لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۳

ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از «گسترش» فعالیت هسته‌ای ایران


به دنبال تأکید آژانس بر «توسعه یافتن» فعالیت هسته‌ای ایران، اتحادیه اروپا اعلام کرد که گسترش این فعالیت‌ها به منزله نقض قطعنامه‌های سازمان ملل از سوی جمهوری اسلامی است و نگرانی‌ها درباره ماهیت برنامه اتمی ایران را افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنج‌شنبه، دوم خردادماه، اعلام کرد که تهران ضمن شدت بخشیدن به فعالیت‌های هسته‌ای خود همچنان از همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و توضیح در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه اتمی خود سر باز می‌زند.

سخنگوی نماینده ۵+۱ در گفت‌و‌گوهای هسته‌ای با ایران بر این اساس تأکید کرده است که ایران قطعنامه‌های شورای امنیت و آژانس‌ بین‌المللی انرژی اتمی را زیر پا گذاشته است.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که به گزارش خبرگزاری مهر علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس، روز پنج‌شنبه، گزارش آژانس را تأکیدی بر «موفقیت» فعالیت‌ هسته‌ای ایران «در عین تعهد به معاهدات بین‌المللی» دانست.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اول خردادماه، در آخرین گزارش خود آورد که ایران در راستای توسعه برنامه هسته‌ای خود «پیشرفت گسترده‌ای» داشته است.

این گزارش به نصب حدود ۷۰۰ سانتریفیوژ نسل جدید و محفظه‌های خالی سانتریفیوژ در تأسیسات نطنز و دستیابی ایران به پیشرفت‌هایی در خصوص ساخت رآکتور تحقیقاتی اراک اشاره کرده و تأکید کرده است که این در حالی است که ایران از سال ۲۰۰۶ تاکنون اطلاعات دقیقی در مورد تغییرات صورت گرفته در طراحی رآکتور اراک در اختیار آژانس قرار نداده است.

آژانس همچنین از صورت گرفتن تغییرات «چشمگیر» در سایت نظامی پارچین ابراز نگرانی کرده است. آژانس مظنون است که در این پایگاه تحقیقات انفجاری مرتبط با سلاح‌های اتمی صورت گرفته است، اظهاراتی که ایران رد می‌کند.

علی‌رغم ابراز نگرانی صورت گرفته در گزارش آژانس، علی‌اصغر سلطانیه روز پنج‌شنبه گفت: «در یک کلام این گزارش به صراحت به همه جهان اعلام می‌کند که تمام فعالیت‌های هسته‌ای ایران زیر نظر آژانس است.»

غرب معتقد است که برنامه هسته‌ای ایران دارای بعد نظامی است و قصد دارد ضمن اعمال تحریم‌ها علیه ایران به منظور متوقف کردن این فعالیت‌ها، از طریق مذاکره نیز راه برون‌رفتی برای بن‌بست هسته‌ای ایران بیابد.

شش قدرت جهانی درگیر در مذاکرات هسته‌ای با ایران یعنی ایالات متحده، روسیه، فرانسه، بریتانیا، آلمان و چین، خواستار توقف پالایش اورانیوم در ایران تا سطح ۲۰ درصد هستند؛ ایران با این درخواست مخالف است و نگرانی‌ها نسبت به برنامه هسته‌ای خود را بی‌پایه می‌نامد.
XS
SM
MD
LG