پکن در واکنش به تصمیم واشینگتن برای تایید فروش سلاح به تایوان روز جمعه ۲۱ تیر اعلام کرد که شرکتهای آمریکایی فروشنده اسلحه به تایوان را تحریم خواهد کرد.
وزارت خارجه چین در اطلاعیه کوتاه خود تاکید داشته که اقدام واشینگتن ناقض تمامیت ارضی و امنیت ملی این کشور است.
گنگ شائونگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، اظهار داشت: «چین جهت حفاظت از منافع ملی خود، تحریمهایی را علیه شرکتهای آمریکایی که در این تجارت اسلحه نقش داشتهاند، اعمال خواهد کرد.»
واشینگتن روز دوشنبه این هفته فروش تجهیزات نظامی به ارزش دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به جزیره تایوان را که دولتی مستقل دارد، تایید کرده بود.
بر اساس گزارشها، این تجهیزات شامل تانکهای آبرامز و موشکهای استینگر میشود در حالی که پکن بارها دراین باره ابراز نگرانی کرده و به واشینگتن هشدار داده بود که فروش تجهیزات نظامی به تایوان را متوقف کند.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، روز جمعه در حاشیه سفر خود به بوداپست، پایتخت مجارستان، این اقدام ایالات متحده را «بازی با آتش» نامید و خواستار توقف آن شد.
وی اظهار داشت: «ما از ایالات متحده میخواهیم که مخاطرات مسئله تایوان را کاملا درک کند... و با آتش بازی نکند.»
پکن حاکمیت تایوان یا «جمهوری چین» را به رسمیت نمیشناسد و آن را استانی از «جمهوری خلق چین» میداند. با این حال تایوان که کشوری دمکراتیک بهشمار میرود، عملا دولتی انتخابی و نهادهای قضایی و قانونگذاری مستقل خود را دارد.
دولت تایوان پس از شکست ملیگرایان چین یا کومینتانگها در جریان جنگ با مائوئیستها، و راهی شدن آنها به این جزیره در جنوب شرق سرزمین اصلی چین شکل گرفت. تا سالها بعد بسیاری کشورها دولت تایوان را نماینده قانونی ملت چین میدانستند که خود را «دولت در تبعید» مینامید، اما با پایان یافتن جنگ سرد و عادیشدن روابط پکن و غرب در حال حاضر تقریبا همه آنها جمهوری خلق چین را به رسمیت میشناسند.
بسیاری از کشورها از جمله آمریکا دفاتر فرهنگی، اقتصادی در تایپه، پایتحت تایوان، دارند که کار همان سفارتخانه و کنسولگری را انجام میدهد.