سخنگوی هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تشکیل کمیتهای محرمانه در این مجلس برای انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی اعلام کرد که کمیته تعیین رهبری در حال بررسی افراد صاحب صلاحیت برای این جایگاه است.
وی با اعلام اینکه تنها آیتالله خامنهای، رهبر کنونی، میتواند به اطلاعات این کمیته دسترسی داشته باشد، گفت که اگر او بخواهد «اسامی این افراد در اختیارشان قرار خواهد گرفت.»
به گزارش خبرگزاری ایسنا احمد خاتمی روز شنبه، ۱۴ اسفند، در یک نشست مطبوعاتی گفت که از ۲۰ سال پیش و براساس سخنان آیت الله خامنهای، کمیتهای محرمانه در «کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسی» مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی تعیین شده است.
به گفته آقای خاتمی، آیت الله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش از این به اعضای مجلس خبرگان رهبری گفته بود که این مجلس «باید در آستین خود ۱۰ جایگزین رهبری داشته باشد».
وی با اشاره به اینکه تنها رهبر جمهوری اسلامی میتواند به اطلاعات این کمیته دسترسی داشته باشد افزود: «هیچ فرد دیگر حتی بنده، نه تنها دنبال آن نرفتهام بلکه نمیخواهم آن را پیگیری کنم تا مطالب محرمانه را ببینم».
پیش از این اعضای مجلس خبرگان رهبری اعلام کردهاند که گزارشهای کمیسیون اصل ۱۰۷ قانون اساسی و تحقیق این مجلس محرمانه است و منتشر نمیشود.
آقای خاتمی روز پنجشنبه، ۲۶ آذر ۹۴، گفته بود که این کمیته «با رعایت رازداری» دربارهٔ «افراد در مظان رهبری» تحقیق و گزارش آن را به رهبر جمهوری اسلامی ارائه میکند.
اکبر هاشمی رفسنجانی نیز روز ۲۹ خرداد گفته بود که این کمیته «در مقطعی پس از مذاکره با چند صد نفر»، دو نفر را «به صورت سری» به عنوان گزینه رهبری آینده جمهوری اسلامی معرفی کرده بود.
در یک سال گذشته و بهویژه پس از انتشار خبر بیماری آیتالله علی خامنهای، اظهار نظر مقامات جمهوری اسلامی نیز دربارهٔ رهبر آینده کشور افزایش یافته است.
آیتالله خامنهای نیز خود در سال گذشته چندین بار دربارهٔ انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی توصیههایی را مطرح کرد. از جمله وی روز ۲۰ اسفند ۹۴ در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری توصیه کرده بود که در انتخاب رهبر آینده «رودربایستی و مصلحتاندیشی» در کار نباشد.
وی ۱۹ دیماه همان سال نیز گفته بود: «مجلس خبرگان بناست آن روزی که رهبر فعلی نباشد یا رهبر نباشد آنوقت آنها رهبری را انتخاب کنند که جلوی هجمه دشمن بایستد، شجاعت نشان بدهد، راه امام را ادامه بدهد.»
آییننامه انتخابات مجلس خبرگان «تغییر میکند»
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس خبرگان در این مصاحبه همچنین خبر داد که قانون جدید انتخابات این مجلس در حال تهیه است و ممکن است در نشست پیش روی مجلس خبرگان رهبری تصویب شود.
وی موضوع سن اعضای مجلس خبرگان رهبری را یکی از تغییرات احتمالی در این قانون دانست و افزود: «کف و سقف سن عضو مجلس باید به شکل منطقی باشد».
وی اضافه کرد: «ترکیب مجلس خبرگان رهبری باید به شکلی باشد که وقتی که به انتخاب حساس و کلیدی میرسند مردم به آنها اعتماد کنند».
براساس قانون مجلس خبرگان رهبری تغییر در قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری از اختیارات خود این مجلس است.
پس از برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری در اسفند ماه سال گذشته گزارشهایی دربارهٔ احتمال تغییر قانون انتخابات این مجلس منتشر شده بود.
در این انتخابات کمپینی به نام «رای سلبی» تشکیل شده بود که هدف آن حذف احمد جنتی، محمد یزدی و محمدتقی مصباح یزدی از ترکیب آینده مجلس خبرگان رهبری بود.
این کمپین موفق شد محمد یزدی و محمد تقی مصباح یزدی را از ترکیب آینده مجلس خبرگان رهبری حذف کند.