اتحادیه اروپا در پاسخی رسمی به ایران که روز پنجشنبه، ۱۹ اردیبهشتماه، منتشر شد ضمن تاکید بر تعهد خود به برجام اعلام کرد که هیچ گونه ضربالاجلی را نمیپذیرد.
در بیانیهای که به امضای فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و همچنین وزیران خارجه سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه رسیده، از اقدام اخیر ایران و خروج محدود از برجام شدیدا ابراز نگرانی شده است.
در این بیانیه آمده است: «ما هرگونه ضربالاجلی را رد میکنیم» و اجرای تعهدات ایران در ذیل برجام و همچنین انپیتی را «پیگیری خواهیم کرد».
این بیانیه ضمن این که از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته است که به «نقش کلیدیاش» در رصد کردن و راستیآزمایی پایبندی ایران به تعهدات هستهایش ادامه دهد، ایران را نیز به رعایت سازوکارهای برجام، از جمله کمیسیون مشترک برجام، فراخوانده است.
بیانیه اتحادیه اروپا پاسخی به ضربالاجل شصت روزه جمهوری اسلامی به اعضای باقیمانده برجام است.
اروپاییها در عین حال در این بیانیه پیامی هم به آمریکا دادهاند: آنها از کشورهایی «که عضو برجام نیستند» میخواهند که از هر اقدامی که بر توانایی برجامیها برای «انجام کامل تعهداتشان» اثر منفی دارد پرهیز کنند.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه رسما خروج ایران از «برخی» تعهدات ذیل برجام را اعلام کرد و به نوشته رسانههای ایران، حسن روحانی نیز در نامهای به سران پنج کشور عضو برجام اعلام کرد که به دلیل «عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش» در برجام، برای ایران «راهی جز کاهش تعهداتش نیست».
این کاهش تعهدات شامل «عدم الزام به فروش مازاد ۳۰۰ کیلو اورانیوم و غنیشده و همچنین مازاد آب سنگین» اعلام شده است.
به نوشته رسانههای ایران، حسن روحانی ضمن اعلام تصمیم جدید جمهوری اسلامی در عین حال گفت: «راه امروز ما راه جنگ نیست، راه دیپلماسی است.»
پیشتر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز گفته بود که این تصمیم تازه به معنای خروج از برجام نیست، بلکه ایران تنها «برخی فعالیتهای داوطلبانه را انجام نخواهد داد».
تصمیم جدید جمهوری اسلامی با واکنش مقامهای آمریکایی نیز روبهرو شده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه در یکمین سالگرد خروج واشینگتن از برجام در بیانیهای نوشت: «ما از جامعه جهانی میخواهیم رژیم ایران را برای تهدیدش به گسترش دادن برنامه هستهایش مسئول بدارد.»
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز تصمیم جمهوری اسلامی را برخلاف «قواعد بینالمللی» دانسته و آن را «تلاشی برای به گروگان گرفتن دنیا» خوانده است.