لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۹

امضای پروتکل تمدید ممنوعیت صید ماهی‌های خاویاری دریای خزر


سی و پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک کشورهای ساحلی دریای خزر با امضای پروتکلی دربارهٔ تمدید ممنوعیت صید ماهیان خاویاری و تقویت بازسازی مصنوعی و حفاظت این گونه ماهیان در روسیه به پایان رسید.

کمیسیون منابع زنده آبی دریای خزر بر ادامه ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری در سال جاری و آینده میلادی تأکید کرد.

سایت رسمی سازمان شیلات روسیه دوشنبه ۱۱ خردادماه با اعلام این خبر افزود که طرفین همچنین بر تصویب قانونی ممنوعیت صید ماهی‌های خاویاری در داخل کشورها تأکید کردند.

تاکنون آذربایجان و ترکمنستان رسماً پروتکل ممنوعیت صید ماهی‌های خاویاری را تصویب کرده‌اند، اما پارلمان‌های روسیه، ایران و قزاقستان هنوز اقدامی انجام نداده‌اند.

پروتکل ممنوعیت صید ماهی‌های خاویاری که نسل آنها در دریای خزر به شدت کاهش یافته‌است، در سال گذشته میان کشورهای ساحلی امضاء شد، اگرچه رؤسای کشورهای ساحلی در سال ۲۰۱۰ توافق کرده بودند که صید ماهی‌های خاویاری را متوقف کنند.

در همین زمینه خبرگزاری ایرنا، دوشنبه گزارش داد که صید تجاری ماهیان خاویاری در سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ همچنان ممنوع است و تنها صید برای اهداف بازسازی و تحقیقات انجام می‌شود، در ضمن کشورهای عضو سهمیه‌ای برای صادرات خاویار ندارند.

این گزارش در ادامه می‌نویسد که «با توجه به اتمام مراحل حقوقی موافقت‌نامه حفاظت و بهره‌برداری بهینه از منابع زنده آبی دریای خزر در کشورهای آذربایجان و ترکمنستان، ۳ کشور دیگر اعلام کردند که مراحل تصویب در کشورهای خود در حال انجام است و تا زمان اجرایی شدن موافقت‌نامه، کمیسیون فعلی به کار خود ادامه می‌دهد».

طبق اساسنامه کمیسیون ریاست برای ۲ سال به کشور قزاقستان محول شده‌است.

رژیم حقوقی دریای خزر

ابراهیم رحیم‌پور نماینده ویژه رئیس جمهوری ایران در امور دریای خزر دوشنبه همچنین در حاشیه نشست گروه کاری ویژه تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر اعلام کرد که «امیدواریم در اجلاس سران که یک سال و نیم دیگر در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار می‌شود، با احتساب برد - برد در چهار پنج مورد اصلی و حساس باقیمانده مسایل دریای خزر به تفاهم برسیم».

به گزارش ایرنا، طی یک سال اخیر و در دولت آقای روحانی تفاهماتی انجام شده و تقریباً ۹ یا ۱۰ جلسه برگزار شده و تفاهمات پنج کشور ساحلی نسبت به پیش خیلی بهتر بوده‌است اما کار تمام نشده و مسایل اساسی و حساس باقی‌مانده‌است.

رحیم‌پور همچنین درخصوص سهم ایران از دریای خزر گفت: «آنچه مهم است این است که اصل انصاف و رعایت حقوق همه ملت‌ها مدنظر قرار گیرد.»

ایران قبلاً خواهان سهم ۲۰ درصدی و مساوی پنج کشور ساحلی خزر از این دریا شده بود.

تاکنون روسیه، آذربایجان و قزاقستان بصورت دوجانبه و سه‌جانبه مرزهای آبی خود را (کف دریای خزر) مشخص کرده‌اند، همچنین هفته گذشته پارلمان ترکمنستان تفاهم دوجانبه با قزاقستان دربارهٔ مرزهای آبی خود را تصویب کرد. اما آذربایجان، ایران و ترکمنستان هنوز به توافق دوجانبه یا سه‌جانبه نرسیده‌اند.

ایران هیچ‌کدام از توافقات یاد شده را به رسمیت نمی‌شناسد و خواهان توافق پنج‌جانبه است.

بر اساس توافقات انجام شده که ایران قبول ندارد، حدود ۱۸ درصد از آب‌های خزر به آذربایجان، ۱۹ درصد به روسیه، قزاقستان ۲۷ درصد و ترکمنستان ۲۳ درصد از کف آب‌های خزر را تقسیم کرده‌اند. در این میان سهم ۱۳ درصدی به ایران می‌رسد که به شدت مورد اعتراض این کشور است.

XS
SM
MD
LG