مدیر کل ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، از مخالفت این سازمان با ساخت سد «شفارود» در گیلان به دلیل تخریب بیش از «۱۷۵ هکتار» از جنگلهای هیرکانی در صورت ساخت این سد خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حمید جلالوندی روز دوشنبه، ۲۴ فروردین، با اشاره به مشکلات ساخت این سد برای «عرصههای طبیعی و زیستمحیطی» منطقه گفت که سازمان حفاظت محیط زیست گزارش ارزیابی خود در این باره را به هیئت دولت ارائه و اعلام آمادگی کرده تا گزینههای فنی جدید برای اصلاح ساختار این سد را بررسی کند.
وی تأکید کرد: «تجدید نظر در مورد ساختار این سد به نحوی که تنها ظرفیتی معادل تأمین آب شرب مورد نیاز منطقه برای آن در نظر گرفته شود ضروری است.»
یک روز پیش از این سخنان، داوود زارع، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان نیز خواستار کاهش ارتفاع سد «شفارود» و «سطح اشغال جنگلها» در پروژه این سد شده بود.
در همین حال تعدادی از سازمان غیر دولتی حفاظت از محیط زیست گیلان نیز روز شنبه در نامهای به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، احداث سد «شفارود» را «به مثابه داغی بر دل سبز جنگلهای منطقه» دانستهاند.
براساس گزارشها سد «شفارود» با ارتفاع ۱۳۷ متر پس از احداث بلندترین سد بتونی غلتکی ایران خواهد بود. این سد در شش کیلومتری جنوب غربی شهرستان رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری غرب شهر رشت، بر روی رودخانه شفارود ساخته میشود.
هدف از احداث این سد تأمین آب شرب شهرهای رضوانشهر و پره سر، تأمین آب کشاورزی مناطق اطراف و همچنین تولید برق به میزان ۷۰ گیگاوات در سال اعلام شدهاست.
جنگلهای هیرکانی که آقای جلالوندی از تخریب بخشی از آن در صورت ساخت سد شفارود سخن گفته از جمله جنگلهای تاریخی در مناطق شمال ایران و همچنین کشور جمهوری آذربایجان است که براساس گزارشها بیش از ۴۰ میلیون سال قدمت دارند.
مقامات سازمان میراث فرهنگی ایران از تلاش این سازمان برای ثبت این جنگلها در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو خبر دادهاند اما براساس گزارشها به دلیل اختلاف ایران و جمهوری آذربایجان ثبت این جنگلها به نتیجه نرسیدهاست.
مساحت این جنگلها بیش از دو میلیون هکتار گزارش شده که بیش از ۹۰ درصد آن در خاک ایران و ۱۸هزار هکتار از آن در خاک جمهوری آذربایجان قرار دارد.
دولت ایران و برنامه توسعه سازمان ملل متحد از اردیبهشت ۹۲ پروژهای را به مدت پنج سال با عنوان «پروژه مدیریت چندمنظوره جنگلهای هیرکانی» در وسعتی بالغ بر ۱۲۰ هکتار در قالب ۴ حوزه پایلوت در سه استان گیلان، مازندران و گلستان آغاز کردهاند.
با وجود مخالفتها با ساخت سد شفارود به گفته آقای جلالوندی، مجریان این سد «به بهانه» پیشرفت حدود ۱۷ درصدی، بر ساخت آن اصرار دارند.
در همین حال محمدعلی نجفی، استاندار گیلان، دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳ بر ساخت هرچه سریعتر این سد تأکید کرده و گفته بود که زمان پیشبینی شده برای اجرای این پروژه ۴۸ ماه است که اگر این زمان افزایش یابد دولت ضرر خواهد کرد.