لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۴

اعتراض نماینده آشوریان در مجلس به «توهین» به اقلیت‌های دینی


 یوناتن بت‌کلیا، نماینده آشوریان در مجلس ایران
یوناتن بت‌کلیا، نماینده آشوریان در مجلس ایران
نماینده مسیحیان آشوری در مجلس ایران به «توهین به اقلیت‌های دینی» در برخی از برنامه‌های رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی و همچنین بی‌پاسخ‌ماندن مکاتباتش با رئیس قوه قضائیه اعتراض کرده است.

به گزارش ایسنا، یوناتن بت‌کلیا روز سه‌شنبه ۲۸ آذر در نطقی که در جلسه علنی مجلس ایران کرده است، از عزت‌الله ضرغامی رئیس صدا و سیما خواسته است که جلوی تکرار توهین‌ها به اقلیت‌های مذهبی را بگیرد.

این نماینده مجلس همچنین گفته است کتاب‌هایی «توهین‌آمیز به ادیان الهی» در ایران چاپ می‌شود. او از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته است در این باره اقدامی کند.

آقای بت‌کلیا در این سخنرانی به محدودیت‌های اقلیت‌های دینی در ایران اعتراض کرده و گفته است «مسئولان اجرایی از استخدام آشوریان خودداری می‌کنند».

به گفته این نماینده اقلیت مذهبی آشوری در مجلس شورای اسلامی، «برخورد سلیقه‌ای برخی مسئولان اجرایی باعث مهاجرت آشوریان که در تنگنای اقتصادی قرار دارند، می‌شود.»

آقای بت‌کلیا در این باره خواستار رسیدگی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این موضوع شده است.

نماینده آشوریان در مجلس ایران در ابتدای سخنان خود و پیش از مطرح‌کردن انتقادهای خود، گزارش احمد شهید گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد ایران را که بخشی از آن به نقض حقوق اقلیت‌های دینی و مذهبی در ایران اشاره کرده، محکوم کرده است.

اقلیت‌های دینی مسیحی، کلیمی و زرتشتی در قانون اساسی جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته شده‌اند و در مجلس شورای اسلامی نیز نماینده خاص خود را دارند. در عین حال پیروان این ادیان در قوانین ایران از حقوقی برابر با شهروندان مسلمان برخوردار نیستند و محدودیت‌هایی نیز برای فعالیت‌های دینی آنان وجود دارد.

در همین حال پیروان مذاهبی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته نشده‌اند، محدودیت‌های بیشتری را در ایران تحمل می‌کنند. از جمله بهائیان که در سه دهه اخیر گزارش‌های متعددی از آزار آنان منتشر شده است.

سازمان‌های مدافع حقوق بشر و دولت‌های غربی در سال‌های گذشته به دفعات درباره نقض حقوق اقلیت‌های دینی در ایران هشدار داده اند و ابراز نگرانی کرده‌اند.

بر اساس آماری که رئیس مرکز آمار ایران در مردادماه امسال درباره شمار جمعیت اقلیت‌های مذهبی در ایران داده است، جمعیت مسیحیان ایران از ۱۰۹ هزار نفر در سال ۸۵ به ۱۱۷ هزار نفر در سال ۹۰ افزايش يافته است و تعداد کليميان در اين مدت کاهش يافته‌ است.

نماینده آشوریان در مجلس همچنین گفته است در مورد وضعیت مسیحیان آشوری، «نامه‌نگاری‌های متعدد» با رئیس قوه قضاییه ایران داشته است اما به گفته او تاکنون هیچ پاسخی به این مکاتبات داده نشده است.

یوناتن بت‌کلیا از جمله گفته است در این نامه‌نگاری‌ها به مفاد «ماده ۸۸۱ مکرر» قانون مدنی ایران و نیز «محدودیت‌ها درباره قصاص» پرداخته است. او تاکید کرده است که «تفکیک بر مبنای دین و تفکر» برخلاف اصول حقوقی است.

ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی ایران می‌گوید اگر که یک یا چند نفر از وراث یک فرد مسلمان، مسلمان و دیگران غیرمسلمان باشند، تمام ارث به فرد یا افراد مسلمان خواهد رسید؛ حتی اگر نسبت آنان با متوفی، دورتر از ورثه دیگر باشد.

اظهارات نماینده آشوریان درباره قصاص نیز به تفاوت میان مجازات قتل عمد مسلمانان و غیرمسلمانان در دادگاه‌های ایران اشاره دارد. در حال حاضر اگر یک غیرمسلمان اقدام به قتل فردی مسلمان کند، ممکن است به اشد مجازات یعنی قصاص محکوم شود، اما اگر یک مسلمان، یک فرد غیرمسلمان را بکشد، به چنین مجازاتی نمی‌رسد.

آقای بت‌کلیا خواستار استخدام معلمان آشوری برای مدارس آشوریان شده است و همچنین خواسته است از تغییر نام یکی از این مدارس آشوریان جلوگیری شود که در حال حاضر «حضرت مریم» نام دارد و به گفته او قرار است به «حیات طیبه» تبدیل شود.

این نماینده اقلیت آشوری در مجلس ایران خواستار نوسازی مدارس قدیمی اقلیت‌های دینی ایران شده است و هشدار داده است که در غیر این صورت «بیم خطر جانی در مورد این مدارس می‌رود».

یوناتن بت کلیان پیش از این در هفته کتاب ایران که در هفته نخست آذر برگزار می‌شود، در جلسه‌ای با حضور بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، از رئیس رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود که «سعی نمی‌کند اقلیت‌ها را به هم‌میهنانشان بشناساند و به جهان بگوید آشوریان، کلیمیان، زرتشتیان و ارامنه‌ای که در ایران زندگی می‌کنند، همه با هم برابرند».

پیش از این دیگر نمایندگان اقلیت‌های مذهبی ایران نیز به محتوای برنامه‌های رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی و همچنین کتاب‌ها و فیلم‌های منتشر شده اعتراض کرده بودند.

آبان‌ماه سال گذشته نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از محتوای فیلم سینمایی «شکارچی شنبه» گفته بود: «نباید به جای نقد صهیونیست دچار نقد یهودیت یا روحانیت یهودی شویم.»

سیامک مره‌صدق در این باره گفته بود افتراق چندانی مابین صهیونیسم و یهودیت در این فیلم صورت نگرفته است.

در کنار محدودیت‌های اعمال‌شده بر اقلیت‌های مذهبی در ایران، افراد نوکیش که از اسلام به دین دیگری تغییر دین دهند نیز با آزار و اذیت دولتی روبه‌رو می‌شوند.

در همین رابطه در بخشی از سومین گزارش آقای شهید در مورد ایران که دو ماه پیش منتشر شد، آمده بود که از خرداد ۱۳۸۹ تا زمان انتشار آن گزارش، ۳۰۰ مسیحی در کشور بازداشت شده‌اند و ۴۱ نفر از آنها بدون اتهام از یک ماه تا یک سال در زندان به سر برده‌اند.

بر اساس این گزارش «کلیساها در ایران باید درباره پذیرش اعضای جدید به دولت گزارش دهند و نوکیشان مسیحی بازداشت شده‌اند و با تهدید به اتهام ارتداد برای ترک مسیحیت زیر فشار قرار گرفته‌اند.»
XS
SM
MD
LG