لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۲۹

آژانس انرژی: سقوط صادرات نفت روسیه مشکلی برای کشورهای جهان ایجاد نمی‌کند


آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید انتظار نمی‌رود کاهش چشمگیر صادرات نفت روسیه تأثیر شوک‌آوری بر بازارهای جهانی بگذارد.

این نهاد بین‌المللی در گزارش ماه مارس خود هشدار داده بود که افت صادرات نفت روسیه می‌تواند بازارها را دچار شوک کند، اما در گزارش ماهانه جدید خود که روز پنج‌شنبه ۲۲ اردیبهشت منتشر کرده می‌گوید افت چشمگیر صادرات نفت روسیه قابل جبران است.

این گزارش می‌افزاید در ماه گذشته تولید روزانه نفت روسیه ۱ میلیون بشکه کاهش یافته و انتظار می‌رود در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ صادرات نفت روسیه در مجموع ۳ میلیون بشکه در روز کاهش یابد.

جزئیات این گزارش نشان می‌دهد انتظار می‌رود با تنگ شدن حلقه تحریم‌ها، افت صادرات نفت روسیه در ماه جاری به ۱.۶ میلیون بشکه، در ماه آینده به ۲ میلیون بشکه و در نیمه سال به ۳ میلیون بشکه در روز برسد.

صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی روسیه در ماه گذشته حدود ۸.۱ میلیون بشکه در روز بود.

آژانس بین‌المللی انرژی می‌افزاید که با این‌حال، از ماه جاری تا پایان سال، میزان رشد تولید نفت کشورهای دیگر چشمگیر خواهد بود و رشد جهانی مصرف نفت نیز کمتر از پیش‌بینی‌های قبلی خواهد بود: «انتظار می‌رود مصرف روزانه جهانی نفت در سال جاری تنها ۱.۸ میلیون بشکه افزایش یابد و به ۹۹ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز برسد. بدون در نظر گرفتن روسیه، تولید جهانی نفت از ماه جاری تا پایان سال حدود ۳.۱ میلیون بشکه رشد خواهد داشت».

این گزارش می‌گوید که انتظار می‌رود تولید نفت اوپک و کشورهای هم‌پیمان، همچنین آمریکا و برخی دیگر از کشورها در سال جاری رشد چشمگیری داشته باشد.

از طرفی رشد مصرف انرژی چین به خاطر قرنطینه اخیر شهرها برای مقابله با شیوع کرونا کمتر از آن چیزی خواهد بود که قبلاً پیش‌بینی می‌شد.

این گزارش می‌افزاید کشورهای عضو اوپک روزانه بیش از ۵ میلیون بشکه ظرفیت مازاد تولید نفت دارند و حتی اگر ایران و ونزوئلا را به عنوان کشورهای تحت تحریم و لیبی را به عنوان کشوری که با جنگ داخلی مواجه است کنار بگذاریم، اعضای دیگر اوپک ۳.۸ میلیون بشکه ظرفیت مازاد تولید نفت دارند.

اتحادیه اروپا پارسال مشتری نیمی از نفت و فرآورده‌های نفتی صادراتی روسیه بود و این گزارش می‌گوید با قطع کامل خرید نفت روسیه، اروپا دچار بحران نخواهد شد. اتحادیه اروپا در هفته‌های گذشته موضوع قطع کامل خرید نفت از روسیه را به مذاکره گذاشته است. همچنین سهم اتحادیه اروپا از واردات نفت روسیه از ۵۰ درصد به ۴۳ درصد در ماه گذشته رسیده است.

از طرفی ذخایر استراتژیک نفت جهان اگرچه از ماه مارس حدود ۴۵ میلیون بشکه کاهش یافته، اما هنوز هم ۱.۲ میلیارد بشکه ذخایر راهبردی نفت در جهان وجود دارد که می‌تواند برای جلوگیری از ورود شوک به بازارها مورد استفاده قرار گیرد.

با استفاده از گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، رادیو فردا؛ د.خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG