لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۰۶

بولتون به دولت ونزوئلا هشدار داد: تهدید با واکنش جدی روبه‌رو می‌شود


جان بولتون مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا
جان بولتون مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا

مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا به دولت ونزوئلا هشدار داده است «هرگونه خشونت و تهدیدی» علیه دیپلمات‌های آمریکایی یا رهبر مخالفان آن کشور با «واکنش جدی» روبه‌رو خواهد شد.

جان بولتون هفتم بهمن ماه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته است «هرگونه خشونت و ارعاب پرسنل دیپلماتیک ایالات متحده، رهبری دمکراتیک ونزوئلا، خوان گوایدو، یا شورای ملی، به‌معنی تاخت‌وتاز علیه حکومت قانون است و با واکنش جدی روبه‌رو خواهد شد».

خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا است. او رئیس شورای ملی، پارلمان کشورش، است که اکثریت آن را مخالفان نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهوری ونزوئلا که مشروعیتش اکنون به چالش کشیده شده، تشکیل می‌دهند.

آقای گوایدو خود را رئیس‌جمهوری موقت ونزوئلا نامیده و خواستار برگزاری انتخاباتی تازه در آن کشور است. ایالات متحده و شماری دیگر از کشورهای جهان نیز او را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت به رسمیت شناخته‌اند.

جان بولتون روز یک‌شنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت «ایالات متحده به بازگشت به آینده‌ای درخشان در ونزوئلا، یاری می‌رساند. ما از همه ملت‌ها می‌خواهیم که از آرمان‌های دمکراسی‌خواهانه مردم ونزوئلا که در تلاش برای آزادسازی خود از دولت غیرقانونی و مافیایی رئیس‌جمهوری پیشین، مادورو، هستند، حمایت کنند».

دولت ونزوئلا البته ریاست‌جمهوری آقای گوایدو را رد کرده و اقدامات اخیر آمریکا و دیگر حامیان مخالفان را نیز غیرقانونی می‌نامد. مادورو روز یک‌شنبه ضرب‌الاجل هشت روزه برای برگزاری انتخابات جدید در کشورش را رد کرد و گوایدو را «ناقض قانون اساسی» معرفی کرد.

مادورو در سال ۲۰۱۳ به‌قدرت رسید، پس از آن‌که هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا درگذشت. انتخاباتی که برپایه نتایج اعلام‌شده به تصاحب تنها ۵۱ درصد آرا در مقابل ۴۹ درصد آرا برای رقیب او انجامید.

از آن زمان تا کنون ونزوئلا دستخوش تنش‌های سیاسی شده‌است. بحران اقتصادی فراگیر، تورم افسارگسیخته، افزایش بهای کالاها، کمبود کالاهای ضروری و نیازهای اولیه، در کنار کاهش شدید قدرت اقتصادی مردم، مهاجرت میلیونی به خارج از کشور و مشکلات دیگر نیز طی سال‌های اخیر گریبان ونزوئلا را گرفته‌اند.

اکثر مخالفان مادورو انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۸ را تحریم کردند چراکه به بسیاری از چهره‌های اصلی مخالف مادورو اجازه شرکت در آن داده نشده بود. مخالفان نتیجه انتخابات را نیز قبول ندارند. گوایدو و مخالفان، دولت ونزوئلا را متهم کرده‌اند در تلاش برای از میان بردن دمکراسی و رواج دیکتاتوری‌ست. مادورو اما در جریان تمرینات نظامی روز یک‌شنبه خطاب به مخالفان گفته‌است «دنبال کودتا هستید یا قانون اساسی؟ طرفدار امپریالیسم هستید یا مخالف امپریالیسم؟».

همچنان به‌نظر می‌رسد ارتش یا دست‌کم فرماندهان ارشد آن از مادورو حمایت می‌کنند. البته دو روز پیش وابسته نظامی ونزوئلا در آمریکا به صف مخالفان پیوست. خوان گوایدو خود در پیامی برای ارتش خواستار حمایت آن شده و از سربازان خواسته‌است به مردم شلیک نکنند.

دولت ونزوئلا از حمایت روسیه، ایران، ترکیه، سوریه، چین، کوبا و بولیوی برخوردار است. شمار کشورهایی که حمایت خود را از گوایدو اعلام کرده‌اند، از جمله در اروپا یا قاره آمریکا، به‌مراتب بیشتر است و روز دوشنبه استرالیا نیز به جمع آن‌ها پیوست.

روز شنبه مدیر دفتر سیاسی سازمان ملل متحد در جلسه شورای امنیت این سازمان از همه طرف‌ها خواست به «گفت‌وگویی فراگیر و قابل اعتماد برای روبه‌رو شدن با بحران طولانی‌مدت ونزوئلا پایبند باشند» و تاکید کرد هدف نهایی «دستیابی به یک راه‌حل سیاسی برای تامین صلح، رفاه و حقوق شهروندان» آن کشور است.

توئیتر، خبرگزاری فرانسه، خبرگزاری آلمان، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG