مذاکرات اقلیمی سازمان ملل متحد در جمهوری آذربایجان، موسوم به کاپ ۲۹، در وقت اضافه و هنگامی که احتمال فروپاشی آن مطرح شده بود، با توافق ۳۰۰ میلیارد دلاری به پایان رسید.
بر اساس توافقی که بامداد یکشنبه چهارم آذر تصویب شد، کشورهای ثروتمند متعهد شدند که تا سال ۲۰۳۵ هر سال دستکم ۳۰۰ میلیارد دلار به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تغییرات اقلیمی کمک کنند.
رقم درخواستی کشورهای در حال توسعه یک تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلار بود و به گفته سازمان ملل، کشورهای فقیر این توافق را «توهینآمیز» خواندند.
رقم پیشنهادی کشورهای ثروتمند ابتدا ۲۵۰ میلیارد دلار در سال اعلام شده بود اما این پیشنهاد با انتقاد شدید کشورهای فقیرتر روبهرو شد.
اجلاس باکو قرار بود روز جمعه به پایان برسد اما به دلیل بحثهای پرتنش بر سر بودجه، گفتوگوها روز شنبه نیز تمدید شد و سرانجام توافق در ساعات اولیه بامداد یکشنبه به تصویب رسید.
تنشها به ویژه عصر شنبه و با خروج خشمگینانه نمایندگان شماری از کشورها از محل اجلاس به اوج رسید و احتمال فروپاشی توافق مطرح شد.
دو گروه بزرگ «کشورهای کمتر توسعه یافته» و «اتحاد کشورهای جزیرهای کوچک» به شدت با پیشنهاد مطرح شده مخالف بودند و شمار زیادی از آنها سالن اجلاس را برای مدتی ترک کردند.
گروه دیگری از کشورهای در حال توسعه نیز خواستار افزایش رقم پیشنهادی تا دستکم ۵۰۰ میلیارد دلار بودند.
رقم ۳۰۰ میلیارد دلار در حالی به تصویب رسید که در توافق قبلی مصوب ۱۵ سال پیش این رقم سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار بود.
کنفرانس اقلیمی کاپ ۲۹ در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید برگزار شد؛ آقای ترامپ گفته است که آمریکا را از تلاشهای بینالمللی اقلیمی خارج خواهد کرد.
ایالات متحده بزرگترین تولیدکننده تاریخی گازهای گلخانهای جهان به شمار میرود.
کشورهای ثروتمند که وعده کمکهای سالانه ۳۰۰ میلیارد دلاری را دادهاند، از جمله ایالات متحده، اتحادیه اروپا و ژاپن هستند و عملی شدن تعهد واشینگتن در دوره زمامداری دونالد ترامپ با تردید همراه است.
اجلاس کاپ ۲۹ همچنین در حالی برگزار شد که دانشمندان میگویند قرار است امسال گرمترین سال ثبت شده در تاریخ باشد.