لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۵

رویترز: ایران نفت صادراتی خود را حتی «ارزان‌تر» از روسیه تحویل چین می‌دهد


یک کشتی متعلق به شرکت کشتی‌رانی «چاینا اوشین» در نزدیکی مخازن نفتِ شرکت پتروشیمی دالیان، وابسته به شرکت ملی نفت چین (سی‌ان‌پی‌سی)
یک کشتی متعلق به شرکت کشتی‌رانی «چاینا اوشین» در نزدیکی مخازن نفتِ شرکت پتروشیمی دالیان، وابسته به شرکت ملی نفت چین (سی‌ان‌پی‌سی)

رویترز می‌گوید که پالایشگاه‌های دولتی و خصوصی بزرگ در چین، خرید نفت روسیه را افزایش داده و پالایشگاه‌های مستقل کوچک این کشور نیز به خرید نفت «ارزان‌قیمت» ایران و ونزوئلا روی آورده‌اند.

بر اساس گزارشی که این خبرگزاری آمریکایی روز جمعه اول اردیبهشت منتشر کرد، جمهوری اسلامی برای تحویل نفت ایران در ماه ژوئیه، تخفیفی به مبلغ «یازده دلار» تعیین کرده که حتی از تخفیف روسیه برای نفت اورال خود نیز بیشتر است.

در این گزارش از قول منابع صنعتی و تجاری نفت آمده است که پالایشگاه‌های دولتی بزرگ پتروچاینا و ساینوپک چین که بعد از تحریم‌های غرب، خرید نفت از روسیه را متوقف کرده بودند از فوریه امسال خرید نفت روسیه را از سر گرفته‌اند.

همچنین دو پالایشگاه عظیم خصوصی هنگلی پتروشیمی و شنگ‌هونگ شرقی منطقه جیانگسو نیز از ماه گذشته نفت روسیه را با تخفیف بیشتر وارد می‌کنند.

آمارهای گمرکی چین نشان می‌دهد که این کشور در ماه گذشته روزانه دو میلیون و ۲۶۰ هزار بشکه نفت از روسیه خریداری کرده است که رکوردی تاریخی به‌شمار می‌رود.

این گزارش با استناد به آمارهای شرکت‌هایی ردیابی نفتکش‌ها و اطلاعات کالا مانند کپلر و رفینیتو افزوده است که انتظار می‌رود در ماه جاری میلادی (آوریل)، خرید نفت چین از روسیه باز هم افزایش یابد.

روسیه به خاطر گسترش بازارهای نفتی خود در چین، تخفیف نفتی خود را از ۱۴ دلار برای هر بشکه در ماه گذشته به ۹ تا ۱۰ دلار در ماه جاری کاهش داده است. این تخفیف برای نفتی است که قرار است ماه ژوئیه تحویل پالایشگاه‌های چینی شود.

جمهوری اسلامی نیز برای همان ماه، میزان تخفیف نفت خود برای پالایشگاه‌های چینی را ۱۱ دلار پیشنهاد داده است.

به این ترتیب، ایران برای هر بشکه نفت «یک تا دو دلار» بیشتر از روسیه تخفیف در نظر گرفته است و برخلاف روسیه، تنها پالایشگاه‌های مستقل و کوچک چین مشتری نفت ایران و ونزوئلا هستند.

محموله‌های نفتی ایران و ونزوئلا از طریق واسطه‌ها، به‌ویژه مالزی به دست پالایشگاه‌های کوچک در چین می‌رسد و در آمارهای گمرکی چین نیز هیچ خرید نفتی از ایران و ونزوئلا در ماه گذشته قید نشده است.

با این همه، در آمارهای گمرکی چین واردات نفت از مالزی در ماه مارس بیش از یک میلیون بشکه در روز ذکر شده که ۶۴ درصد بیشتر از متوسط واردات نفت چین از مالزی در ماه‌های ژانویه و فوریه امسال است.

این آمار از افزایش صادرات غیرمستقیم نفت ایران و ونزوئلا به چین از طریق واسطه‌ها در مالزی حکایت دارد.

شرکت اطلاعات انرژی وورتکسا میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه گذشته را ۸۰۰ هزار بشکه در روز ارزیابی و پیش‌بینی کرده است که این رقم در ماه‌های آینده افزایش یابد.

سرازیر شدن نفت روسیه به چین، ونزوئلا و ایران را که تنها مشتری نفتی آن‌ها چین است، در وضعیتی دشوار قرار داده است.

در گزارش رویترز آمده است که علاوه‌بر تخفیف ۱۱ دلاری برای تحویل نفت ایران در ماه ژوئیه، ونزوئلا نیز ۱۷ دلار برای نفت تحویلی خود به پالایشگاه‌های کوچک چین تخفیف در نظر گرفته است.

چنانچه صادرات روزانه نفت ایران به چین را ۸۰۰ هزار بشکه در روز بتوان برآورد کرد، تخفیف ۱۱ درصدی به معنی زیان روزانۀ «۹ میلیون دلاری» است.

جمهوری اسلامی به جز این، هزینه‌های گزافی را هم برای دور زدن تحریم‌های غرب، از جمله انتقال محموله‌های نفتی به نفتکش‌های دیگر در دل اقیانوس‌ها برای مخفی کردن منشاء نفت، همچنین هزینۀ واسطه‌ها و جعل اسناد می‌پردازد.

ایران قبل از تحریم‌های آمریکا روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت به بیش از ۱۰ کشور داشت، اما اکنون روزانه یک میلیون بشکه به چین، سوریه و ونزوئلا نفت تحویل می‌دهد.

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/د.خ/آ.ت.
XS
SM
MD
LG