لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۶

آن‌چه از جزئیات عملیات شورشیان در سوریه و گروه‌های مسلح این عملیات می‌دانیم


یک شورشی مسلح در فرودگاه حلب در حال پاره کردن تابلوی تصاویر بشار اسد و پدرش حافظ، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
یک شورشی مسلح در فرودگاه حلب در حال پاره کردن تابلوی تصاویر بشار اسد و پدرش حافظ، ۱۲ آذر ۱۴۰۳

درگیری‌های جاری در شمال سوریه بزرگ‌ترین درگیری‌ها در این کشور پس از یک دورۀ چندساله آسودگی خیال حکومت این کشور است. در حال حاضر، مرزهای مناطق تحت تصرف شورشیان مسلح و مناطق تحت کنترل نیروهای دولتی در حال تغییر است.

شورشیان مسلحی که در این عملیات علیه حکومت بشار اسد شرکت دارند، چه گروه‌هایی هستند و چه پیشینه‌ای دارند؟

شورشیان مسلح تا کنون بر استان‌های حلب و ادلب چیره شده‌اند. آن‌ها هم‌زمان با تلاش برای استحکام مواضع‌شان و همچنین فرودگاه‌ها، پایگاه‌ها و دانشکده‌های نظامی‌ در این استان‌ها سعی می‌کنند به سوی استان حماه پیش‌روی کنند.

در حال حاضر شورشیان مسلح در شمال استان حماه با ضد حملۀ نیروهای دولتی سوریه که از پشتیبانی هوایی روسیه برخوردارند، روبه‌رو شده‌اند.

حملۀ شورشیان مسلح چگونه آغاز شد؟

صبح روز چهارشنبه ۷ آذر، شورشیان مسلح که خود را «مدیریت عملیات نظامی» نامیده‌اند، حملات خود را با شعار «پاسخ به تجاوز» آغاز کردند.

این حمله از حومه‌های خارج از کنترل نیروهای دولتی در شمال غرب سوریه یعنی حومه استان ادلب و حومه غربی استان حلب آغاز شد و در گام نخست، تلاش برای ورود به حلب و تصرف حومه آن‌ آغاز شد و به هدف هم رسید.

در پی آن، پس از ورود گروه‌های عملیات «پاسخ به تجاوز» به حلب که دومین شهر بزرگ سوریه و پایتخت اقتصادی این کشور است، گروه‌های مسلح دیگر که از سوی ترکیه حمایت می‌شوند، با شعار «سپیده‌دم آزادی»، حمله‌ای دیگر به شرق شهر حلب را آغاز کردند.

درحالی‌که مجموعۀ نخست در حال پاک‌سازی محله‌های حلب و ادامه عملیات نظامی برای تصرف مرزهای اداری ادلب بودند، مجموعه دوم تصرف «مواضع راهبردی»، از فرودگاه‌ها و پایگاه‌های هوایی تا دیگر پایگاه‌های نظامی تحت کنترل گروه‌های مسلح کُرد و نیروهای دولتی، را آغاز کردند.

گرو‌های عملیات «پاسخ به تجاوز» کدام‌اند؟

شورشیان مسلحی که عملیات نظامی با شعار «پاسخ به تجاوز» را پیش‌ می‌برند، اتاق عملیاتی با عنوان «فتح المبین» تشکیل داده‌اند که البته در حال حاضر با گروه‌های مسلح عملیات «سپیده‌دم آزادی» متحد هستند.

در اتاق عملیات «فتح المبین»، گروه اسلامگرای جهادی «هیئت تحریر الشام» (گروه النصره سابق که از سوی آمریکا تروریستی شناخته می‌شود)، «گردان الشام»، «جیش الاحرار»، «جنبش احرار الشام» و «جیش العزه» (که پیشتر یکی از گروه‌های ارتش آزاد سوریه بود) حضور دارند.

«گروه تحریر الشام» به دلیل نوع آموزشی که اعضایش دیده‌اند، در رأس اقدامات نظامی گروه‌های اسلامگرا در این عملیات قرار دارد.

اما این گروه نمی‌تواند همۀ محورهای درگیری‌ها را پوشش دهد. ازهمین رو، اعضای دیگر گروه‌های مسلح مخالف نظام سوریه که بخش عمده‌ای از آن‌ها از اهالی محلی حلب، ادلب و حماه هستند، در محورهای مختلف مستقر شده‌اند.

از عملیات «سپیده‌دم آزادی» چه می‌دانیم؟

در رأس این عملیات، ائتلاف موسوم به «جیش الوطنی السوری» قرار دارد که از سوی ترکیه حمایت می‌شود. در این عملیات، بخش شرقی حلب به‌عنوان هدف در نظر گرفته شد.

از روز دهم آذر، واحدهای این بخش از عملیات مسئولیت تصرف مواضعی را که به‌صورت مشترک میان نیروهای دولتی سوریه و واحدهای کُرد کنترل می‌شد، بر عهده گرفتند.

شهر تل رفعت و پایگاه‌های هوایی مینگ و کویرس ازجمله این مواضع هستند که به‌طور کامل از کنترل نیروهای دولتی سوریه و واحدهای کُرد خارج شد.

در این ائتلاف، گروه‌های مسلح «لشکر سلطان مراد»، «لشکر سلطان سلیمان»، «لشکر حمزه»، «جیش الاسلام» و بخشی از «جبهه شام» حضور دارند.

این گروه‌ها سال ۲۰۱۷ با حمایت ترکیه با یکدیگر متحد شدند و اقدام به چند عملیات نظامی کردند که معروف‌ترین‌شان «سپر فرات» علیه گروه «دولت اسلامی» موسوم به «داعش» بود.

این گروه‌ها در سال ۲۰۱۸ نیز عملیات «شاخه زیتون» علیه گروه‌های مسلح کُرد در شهر عفرین و اطراف آن واقع در شمال سوریه را اجرا کردند.

در سال ۲۰۱۹ هم در عملیات ارتش ترکیه در شمال شرق سوریه شرکت کردند که در نتیجه آن موفق به تصرف دو شهر تل ابیض و رأس العین شدند.

XS
SM
MD
LG