لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۰

ترکیه نظریه تکامل را از برنامه‌های درسی مدارس حذف می‌کند


مدرسه دینی «امام خطیب» در استانبول
مدرسه دینی «امام خطیب» در استانبول

ترکیه اعلام کرد که نظریه تکامل (فرگشت) از این پس از برنامه درسی در کتاب‌های دبیرستان در این کشور حذف می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آلپ‌اصلان دورموش، رئیس هیئت ملی آموزش و پرورش ترکیه با اعلام این خبر گفت که این تصمیم به این دلیل گرفته شده که بحث تکامل، به گفته او، بحثی «مناقشه‌برانگیز» و فهم آن برای دانش‌آموزان «دشوار است.»

این اقدام با مخالفت گروه‌های سکولار در ترکیه همراه است؛ این گروه‌ها معتقدند که این اقدام در ادامه برنامهٔ اسلامی‌سازی کشور توسط دولت رجب طیب اردوغان صورت می‌گیرد که تهدیدی برای بنیادهای سکولار ترکیه به‌شمار می‌آید.

به نوشته رویترز، رئیس هیئت ملی آموزش و پرورش ترکیه درباره حذف نظریه تکامل از کتاب‌های درسی گفت: «بر این مسئله آگاهیم که اگر دانش‌آموزهای ما سابقه درک قضیه‌های منطقی و فرضیه‌ها را نداشته باشند، یا اگر از دانش و چارچوب علمی برخوردار نباشند توان درک برخی موضوعات مناقشه‌برانگیز را نخواهند داشت. بنابر این ما بعضی از این موضوعات را حذف کرده‌ایم.»

به گفته وی، فصلی تحت عنوان «آغاز حیات و فرگشت» از کتاب‌های درس زیست‌شناسی مدارس حذف خواهد شد و این مواد درسی تنها برای کسانی که به دانشگاه بروند قابل دسترسی خواهد بود.

نظریه تکامل چارلز داروین که با دنبال کردن روش علمی به توضیح انشعاب گونه‌های جانوری از گونه‌های قدیمی‌تر و اولیه می‌پردازد با مخالفت مؤمنان به دین‌های ابراهیمی و برخی دیگر ادیان روبه‌رو است؛ پیروان دین مسیح معتقدند که آفرینش جهان و جانداران آن در شش روز انجام گرفته است.

نعمان قورتولموش، معاون نخست‌وزیر ترکیه، اوایل سال جاری گفته بود که نظریه داروین که شکل اولیه آن برای نخستین بار در قرن نوزدهم منتشر شد، «کهنه و پوسیده» است و لازم نیست تدریس شود.

آلپ‌اصلان دورموش، رئیس هیئت ملی آموزش و پرورش ترکیه، در هفته جاری گفت که تغییرات در برنامه درسی مدارس برای هماهنگ کردن مواد درسی با «ارزش‌های ترکی» صورت می‌گیرد و این تغییرات در کتاب‌های سال تحصیلی ۲۰۱۸-۲۰۱۷ اعمال خواهد شد.

در چارچوب تغییرات جدید، مجموعاً ۵۱ برنامه درسی، از دبستان تا پایان دبیرستان در ترکیه با تغییر محتوا روبه‌رو شده‌اند که این تغییرات شامل برنامه‌های درسی مدرسه‌های دینی «امام خطیب» نیز می‌شوند.

مدرسه‌های «امام خطیب» که در ترکیه حکم حوزه علمیه را داشته و به تربیت روحانی اسلامی مشغولند از حمایت دولت اردوغان برخوردارند.

به نوشته رویترز، یک گروه لابی هوادار آمورش سکولار در ترکیه به نام اتحادیه «اییتیم-ایش» (کار آموزش) از این تغییر برنامه‌ها اظهار نگرانی کرده و می‌گوید که این اقدامات دستاوردهای مصطفی کمال آتاترک، بنیان‌گذار ترکیه مدرن را تضعیف کرده و به خطر می‌اندازد.

XS
SM
MD
LG