لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۳۷

رویترز: ابراهیم رئیسی شش ماه پیش از فهرست جانشینی علی خامنه‌ای خط خورده بود


ابراهیم رئیسی (راست) در یکی از برنامه‌های بیت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی
ابراهیم رئیسی (راست) در یکی از برنامه‌های بیت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داد که مجلس خبرگان رهبری شش ماه پیش ابراهیم رئیسی را از فهرست کاندیداهای احتمالی برای جانشین علی خامنه‌ای خط زده بود.

رویترز این خبر را روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت به نقل از دو منبع نزدیک به این موضوع منتشر کرد.

در گزارش این خبرگزاری با عنوان «مرگ رئیسی می‌تواند رقابت بر جانشینی خامنه‌ای را تشدید کند»، آمده است: «دو منبع نزدیک به این موضوع گفته‌اند که مجلس خبرگان حدود شش ماه پیش به‌دلیل افت محبوبیت ابراهیم رئیسی، وضعیت بد اقتصادی ناشی از تحریم‌های آمریکا و سوءمدیریت، او را از فهرست جانشینان احتمالی علی خامنه‌ای خط زده بود».

یکی از این منابع گفته که لابی شدیدی از سوی روحانیون متنفذ و حامی رئیسی برای بازگرداندن او به این فهرست در جریان بود.

مجلس خبرگان رهبری متشکل از ۸۸ نماینده است که از میان فهرست تأییدشده توسط شورای نگهبان برگزیده می‌شوند و وظیفه اصلی آن انتخاب رهبر جمهوری اسلامی است.

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران، به رویترز گفته است: «هیچ‌کسی به جز تعداد انگشت‌شماری در سلسله مراتب بالا احتمالاً نمی‌داند که روایت مطرح بودن رئیسی به‌عنوان جانشین تا چه اندازه ریشه در واقعیت دارد».

او گفت: «اما اگر این برنامه وجود داشت، مرگ رئیسی باعث ایجاد ابهام بزرگی در جانشینی می‌شود».

الکس وطنخواه، مدیر برنامه ایران در مؤسسه خاورمیانه در واشینگتن، نیز گفته است: بسیاری بر این باور بودند که نقش خامنه‌ای در برکشیدن رئیسی نشانه‌ای بود از این‌که او می‌خواهد جانشینش شود.

او گفت که مرگ ابراهیم رئیسی «می‌تواند منجر به درگیری‌های داخلی در رژیم شود، برخلاف آن‌چه که ما در اوایل دهه ۱۹۸۰ دیده‌ایم».

ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در حالی قرار است امروز (سه‌شنبه) گشایش یابد که این مجلس پیش از افتتاح، دو عضو خود را از دست داد.

ابراهیم رئیسی و محمدعلی آل هاشم، امام جمعه تبریز، دو عضو ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری بودند که روز ۳۱ اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد در آذربایجان شرقی کشته شدند.

ابراهیم رئیسی در غیاب احمد جنتی، حسن روحانی و صادق لاریجانی، بیشترین بخت را برای تصدی ریاست این مجلس داشت.

احمد جنتی برای این دور از مجلس خبرگان نامزد نشد. صادق آملی لاریجانی نتوانست رأی لازم را برای ورود به آن کسب کند و حسن روحانی نیز از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد.

گزارش رسانه‌های ایران حاکی است که در حال حاضر رقابت اصلی برای کسب ریاست این مجلس بین محمدرضا مدرسی ‌یزدی، هاشم حسینی ‌بوشهری و علی موحدی ‌کرمانی است.

با توجه به کهولت سن علی خامنه‌ای که هم اکنون ۸۵ ساله است، احتمال می‌رود که اعضای دوره ششم مجلس خبرگان وظیفه مهم تعیین رهبر بعدی جمهوری اسلامی را برعهده داشته باشند.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/ک.ر
XS
SM
MD
LG