وزارت خارجه چین تائید کردهاست که رئیسجمهوری ایران به نشست سازمان همکاریهای شانگهای دعوت شده و در آن شرکت میکند. سفر حسن روحانی به چین در راستای اقدامات تهران پس از خروج دونالد ترامپ از برجام صورت میگیرد.
پیش از این حسن روحانی از دیدار خود با سران چین و روسیه در هفتههای آینده خبر داده بود. رئیسجمهوری اسلامی سوم خرداد ماه در پی اعلام این موضوع افزوده بود «اگر این پنج کشور بتوانند منافع کشورمان بویژه منافع اقتصادی ما را در برجام تامین کنند برجام را بدون آمریکا ادامه خواهیم داد وگرنه تصمیم لازم را میگیریم».
روز دوشنبه هفتم خرداد ماه، وزارت خارجه چین رسما تائید کرد که آقای روحانی در اجلاس سازمانی که پکن و مسکو به راه انداختهاند، شرکت خواهد کرد. اجلاس شانگهای در شهر ساحلی چینگدائو، در شمال چین برگزار میشود.
وزارت خارجه چین زمان دقیق نشست پیشرو را اعلام نکردهاست ولی خبرگزاری دولتی چین صبح روز دوشنبه گفت این اجلاس در نهم و دهم ژوئن (دو هفته دیگر) برپا خواهد شد.
ایران در حال حاضر عضو ناظر در سازمان همکاریهای شانگهای است؛ هرچند سالهاست تلاش میکند به عضو ثابت آن تبدیل شود.
سازمان شانگهای در سال ۲۰۰۱ با هدف همکاریهای چند جانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شد، در حال حاضر هشت عضو اصلی و چهار عضو ناظر دارد: روسیه، چین، قزاقستان، قیرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان اعضای اصلی آن هستند.
پس از دستیابی به توافق اتمی میان ایران، دولت باراک اوباما و پنج قدرت جهانی دیگر، روسیه از پیوستن رسمی ایران به سازمان شانگهای حمایت کرد و ولادیمیر پوتین در آستانه نشست سران در سال ۱۳۹۶ گفته بود مانعی در این راه وجود ندارد.
اما دونالد ترامپ، رئیسجمهوری فعلی آمریکا، که معقتد است برجام امنیت ایالات متحده را تامین نمیکند و «معایب و نواقص» بسیاری دارد، کشورش را از توافق اتمی خارج کرد. از آن زمان تلاشها و اقدامات تهران برای دستیابی به توافق با دیگر طرفهای برجام افزایش پیدا کردهاست. چین و روسیه، هر دو از برجام و پایبندی به آن حمایت کردهاند.