کشورهای جهان یکی پس از دیگری بوئیگ ۷۳۷ مکس ۸ را زمینگیر کردند. ایالات متحده نیز که تا چندی پیش این هواپیما را همچنان «ایمن» میدانست به صف دیگر کشورها پیوستهاست. رسانهها بحران فعلی را «بدترین» بحران بوئینگ طی سالهای اخیر توصیف کردهاند.
طی تنها شـش ماه دو فروند بوئینگ ۷۳۷ مکس ۸، جدیدترین هواپیمای کوتاه-میان-برد بوئینگ سقوط کردهاند. سوانحی که یکی در اندونزی و دیگری در اتیوپی رخ داده و جان تمامی سرنشینان را از دهها کشور جهان گرفتهاست.
با گذشت چند روز پس از سقوط هواپیمای شرکت هوایی اتیوپی، اکنون گمانهزنیها در مورد شباهت سانحه با سقوط قبلی در اندونزی افزایش یافتهاست.
نتایج ابتدایی تحقیقات در مورد سقوط مکس ۸ در اندونزی نشان میدهد سنسورهای جدید که در نوک هواپیما قرار گرفتهاند به دلیل مشکلاتی که «شاید نرمافزاری باشد»، اطلاعات غلطی به سیستمهای مرکزی هواپیما فرستادهاند. این اطلاعات غلط میتوانند سر هواپیما را در حالت خودکار به سمت زمین سوق دهد و هدایت هواپیما را بسیار مشکل کند و بالقوه به سقوط آن بیانجامد.
روز ۲۲ اسفند ماه، پس از آنکه دولت ایالات متحده نیز دستور به توقف پروازهای مکس ۸ داد، دنیل الول، سرپرست اداره فدرال هوانوردی آمریکا، به خبرنگاران گفت اصلاحات و بهروزرسانی نرمافزارهای بوئینگ که این شرکت را از زمان سقوط مکس ۸ در اندونزی مشغول خود کرده، ممکن است «ماهها طول بکشد تا نهایی شود».
آقای الول گفته تصمیم به زمینگیر کردن بوئینگهای ۷۳۷ در پی جمعآوری دادهها و تحلیلها و شواهد موجود در محل سقوط هواپیمای خطوط هوایی اتیوپی گرفته شدهاست.
چین نخستین کشوری بود که دستور به زمینگیر کردن بوئینگ ۷۳۷ مکس ۸ داد. اندکی بعد اتیوپی اقدام مشابهی را کرد و ویتنام حتی آسمان خود را بهروی این هواپیما بست. اما چندی نگذشت که کشورهای دیگر یکی پس از دیگری دستور به توقف پروازهای این جت جدید دادند. اتحادیه اروپا دستور به لغو پروازهای مکس ۸ و همچنین مکس ۹ دادهاست.
شرکت هواپیماسازی بوئینگ که تا روز گذشته تاکید داشت مکس ۸ ایمن است، حال در بیانیهای اعلام کرده از تصمیم اداره فدرال هوانوردی آمریکا حمایت میکند.
بنا بر آنچه در بیانیه بوئینگ آمده، این شرکت از همه خطوط هوایی میخواهد تا «۳۷۱ هواپیمای» موجود را زمینگیر کنند. بسیاری از شرکتهای هوایی، هواپیماهای دیگری را جایگزین کردهاند.
جان کاکس، مدیر موسسه «امنیت سیستمهای عملیاتی» به اسوشیتدپرس گفته زمینگیر شدن مکس در کوتاهمدت «پیامدهای مالی چشمگیری» برای بوئیگ در پی خواهد داشت.
اسوشیتدپرس میگوید علاوه بر دهها هواپیمایی که به پارکینگها فرستاده شدهاند، بوئینگ در حال آمادهسازی بیش از ۴۶۰۰ هواپیما سفارشگذاریشده بود.
رویترز میگوید این دومین بار است که اداره فدرال هوانوردی آمریکا جلوی پرواز یک هواپیمای بوئینگ را میگیرد؛ این اداره دولتی در سال ۲۰۱۳ جلوی پرواز ۷۸۷ دریملاینر را به خاطر مشکلاتی در حسگرهای دود گرفته بود.
بوئینگ یک شرکت چندملیتی مستقر در آمریکا است که هواپیما، موشک، ماهواره و دیگر سازهها و قطعات هوایی، فضایی و دفاعی تولید میکند. این شرکت در حال حاضر بزرگترین شرکت هواپیماسازی جهان است.
هواپیماهای کوتاهبرد میانبرد تکراهرویی، به دلیل مخارج کم، هزینه عملیاتی پایین و مسائل دیگر از جمله پرفروشترین هواپیماهای جهان هستند.
نخستین پرواز آزمایشی ۷۳۷ مکس ۸ در ژانویه ۲۰۱۶ انجام شد و این هواپیما بهعنوان رقیب سرسخت ایرباس ۳۲۰ وارد عرصه هوانوردی غیرنظامی شد. با این حال بهنظر میرسد بوئینگ راه نهچندان کوتاهی در پیش دارد تا مشتریان را دوباره قانع کند ۷۳۷ مکس ۸ امن است.