دومین روز اعتراضات مردم اکوادور که در واکنش به سیاست لنین مورنو، رئیس جمهور این کشور، برای حذف یارانههای سوخت آغاز شده است، با بازداشتهای گسترده همراه بود.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۱۲ مهر مجموع افراد بازداشتشده طی دو روز اعتراضات در اکوادور را حدود ۳۷۰ نفر برآورد کرد. این گزارش حاکی از درگیری معترضان و نیروهای پلیس است به طوری که معترضان در خیابانهای پایتخت سنگربندی کرده بودند.
اکوادور برای سالها تحت حکومت رافائل کورئا، رئیس جمهور پیشین این کشور، سیاستهای اقتصادی چپگرایان را تجربه کرده بود، اما رئیس جمهور کنونی آن که چهرهای میانهرو به حساب میآید برای سال مالی جدید سیاستهایی ریاضتی تدارک دیده است تا توافق ۴.۲ میلیارد دلاری اکوادور با صندوق بین المللی پول به تصویب برسد.
اما این میان حذف یارانه سوخت پس از دههها، باعث خشم بسیاری از اکوادوریها شده و خشونت را بار دیگر به کشوری که سالها دچار بیثباتی سیاسی بوده، بازگردانده است.
از کوئیتو، پایتخت اکوادور گرفته که در ارتفاعات قرار دارد تا شهر ساحلی گوایاکیل روز جمعه صحنه اعتراضات گستردهای بود که طی آن معترضان جادهها و خیابانها را بند آوردند.
دانشجویان در کوئیتو به سوی نیروهای پلیس ضدشورش و خودروهای نظامی سنگ پرتاب کردند. سربازان و نیروهای پلیس نیز برای ممانعت از حرکت معترضان به سوی کاخ ریاست جمهوری گاز اشکآور شلیک کردند.
دولت اکوادور میگوید که نیروهای امنیتی توانستهاند معترضان را در برخی استانها مدیریت کنند و شرایط را به حالت بازگردانند. اما با این حال رهبران معترضان تاکید کردهاند که اعتراضات ادامه خواهد داشت.
نظرسنجیها نشان میدهد میزان محبوبیت مورنو از سال ۲۰۱۷ که بالای ۷۰ درصد بود به زیر ۳۰ درصد سقوط کرده است. اما موقعیت سیاسی او با توجه به حمایت نخبگان اقتصادی، نظامیان وفادار و فقدان یک اپوزیسیون نیرومند، همچنان قدرتمند به نظر میرسد.
اما از سویی مردم اکوادور نیز طی یک دهه هرج و مرج اقتصادی سه رئیس جمهور را سرنگون کردند تا سال ۲۰۰۷ که کورئا به قدرت رسید.
مورنو جهت کنترل اوضاع برای مدت ۶۰ روز اعلام شرایط اضطراری در سراسر اکوادور کرده است.