ با حوثیها شدهاست.
جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یاد میشود، در طول شش سال گذشته به یکی از پیچیدهترین بحرانها در منطقه و در عرصه بینالمللی تبدیل شده است.
جنگ یمن تاکنون بیش از ۱۳۰ هزار کشته برجای گذاشتهاست، از جمله ۱۳ هزار غیرنظامی که بهدلیل حملات هوایی جان خود را از دست دادهاند. دهها هزار کودک نیز به دلیل قحطی جان باختهاند.
یمن با بزرگترین بحران بشری در زمینهٔ قحطی دستوپنجه نرم میکند.