حسن روحانی، رییس جمهور ایران، روز چهارشنبه ۲۵ آذر، با اشاره به بسته شدن پرونده پیامدی با بیان اینکه «این توفیق آغازی خواهد بود برای حرکتهای بعدی» گفت که «در دیماه تحریمها برداشته خواهند شد».
واکنش آقای روحانی به قطعنامهای است که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک روز پیش از آن به تصویب رساند و بر اساس آن، پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (پیامدی) برنامه هستهای ایران مختومه اعلام شد.
رییس جمهوری ایران که در یک گفتوگوی زنده تلویزیونی در شبکه خبر سخن میگفت در عین حال تاکید کرد که « عملیاتی شدن لغو قطعنامه شورای حکام و لغو شش قطعنامه شورای امنیت منوط به اجرای تعهداتی است که ایران باید انجام دهد».
وی با بیان اینکه «این اقدامات راه را برای اجرایی شدن برجام آماده کرده است» گفت: «طرف مقابل گامهای بزرگی برداشته و در برابرش ایران هم گامهایی برداشته است. گامهای نهایی ظرف یکی دو هفته آینده برای نهایی شدن برداشته میشود و امیدواریم قدمهایی ظرف هفته آینده توسط طرف مقابل برداشته شود و ما هم آن قدمها را برداریم».
حسن روحانی با بیان اینکه «در دی ماه تحریمها برداشته خواهد شد» گفت که این امر «راه برای تعامل بیشتر با جهان بازتر خواهد شد».
وی افزود: «از همه فعالان اقتصادی ایرانیان خارج از کشور و شرکتهای داخلی و خارجی که توانایی همکاری دارند دعوت میکنیم از فرصت پیش رو استفاده کنیم».
نقد و انتقاد «دیگر در برجام جایی ندارد»
حسن روحانی در ادامه گفتوگوی خود با شبکه خبر گفت: «دوران نقد و انتقاد که در جای خودش ارزشمند بود دیگر در برجام [برنامه جامع اقدام مشترک] جایی ندارد و همه ما باید از فضای به وجود آورده به خوبی برای رشد کشور استفاده کنیم».
او تاکید کرد: «اگر مذاکرات هستهای و تفاهمات با ۱+۵ نبود و صرفاً پرونده میخواست از طریق آژانس و بدون کمک ۱+۵ حل شود شاید مدتها ادامه پیدا میکرد».
اشاره حسن روحانی به انتقادهایی است که گروهی از اصولگرایان و افراد موسوم به «دلواپس» نسبت به روند مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ بیان میکنند و بخشهایی از مفاد برجام را خلاف منافع جمهوری اسلامی میدانند.
روحانی: مشخص شد که ایران هیچگاه به دنبال ساخت بمب هستهای نبوده است
رییسجمهوری ایران در بخش دیگری از واکنش خود به قطعنامه شورای حکام آژانس گفت: «بعد از قریب به ۱۴ سال روشن شد که نظام ما نظامی مبتنی بر صداقت با همه مردم خود و همه جهانیان است و دروغ نگفته، نمیگوید و به عهد خود وفادار است».
وی با بیان اینکه «آژانس و شورای حکام آژانس به این مسئله اعتراف کردند که جمهوری اسلامی ایران در طول سالهای گذشته هیچگاه از مسیر صلحآمیز انحرافی پیدا نکردهاست»، افزود: «مشخص شد که ایران هیچگاه به دنبال ساخت بمب هستهای نبودهاست همانطور که بارها اعلام کرده و رهبری به عنوان یک فتوای مهم آن را اعلام کرده بودند و ایران وفادار به تعهد دینی و مذهبی و اخلاقی خود بوده است و هیچگاه در پی ساخت سلاح کشتار جمعی نبوده است».
این اظهارات حسن روحانی در حالی بیان میشود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش نهایی خود در مورد احتمال وجود ابعاد نظامی در فعالیتهای گذشته ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی پیش از پایان سال ۲۰۰۳ میلادی طیف وسیعی از فعالیتهای مربوط به ساخت وسیله انفجاری هستهای را انجام داده است.
در این گزارش در عین حال آمده است که این فعالیتها از حد مطالعات امکانسنجی و مطالعات علمی فراتر نرفته است اما بخشی از این فعالیتها تا سال ۲۰۰۹ میلادی نیز ادامه پیدا کرده است.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در واکنش خود به گزارش تازه آژانس گفته است که «گزارش دوم دسامبر مدیرکل آژانس با آنچه ایالات متحده مدتهاست در مورد گذشته برنامه هستهای ایران میگوید همخوانی دارد ... مبنی بر اینکه ایران تا سال ۲۰۰۳ برنامه هماهنگشدهای را در زمینه فعالیتهای مربوط به سلاح اتمی پیش میبرده و تا دستکم چند سال بعد از آن هم فعالیتهایی از این دست را ادامه داده است».
قدرتهای غربی بیش از یک دهه ایران را متهم کردهاند که در چارچوب فعالیتهای هستهایاش دست به انجام آزمایشهایی مربوط به جنگافزار اتمی زده است و ایران نیز پیوسته این اتهام را رد کردهاست؛ مصوبه روز سهشنبه شورای حکام آژانس این پرونده اتهامی را مختومه اعلام کرد.