لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۸

تخریب فزایندهٔ آثار تاریخی استان فارس ادامه دارد


گودبرداری در بافت تاریخی شیراز توسط آستان شاهچراغ
گودبرداری در بافت تاریخی شیراز توسط آستان شاهچراغ

در ادامهٔ انتشار فزایندهٔ خبرهای مربوط به تخریب آثار تاریخی استان فارس، خبر رسید که آستان شاهچراغ، متولی مجموعه آرامگاه‌های مذهبی در شیراز، در حال گودبرداری گسترده در بافت تاریخی این شهر است.

خبرگزاری ایلنا یک‌شنبه ۱۱ آذر اعلام کرد این آستان در حالی با طرح موضوع ساخت درمانگاه، عملیات گودبرداری به وسعت «۳.۵ هکتار» را در بافت تاریخی شیراز کلید زده‌ که درمانگاه ذکر شده تنها «۳۰۰ متر» وسعت دارد.

به گفتهٔ این خبرگزاری این اقدام در حالی انجام می‌شود که «تمامیت بافت تاریخی شیراز در سال ۱۴۰۲ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است» و آستان شاهچراغ برای این اقدام مجوزی از «شورای عالی معماری و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی» ندارد.

محمدمهدی کلانتری، فعال فرهنگی، در این زمینه به خبرگزاری ایلنا گفت با وجود آن‌که متولیان این آستان، هدف خود از گودبرداری را احداث درمانگاه عنوان می‌کنند اما هدف آن‌ها «احداث صحن جدید» و «گورستان» است.

آقای کلانتری در ادامه گفت: «زمین‌های این محدوده به متری ۷۰۰ هزار تومان از مردم خریداری شده و حالا احداث یک قبر سه‌طبقه در گورستان این صحن می‌تواند ۳ میلیارد تومان سودآوری مالی داشته باشد.»

در همین حال خبرگزاری ایلنا ۱۱ آذر از تخریب کاروانسرای صفوی «دو کوهک» در جاده شیراز به سپیدان که یکی از آثار معماری سنگی ایران است، خبر داد.

این خبرگزاری نوشت این کاروانسرا «به حال خود رها شده و برخی مردم محلی نیز از سنگ‌های این کاروانسرای تاریخی برای ساخت و ساز خانه‌های خود استفاده کرده‌اند».

این در حالی است که کاروانسرای «دو کوهک» شهریور ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و در مرداد امسال نیز سند تک‌برگ آن به نام ادارهٔ میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس صادر شد.

تخریب آثار تاریخی شیراز در حالی به صورت گسترده ادامه دارد که رضا صالحی امیری،‌ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران، مهر امسال در واکنش به اعتراضات و متهم‌کردن مدیران این سازمان به «انفعال» مقابل این تخریب‌ها، گفت: «این‌که گفته می‌شود وزارت میراث فرهنگی در برابر این اتفاقات منفعل عمل کرده است، یک قضاوت است.»

پیش از این ‌ اتفاقاتی نظیر تخریب کوه مهر (کوه رحمت) تخت جمشید، بتن‌ریزی در محوطهٔ ثبت جهانیِ بیشاپور استان فارس و عبور یکی از تونل‌های متروی شیراز از حافظیه منجر به اعتراض کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی شده است.

تیرماه امسال هم برگزاری کنسرت علیرضا قربانی در تخت‌جمشید خبر‌ساز شد. برخی کاربران در فضای مجازی کارزارهایی برای لغو این کنسرت جهت پیشگیری از تخریب تخت جمشید به راه انداختند که بی‌نتیجه ماند.

پیشتر مدیر پایگاه تخت جمشید هم اعلام کرده بود تخت جمشید بودجه ندارد و ردیف اعتباری آن از دو سال پیش قطع شده است. استاندار فارس البته این موضوع را رد کرده است.

در این میان بسیاری از کارشناسان درباره وضعیت این میراث بشری ابراز نگرانی کرده و هشدار می‌دهند که تخت جمشید در حال مرگ تدریجی است.

با استفاده از گزارش‌های ایلنا و رادیو فردا؛ پ.م/ پ.پ
XS
SM
MD
LG