بریتانیا روز پنجشنبه اعلام کرد که با شرکای خود برای حل و فصل نگرانیهای آمریکا در مورد توافق هستهای امضاشده بین ایران و قدرتهای اصلی، در حال همکاری است.
یک مقام این کشور در عین حال افزود که همزمان تهران هم باید از اقداماتی که امنیت منطقهای را تهدید میکنند، اجتناب کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الیستر برت، وزیر مشاور امور خاورمیانهای بریتانیا، روز پنجشنبه ۱۹ بهمن با اشاره به برجام گفت: «موضع ما و شرکای اروپاییمان کاملاً روشن است. میخواهیم که این توافق بهطور موفقیتآمیز اجرا شود.»
او که در کنفرانس «یورومانی [پول اروپایی] ایران» در پاریس سخن میگفت، افزود: «نمیخواهیم شاهد زوال برجام باشیم و با شرکای اروپایی خود همکاری میکنیم تا از نگرانیهایی که ممکن است ایالات متحده در این مورد داشته باشد کاسته و ادامه برجام را تضمین کنیم.»
ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا همراه با آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ بر سر حلوفصل برنامه هستهای ایران و برداشتن تحریمهای بینالمللی علیه آن به توافق رسیدند. ایران در چارچوب این برنامه پذیرفت که بسیاری از فعالیتهای هستهایاش را متوقف کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، توافق هستهای با ایران را «بدترین» توافق خوانده و خواستار اصلاح آن شدهاست. آقای ترامپ همچنین گفتهاست ایران با ادامه برنامه موشکی خود و فعالیتهای به گفته وی بیثباتکنندهاش در منطقه خاورمیانه به روح برجام وفادار نبودهاست.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز دوشنبه گفت که دونالد ترامپ درصدد است «با پیدا کردن روشهایی»، برجام را نابود کند.
آقای ظریف با رد درخواست آمریکا برای مذاکره مجدد در خصوص برجام گفت که برجام توافقی در قالب عدم توافق در دیگر حوزهها است و به گفته وی این مسئله را نمیشود ناگهان تغییر داد.
پیش از این در بهمنماه، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، پس از دیدار با ترزا می، نخستوزیر، مارک سِدویل، مشاور امنیت ملی، و بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، اعلام کرد که آنها با تشکیل یک گروه کاری از کارشناسان برای اصلاح «ایرادهای» توافق اتمی ایران و شش قدرت جهانی موافقت کردهاند.
وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با همتای بریتانیاییاش گفته بود: «به نظرم، تروئیکای اروپایی یک نقطه نظر مشترک دارد و آن هم اینکه برخی حوزهها (در توافق اتمی) یا برخی از رفتارهای ایران وجود دارد که باید برای آنها چارهاندیشی شود».
تروئیکای اروپایی شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان است که همراه با آمریکا، چین و روسیه طرف مذاکره با جمهوری اسلامی ایران بر سر برنامه هستهایاش بودند.
گفتوگوهای همزمان وزیر خارجه آمریکا با همتای فرانسویاش ژان-ایو لودریان در مورد تغییر برجام با استقبال طرف فرانسوی روبهرو نشده است.