چین از اعضای سازمان ملل خواسته است در نشست هفته آینده این سازمان برای بررسی وضعیت اویغورهای مسلمان و دیگر اقلیتهای استان سینکیانگ شرکت نکنند.
خبرگزاری رویترز به متن نامهای دست یافته که دفتر نمایندگی چین در سازمان ملل به اعضای این سازمان ارسال کرده و از آنها خواسته است در نشست هفته آینده که با پیشنهاد آلمان، آمریکا و بریتانیا برگزار میشود، شرکت نکنند.
این نامه میگوید نشست سازمان ملل «با انگیزه سیاسی» است و ما از نمایندگیهای شما (اعضای سازمان ملل) میخواهیم در این نشست «ضد چینی» شرکت نکنند.
این نامه در ادامه مدعی شده است سازماندهندگان این نشست از جمله چندین کشور اروپایی، استرالیا و کانادا از «حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی برای مداخله در امور داخلی چین، از جمله موضوع سینکیانگ استفاده میکنند تا در کشور دو دستگی و آشفتگی ایجاد کرده و توسعه کشور را دچار اختلال کنند».
این ادعا در حالی است که طبق برآوردهای سازمان ملل متحد، دستکم یک میلیون نفر از جامعه اقلیت اویغور و دیگر اقلیتهای مسلمان در ایالت سینکیانگ بازداشت شده و در مراکزی نگهداری میشوند.
برخی از گزارشهای تحلیلی و همچنین برآورد وزارت خارجه آمریکا، تعداد مسلمانان بازداشت شده و تحت فشار را تا دو میلیون نفر برآورد کردهاند.
فعالان اقلیت اویغور میگویند دولت چین از اردوگاههای بازآموزی برای شستشوی مغزی مردم و نابود کردن فرهنگ ویژه قوم و هویت اسلامی آنها استفاده میکند.
علاوه بر این، نتایج یک تحقیق که تیرماه سال گذشته منتشر شد، نشان میدهد نهادهای دولت چین با هدف کنترل رشد جمیعت اویغور ساکن ایالت غربی سین کیانگ زنهای اين اقلیت را به شکل اجباری عقیم میکنند.
گزارشهایی درباره «تجاوز سیستماتیک» به زنان مسلمان این منطقه نیز منتشر شده است که مانند همه گزارشها از سوی دولت چین تکذیب شده است.
دفتر نمایندگی چین در سازمان ملل در ادامه نامه خود به اعضای این سازمان گفته است «سازماندهندگان نشستِ بررسیِ وضعیت سینکیانگ خواستار تهییج برای تقابل با چین هستند و این نشستِ تخریباتی، نتیجهای جز تقابل بیشتر نخواهد داشت».
قرار است نشست بررسی وضعیت حقوق بشر در سینکیانگ، چهارشنبه هفته آینده در سازمان ملل برگزار شود که در آن مدیران سازمان عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر نیز حضور خواهند داشت. این نشست راههای حمایت اعضای سازمان ملل از اویغورهای ترک مسلمان در چین را بررسی خواهد کرد.
با استفاده از گزارشهای رویترز و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن