جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه ۲۶ دی در اولین دیدار رسمی خود با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بر تمایل اتحادیه اروپا به حفظ برجام تاکید کرد.
به گزارش سایت رسمی اتحادیه اروپا، آقای بورل در این دیدار گفت که با توجه به شرایط کنونی و «افزایش خطرناک تنشها» در خاورمیانه و خلیج فارس، اروپا مایل به حفظ برجام است.
آقای بورل ماه گذشته جانشین فدریکا موگرینی شد که سالها رهبری مذاکرات هستهای قدرتهای جهانی با ایران را بر عهده داشت.
دیدار جوزپ بورل و محمد جواد ظریف در دهلی نو، پایتخت هند و در حاشیه کنفرانس مجمع گفتوگوی رایسینا برگزار شده و طرفین بر ادامه تماسها نیز تاکید کردهاند.
سه کشور عضو برجام اروپا شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان سهشنبه هفته جاری مکانسیم ماشه (حل اختلاف) علیه ایران را فعال کردند که میتواند به بازگشت تحریمهای بین المللی علیه ایران منجر شود.
ایران اخیرا اعلام کرد که تعهدات عملیاتی برجام را متوقف میکند که در پی آن اعضای اروپایی برجام تصمیم به فعال کردن مکانیسم ماشه گرفتند.
بریتانیا و فرانسه و آلمان در بیانیهای با اشاره به عدول مرحله به مرحله ایران از تعهدات برجامی خود نوشتند که «به دلیل اقدامهای ایران چارهای نمانده» جز این که مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم.
این سه کشور در بیانیه مشترک خود گفتند: «ما این استدلال را که ایران حق دارد از تعهدات برجامی خود بکاهد، قبول نمیکنیم.»
فرانسه و بریتانیا همچنین حل بحران هستهای ایران را در گرو مذاکرات فراگیر با آمریکا برای امضای قرارداد جدید هستهای که موضوع موشکی ایران و نقش این کشور در خاورمیانه را شامل شود، پیش کشیدهاند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه در حساب توییتری خود نوشت: «سه کشور اروپایی باقیمانده برجام را فروختند تا از تعرفههای جدید ترامپ رهایی پیدا کنند.»
او در ادامه به سه کشور بریتانیا و فرانسه و آلمان چنین تاخته است: «اگر میخواهید شرافت خودتان را بفروشید، به همین مسیر ادامه بدهید ولی برای خودتان موضع برتر اخلاقی و حقوقی قائل نباشید.»
مبنای انتقاد تند وزیر خارجه ایران از اروپاییها گزارش روزنامه آمریکایی واشینگتن پست است که روز چهارشنبه به نقل از مقامهایی که نامشان را فاش نکرد نوشت، دونالد ترامپ اروپا را تهدید به وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات خودرو کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داده ایران در گفتوگوهای تلفنی با مقامات اروپا «خشم» خود را از فعال شدن مکانیسم ماشه اعلام کرده است.
در بیانیه اتحادیه اروپا گفته میشود ظریف و آقای بورل طی دو هفته گذشته چندین بار گفتوگوی تلفنی داشتهاند.
روزنامه اکونومیک تایمز هند گزارش داده که ظریف پنجشنبه با همتای هندی خود نیز درباره برجام و امنیت خاورمیانه مذاکره کرده و خواهان افزایش نقش هند در امنیت منطقه شده است.
هند دومین مشتری عمده نفت ایران بعد از چین بود که در پی تحریمهای آمریکا خرید نفت ایران را کلا متوقف کرد.