لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۹

مهلت ۴۸ ساعته بریتانیا به فرانسه برای حل‌وفصل اختلاف بر سر ماهیگیری در کانال مانش


هر چند صنعت ماهیگیری درصد بسیار ناچیزی از اقتصاد بریتانیا و فرانسه را تشکیل می‌دهد ولی برای ساکنان نواحی ساحلی دو کشور یک موضوع حیاتی است.
هر چند صنعت ماهیگیری درصد بسیار ناچیزی از اقتصاد بریتانیا و فرانسه را تشکیل می‌دهد ولی برای ساکنان نواحی ساحلی دو کشور یک موضوع حیاتی است.

بریتانیا روز دوشنبه ۱۰ آبان در اختلاف بر سر نحوه بهره برداری از محدوده ماهیگیری در کانال مانش، به فرانسه ۴۸ ساعت مهلت داد. در صورتی که این اختلاف از کنترل خارج شود می‌تواند به یک مشاجره تجاری گسترده بین دو اقتصاد بزرگ اروپایی و یک روند قضایی طولانی در چارچوب معاهده برگزیت بدل شود.

اختلافات دو کشور در زمینه ماهیگیری براساس توافق برگزیت، روز چهارشنبه با توقیف کشتی بریتانیایی «کورنلیس گرت جان» توسط فرانسه در آب‌های نزدیک بندر لو آور در شمال غربی این کشور وارد مرحله جدیدی شد.

دولت فرانسه تهدید کرده که از روز ۱۱ آبان تحریم‌های جدیدی وضع خواهد کرد که حمل‌ونقل تجاری بین دو کشور را دشوارتر می‌کند. این اقدامات ممکن است بازرسی کالاهایی که از بریتانیا به بنادر فرانسه می‌رسند را تشدید کرده و ورود کشتی‌های بریتانیایی به برخی از بنادر فرانسه را ممنوع کند.

لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی «اسکای نیوز» گفت: «فرانسه تهدیدهای کاملا نامعقولی در مورد صنعت ماهیگیری و رفت‌وآمد ما در کانال مانش مطرح کرده است. آن‌ها باید این تهدیدها را پس بگیرند در غیر این صورت ما براساس توافق تجاری با اتحادیه اروپا اقدام خواهیم کرد».

او افزود: «رفتار فرانسه ناعادلانه است و اقدامات آن‌ها در چارچوب معاهده تجاری با اتحادیه اروپا نیست. اگر یک طرف در چارچوب توافق رفتار ناعادلانه‌ای داشته باشد این حق مسلم ماست که اقدام متقابل انجام دهیم. اگر فرانسه عقب‌نشینی نکند ما اقدام متقابل خواهیم کرد».

وزیر خارجه بریتانیا خاطرنشان کرد که این موضوع باید ظرف ۴۸ ساعت حل‌وفصل شود.

فرانسه و بریتانیا از چند دهه پیش در مورد محدوده ماهیگیری بین حریم دریایی دو کشور اختلاف داشته‌اند ولی این اختلاف در ماه سپتامبر امسال وارد مرحله جدیدی شد. پاریس، لندن را متهم کرده که برای ماهیگیران فرانسوی که همواره در آب‌های کانال مانش مشغول ماهیگیری بوده‌اند، مجوز کافی صادر نمی‌کند.

دولت بریتانیا مدعی است برای قایق‌هایی که ثابت کنند از گذشته در محدوده ۱۰ تا ۲۵ کیلومتری از سواحل آن کشور فعالیت می‌کردند مجوز صادر کرده است. این ملاحظه یکی از خواست‌های مهم ماهیگیران بریتانیایی است که نگرانند افزایش قایق‌های ماهیگیری فرانسوی درآمد آن‌ها را کاهش دهد.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، و بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، روز یکشنبه در گفت‌وگوهای جداگانه‌ای در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در شهر رم نتوانستند این موضوع را حل کنند.

آقای جانسون از نامه اخیر نخست‌وزیر فرانسه به اتحادیه اروپا نيز به شدت ابراز تعجب کرد.

ژان کستکس، نخست‌وزیر فرانسه، در این نامه از رهبران اتحادیه اروپا درخواست کرده که با اقدامات قاطع خود نشان دهند که «خروج از اتحادیه اروپا در مقایسه با باقی ماندن در این اتحادیه ضررهای بسیار بیشتری خواهد داشت».

مناسبات لندن و پاریس از زمان همه‌پرسی برگزیت در سال ۲۰۱۶ تا کنون به دلایل گوناگون پرتنش بوده است. معاهده امنیتی اخیر بین بریتانیا، آمریکا و استرالیا که بر اساس آن دولت استرالیا قرار داد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را لغو کرد جدیدترین مورد از تنش بین دو کشور است.

اختلافات پاریس و لندن در عین حال می‌تواند مذاکرات در کنفرانس بین‌المللی تغییرات اقلیمی که جلسات آن به طور رسمی از روز دوشنبه در شهر گلاسگو آغاز شد را تحت‌الشعاع قرار دهد.

وزیر خارجه بریتانیا در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی روز دوشنبه خود گفت دلیل حساسیت مجدد پاریس در مورد ماهیگیری در کانال مانش ممکن است تبلیغات مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده در فرانسه باشد.

هر چند صنعت ماهیگیری درصد بسیار ناچیزی از اقتصاد بریتانیا و فرانسه را تشکیل می‌دهد ولی برای ساکنان نواحی ساحلی دو کشور که هر دو مدعی‌اند ماهیگیران خارجی معیشت آن‌ها را به خطر انداخته‌اند یک موضوع حیاتی است.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG