لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۹

«طرحی برای مرگ درياچه اروميه»


دریاچه ارومیه، عکس از ناسا
دریاچه ارومیه، عکس از ناسا
دلاور نجفی، معاون محيط طبيعی سازمان محيط زيست ايران، می گوید که با اجرايی شدن طرحی برای انتقال فاضلاب کارخانه نمک صنعتی شهر مراغه به درياچه اروميه حيات اين درياچه در معرض تهديد مهلک جديدی قرار گرفته است.

دلاور نجفی از زمينه‌سازی برای اجرای طرحی خبر می‌دهد که منجر به جاری شدن فاضلاب يکی از کارخانه های مراغه به درياچه اروميه می‌شود.

آقای نجفی در گفتگو با خبرگزاری نیمه رسمی مهر اجرايی شدن اين طرح را کابوسی برای نابودی کامل درياچه اروميه توصيف کرد. وی خاطر نشان ساخت که «ريختن فاضلاب کارخانه نمک صنعتی شهر مراغه، خواب تازه ای است که برای حيات درياچه اروميه ديده شده که خطری بسيار ويرانگر است.»

معاون سازمان محيط زيست در توضيح ابعاد اين طرح افزود که حجم پساب‌های صنعتی اين کارخانه بالای ۲۰ متر مکعب در ثانيه است و با سرازير شدن اين حجم مواد زائد و سمی به درياچه اروميه ديگر نمی توان به بازگشت حيات آرتميای درياچه اميدوار بود.

آرتميا، سخت پوست کوچک و ظريفی است که توانسته خود را با زندگی در آب بسيار شور درياچه اروميه انطباق دهد و موارد کاربرد بسيار متنوعی در صنايع شيلاتی دارد.

آنچه از گفتگوی معاون سازمان محيط زيست برمی‌آيد اين است که اين سازمان با اجرايی شدن اين طرح مخالف است چرا که با توجه به وضعيت جاری درياچه اروميه، و خطر‌ها و تهديدهای کنونی که حيات آن را دچار مخاطره جدی کرده است، اجرای اين طرح فرايند نابودی کامل اين درياچه را فراهم می آورد.

آقای نجفی در اين زمينه گفت: «اگر اين کار انجام شود و فاضلاب با اين حجم در درياچه رها شود، با توجه به حجم املاح کارخانه مثل يد و کلر، نابودی ريز موجودات و حيات زيستی درياچه اروميه به خصوص آرتميا قطعی خواهد بود.»

طهمورث کلانتری، مدير کل محيط زيست استان آذربايجان غربی، چندی پيش اعلام کرده بود که در حال حاضر ارتفاع آب درياچه اروميه ۵/۶ متر از سطح در آن سال ۷۴ پايين تر است و سطح اراضی شوره زار شده حاشيه درياچه اروميه به ۱۵۰ هزار هکتار رسيده است.

بنا بر تحقيقات انجام شده از ۱۲ سال پيش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملی درياچه اروميه رو به پايين است و مطالعات مديريت زيست بوم حوضه آبريز درياچه اروميه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسيده، نشان می‌دهد درياچه اروميه به عنوان دومين درياچه شور جهان تا کمتر از ۲۰ سال آينده با بحران شديدی مواجه خواهد شد.

درياچه اروميه يکی از ۵۹ ذخيره گاه طبيعی محيط زيست جهان است که به دليل طبيعت مناسب برای زيست دائمی و موقت انواع پرندگان کمياب و نادر جهان و زيبايی های طبيعی سواحل و جزاير آن از سوی يونسکو به عنوان «بيوسفر» يا «زيست عرصه» معرفی شده است.
XS
SM
MD
LG