بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، و ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد، روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت یک پیمان تضمین امنیتی امضا کردند که براساس آن بريتانيا متعهد میشود در صورت حمله به سوئد، از آن کشور دفاع کند.
کشورهای سوئد و فنلاند پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در حال بررسی پیوستن به ناتو هستند.
بوریس جانسون قرار است پیمان امنیتی مشابهی را با فنلاند در جريان دیدار با رئیسجمهوری آن کشور امضا کند.
آقای جانسون در بیانیهای گفت: «این پیمان امنیت اروپا را در برابر تهدیدهای جدید تقویت میکند و در عین حال نمادی از همبستگی امنیتی بین دو کشور است».
نخستوزیر بریتانیا افزود: «این پیمان اهداف کوتاهمدت ندارند بلکه هدف آنها تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی و تقویت ثبات بینالمللی در طولانی مدت است. در عین حال امنیت اروپا را برای نسلهای آینده تقویت میکند».
سوئد با روسیه مرز مشترک ندارد ولی طول مرزهای مشترک فنلاند و روسیه حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است.
نخستوزیر بریتانیا در یک نشست خبری مشترک با همتای سوئدی خود گفت: «در صورت وقوع فجایع طبیعی و یا حمله نظامی درخواست یک کشور برای دریافت کمک ضروری نخواهد بود بلکه هر یک از طرفین به کمک کشور دیگر خواهد آمد».
آقای جانسون تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را «کارزار پوتین خونريز علیه یک کشور مستقل» توصیف کرد.
ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد، نیز گفت: «پوتین تصور میکرد که میتواند تفرقه بیاندازد ولی نتیجه کاملا برعکس بوده و امروزه ما بیش از هر زمان دیگری متحد هستیم».
دولت روسیه هشدار داده است که عضویت سوئد و فنلاند در ناتو «پیامدهای نظامی و سیاسی» خواهد داشت. نخستوزیر سوئد هشدار داد که اگر این کشور و یا فنلاند تقاضای عضویت در ناتو را ارائه دهند روسیه حضور نظامی خود در این منطقه را افزایش خواهد داد.
در صورت درخواست رسمی عضویت در ناتو مدتی طول خواهد کشید تا پارلمان تمامی ۳۰ کشور عضو پیمان این درخواست را تایید کنند. انتظار میرود که سوئد و فنلاند طی روزها و یا حداکثر هفتههای آینده تصمیم نهایی خود را در مورد عضویت در ناتو اعلام کنند.
آقای جانسون که در بخش دیگری از سخنانش رهبر روسیه را «یک مستبد قرن بیستویکم» خواند، پیشنهاد افزایش استقرار نیروها و تجهیزات نظامی بریتانیا در منطقه را مطرح کرد.
نیروهای بریتانیایی در حال حاضر به عنوان بخشی از «واحدهای پیشقراول مشترک» که از ده کشور اروپای شمالی از جمله بریتانیا، سوئد، دانمارک، فنلاند، استونی، لتونی، لیتوانی، هلند، نروژ و ایسلند تشکیل شده است در کشورهای ناحیه بالتیک مستقر هستند.
در سال ۲۰۱۷ نیز سوئد و فنلاند به نیروهای واکنش سریع به فرماندهی بریتانیا پیوستند که براساس قابلیت انعطاف و سرعت واکنش سریعتر در مقایسه با نیروهای ناتو سازماندهی شده است.
این نیرو از استانداردها و روشهای عملیاتی ناتو استفاده میکند و در نتیجه میتواند در چارچوب ناتو، یا تحت فرماندهی سازمان ملل و یا ائتلافهای بینالمللی دیگر فعالیت کند.
این نیرو که از سال ۲۰۱۸ عملیاتی شد تاکنون چندین رزمایش مستقل و یا در همکاری با ناتو انجام داده است.