لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۱

طی ۴۰ سال گذشته تعداد جانوران جهان «نصف شده‌ است»


یوزپلنگ کشته‌شده در لرستان
یوزپلنگ کشته‌شده در لرستان

صندوق جهانی حیات وحش اعلام کرد که کره زمین طی ۴۰ سالی که گذشت نیمی از جمعیت جانداران خود در حیات وحش را از دست داده‌ است.

روزنامه بریتانیایی گاردین روز دوشنبه، هفتم مهر، خبر داد که این آمار نتیجه تحقیقات دانشمندان «صندوق جهانی حیات وحش» و «انجمن جانورشناسی لندن» است.

بنا بر این پژوهش، تعداد حیواناتی که توسط انسان‌ها در خشکی، رودخانه‌ها، و دریاها شکار و خورده می‌شوند در حدی است که کاهش روزافزون تعداد جانوران را به دنبال داشته و انواع گونه‌ها را رو به نابودی می‌برد.

در کنار این امر، انسان‌ها همچنین باعث آلودگی و نابودی زیستگاه‌های حیوانات در سراسر جهان شده‌اند.

به نوشته این گزارش، برای حفظ نرخ متوسط کنونی مصرف بشر، نیاز به سیاره‌ای یک برابر و نیم کره زمین است.

در ادامه گزارش آمده‌ است که اگر همه بخواهند مصرفی در سطح مصرف متوسط ساکنان ایالات متحده داشته باشند بشر نیاز به سیاره‌ای چهار برابر کره زمین دارد.

در این گزارش آمده‌ است که هم‌اینک جمعیت جهان درختان را با سرعتی بیش از رشد درختان جدید می‌بُرد، ماهیان را سریع‌تر از رشد ماهیان جدید صید می‌کند، آب را از رودها و سفره‌های زیرزمینی بیشتر از آن پمپ می‌کند که باران بتواند آنها را دوباره پر کند، و دی‌اکسید کربن را سریع‌تر از آن وارد محیط زیست می‌کند که اقیانوس‌ها و جنگل‌ها قادر به جذبش باشند.

جاناتان بیلی، مدیر حفاظت از محیط زیست انجمن جانورشناسی لندن، در مورد نتایج این تحقیق گفت که اگر این روند تغییر نکند، استفاده بیش از حد از منابع، به بروز نزاع و کشمکش خواهد انجامید.

۸۰ درصد از لاک‌پشت‌ها مرده‌اند

کشف کاهش شدید تعداد حیوانات، ماهی‌ها، و پرندگان نتیجه محاسباتی است که از طریق تجزیه و تحلیل ۱۰ هزار جمعیت مختلف جانوری انجام شده‌ است؛ این تحقیق جمعاً سه هزار گونه جانوری را پوشش داده است.

سپس، از این اطلاعات به‌دست آمده برای ایجاد شاخص ویژه‌ای از وضعیت تمامی ۴۵ هزار گونه شناخته‌شده از مهره‌داران استفاده شده‌ است.

سریع‌ترین کاهش، در جمعیت حیوانی آب‌های شیرین دیده شده و آلودگی شهری که وارد رودخانه‌ها می‌شود باعث شده که از سال ۱۹۷۰ به این‌ سو، آب‌های شیرین ۷۵ درصد از حیات موجود در خود را از دست بدهند.

ساخت رو به افزایش سدها در جهان و وجود ۴۵ هزار سد بزرگ در وضعیت کنونی نیز مانع جریان سالم آب و افزایش مرگ‌ومیر آبزیان رودخانه‌ای شده‌ است.

از سال ۱۹۷۰ به این‌سو، شمار حیوانات در خشکی، ۴۰ درصد کمتر شده‌ است. از شکار بی‌رویه فیل در آفریقا گرفته تا نابودی سریع زیستگاه‌های مارها در اروپا همگی به این روند کمک کرده‌اند.

در دریاها تعداد جانداران ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده‌ است که در این میان لاک‌پشت‌ها به‌خصوص مر‌گ‌ومیر بسیار بالایی داشته‌اند.

صید، تخریب مکان‌های لانه‌سازی، و گرفتار کردن لاک‌پشت‌ها در تورهای ماهی‌گیری باعث مرگ ۸۰ درصد از لاک‌پشت‌های جهان شده‌ است.

وضعیت پرندگان نیز آمار بهتری را نشان نمی‌دهد و برخی از گونه‌ها حتی بیش از ۸۰ درصد از جمعیت خود را از دست داده‌اند.

این گزارش می‌نویسد که وضعیت حیات وحش در کشورهای فقیر و در حال توسعه بدتر از کشورهای توسعه‌یافته است.

در سال‌های اخیر در مقیاس کوچک‌تر، در ارتباط با ایران نیز همواره خبرهای متعددی از مرگ‌ومیر حیوانات مخابره شده‌ است که یکی از تازه‌ترین موارد، واژگونی قطار باری در نزدیکی شهر دورود در ۳۱ شهریور و ورود محموله ۶۰ هزار لیتری سود سوزآور به درون رودخانه سزار در لرستان بود که بر اثر آن نزدیک به ۱۲۰ هزار قطعه ماهی تلف شد.

مرگ دو میلیون قطعه ماهی در فشافویه تهران، مرگ هزاران ماهی و میلیون‌ها بچه‌ماهی در رود هیرمند، و کشند سرخ در خلیج فارس از دیگر خبرهای مخابره‌شده در ماه‌ها و سال‌های اخیر است.

XS
SM
MD
LG