لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۴

اعتراض‌ها به موافقت لویه جرگه افغانستان با همکاری درازمدت با آمریکا


آخرین روز از نشست چهار روزه «لویه جرگه» در کابل- ۲۸ آبان‌ماه
آخرین روز از نشست چهار روزه «لویه جرگه» در کابل- ۲۸ آبان‌ماه
پس از آن‌که نمایندگان لویه جرگه افغانستان با تصویب توافق‌نامه‌ای، بر همکاری مشروط با آمریکا برای حضور برخی از نیروهایش در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ تأکید کردند، شرق افغانستان شاهد اعتراض‌هایی به این توافق بود.

به گزارش آسوشیتد پرس، بیش از هزار دانشجو در شهر جلال‌آباد، پایتخت استان ننگرهار، با مسدود کردن بزرگراه منتهی به کابل، شعار «مرگ بر آمریکا» و «مرک بر کرزی» سر دادند و با به آتش کشیدن تمثال باراک اوباما، مخالفت خود با حضور سربازان آمریکایی در خاک افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ را ابراز کردند.

پیشتر آمریکا و نیروهای ائتلاف متعهد شده بودند که تا پایان سال ۲۰۱۴ به طور کامل از افغانستان خارج شده و کنترل امنیت افغانستان را تماما به نیروهای افغان واگذار کنند.

این اعتراض‌ها پس از آن به وقوع پیوست که روز شنبه، نمایندگان حاضر در «لویه جرگه» افغانستان، نشستی چهار روزه در کابل، با امضای توافق‌نامه امنیتی درازمدت با آمریکا، اظهار کردند که در صورت پایبندی آمریکا به برخی شروط افغانستان، با حضور هزاران تن از نیروهای آمریکایی در افغانستان، پس از سال ۲۰۱۴، موافقت خواهند کرد.

اعتراض‌ به امضای موافقت‌نامه همکاری دراز مدت با آمریکا در نشست «لویه جرگه»- جلال آباد
اعتراض‌ به امضای موافقت‌نامه همکاری دراز مدت با آمریکا در نشست «لویه جرگه»- جلال آباد
بر اساس این موافقت‌نامه نیروهای آمریکایی باقیمانده در افغانستان ضمن کمک به نیروهای افغان در مقابله با عملیات تروریستی، به آن‌ها آموزش‌های نظامی لازم را خواهند داد.

در نشست «لویه جرگه» که با حضور بیش از دو هزارتن از بزرگان قبیله‌ای افغانستان و حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، برگزار شد، نمایندگان حاضر در نشست از جمله پایان یافتن عملیات شبانه در افغانستان را به عنوان یکی از شروط خود عنوان کردند.

حامد کرزی که میزبانی این نشست سالانه را بر عهده داشت، تأکید کرد که عملیات شبانه نیروهای خارجی در افغانستان علیه شورشیان، باید به پایان برسد و یا به شدت کاهش پیدا کند.

عملیات شبانه نیروهای ائتلاف در افغانستان اگرچه از سوی فرماندهان غربی به عنوان یکی از موثرترین اقدامات در افغانستان به شمار می‌رود، خشم بسیاری از شهروندان افغانستان را که گاه قربانی این حملات شده‌اند، به شدت برانگیخته است.

نمایندگان «لویه جرگه» همچنین شرط کردند که سربازان آمریکایی در صورت ارتکاب جرم در افغانستان نباید از مصونیت قضایی برخوردار باشند. آن‌ها در عین حال خواستار جانبداری آمریکا از افغانستان در صورت حمله یک کشور ثالث شدند.

امضای موافقت‌نامه همکاری با آمریکا در این نشست که روز شنبه به پایان رسید، هیچ بار قانونی ندارد اما می‌تواند به نوعی نشان دهد مذاکرات پیش‌ روی آمریکا و افغانستان به چه سمت و سویی می‌رود؛ مذاکراتی که در جریان آن، آن‌چه آمریکا «سند همکاری استراتژیک» نامیده به بحث گذاشته می‌شود.

به دنبال امضای موافقت‌نامه با آمریکا در نشست «لویه جرگه» معترضان به این طرح با تظاهرات در خیابان‌ها خواستار خروج کامل نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان شدند.

در عین حال طالبان نیز با انتشار بیانیه‌ای این موافقت را محکوم کرد و نمایندگان حاضر در این نشست را «بازیچه‌های» دولت افغانستان، ناتو و نیروهای آمریکایی خواند.

طالبان تأکید کرده است که تمامی نیروهای بین‌المللی باید «فورا» از خاک افغانستان خارج شوند.
XS
SM
MD
LG