آتشسوزی گسترده جنگلی در جزایر هاوایی در آمریکا که بیسابقه توصیف شده، تا بامداد روز پنجشنبه، ۱۹ مرداد، به مرگ دستکم ۳۶ تن منجر شد، شهرک تاریخی لاهاینا را به خاکستر مبدل و دهها هزار ساکن جزیره را تخلیه کرد.
به گزارش شبکه سیانان، شعلههای آتش در مائویی که دومین جزیره بزرگ هاوایی و هفدهمین جزیره وسیع در آمریکا است، کماکان ادامه دارد. اکثر کشتهها کسانی بودند که از بیم آتش به سوی اقیانوس گریختند.
جاش گرین، فرماندار هاوایی، گفت بخش عمدهای از شهرک لاهاینا، یک مرکز گردشگری و اقتصادی که ۹ هزار تن جمعیت داشت، ویران شده و صدها خانواده ساکن آن گریختهاند. هزاران تن دیگر در مجمعالجزایر هاوایی به پناهگاههای اعلامشده از سوی مقامات رفتند.
شاهدان عینی به سیانان گفتند که شهرک لاهاینا «دیگر وجود ندارد و به تلی از خاکستر تبدیل شده است».
دانیل سالیوان، ساکن جزیره مائویی به این شبکه گفت او و فرزندانش «صحنههایی آخرالزمانی» را به چشم دیدند و در حالی که شعلهها نزدیکتر میشد راهی برای خروج نبود، جادهها مسدود و پناهگاههای بسیاری که مردم در آنجا پناه گرفته بودند، دستخوش حریق شده بود.
تصاویر ماهوارهای از نابودی اماکن و میراث تاریخی که از جاذبههای مهم گردشگری در لاهاینا بود، مانند موزه«بالدوین» با قدمت حدود ۲۰۰ ساله، حکایت دارد.
حریق خدمات تلفن همراه در منطقه را به طرزی گسترده قطع و در پاسخگویی شماره تلفن اضطراری ۹۱۱ اخلال ایجاد کرد. برق نیز در بخشهایی از مناطق قطع بود. حضور صدها تن که دچار سوختگی یا مشکلات تنفسی شدند در مراکز معدود درمانی، کار امداد پزشکی را سنگین کرده است.
مسئولان با برقراری وضعیت اضطراری، از مسافران باقیمانده خواستند هر چه زودتر منطقه را ترک کنند. هزاران تن به سوی فرودگاه رفتهاند اما با این حال، در پی بسته بودن بزرگراههای اصلی، مسافرانی که قصد خروج داشتند، به فرودگاه نرسیدند و صندلی بسیاری از هواپیماهایی که روز چهارشنبه از جزیره برخاست، خالی بود.
به فرمان جو بایدن، که فرمانده کل قوای مسلح آمریکا نیز هست، تمام توان ارتش برای مهار آتش بسیج شده است و شماری بالگرد نظامی برای کمک به امداد و نجات به جزیره مائویی رفتند.
بخش بزرگی از حریق به دلیل وزش بادهای شدید ناشی از طوفان «دورا» در فاصله حدود ۱۳۰۰ کیلومتری از جزیره مائویی هنوز مهار نشده است. باد روز چهارشنبه آتش را به لاهاینا، پولهو و آپکانتری در جنوب جزایر هاوایی کشاند.
مرکز ملی هواشناسی در هونولولو، مرکز ایالت هاوایی، اعلام کرد که این مجمعالجزایر شدیدترین وزش باد را در روز سهشنبه تجربه کرد و گرچه سرعت باد روز چهارشنبه کمی کاهش یافت اما هنوز به معنی از بین رفتن آتش نیست.
تغییرات اقلیمی که به خشکسالی فزاینده در مجمعالجزایر هاوایی منجر شده، از جمله دلایل احتمالی در بروز حریق کنونی است. این تغییرات در ماههای اخیر آتشسوزیهای عظیمی در بخش وسیعی از کانادا تا نزدیکی مرز آمریکا و همچنین در یونان ایجاد کرد.