لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۷

یک روزنامه برزیلی: رییس‌جمهوری برزیل درخواست دیدار با احمدی‌نژاد را رد کرد


دیلما روسف معروف به «بانوی آهنین» از یکم ژانویه ۲۰۱۱ مقام ریاست‌ جمهوری برزیل را بر عهده دارد.
دیلما روسف معروف به «بانوی آهنین» از یکم ژانویه ۲۰۱۱ مقام ریاست‌ جمهوری برزیل را بر عهده دارد.
منابع خبری برزیل روز سه‌شنبه خبر دادند که دیلما روسف، رییس‌جمهوری برزیل، درخواست همتای ایرانی خود، محمود احمدی‌نژاد، برای دیداری دو جانبه در حاشیه کنفرانس «ریو +۲۰» را رد کرده‌ است.

روزنامه برزیلی «اُگلوبو» روز سه‌شنبه با درج این خبر نوشت: هیات ایرانی که برای شرکت در این کنفرانس بزرگ جهانی به شهر ریو دوژانیروی برزیل وارد شده «به شدت از این امر ناراحت است».

بر اساس این گزارش، روز جمعه نیز، ادواردو پائس، شهردار ریو دوژانیرو، رونمایی از یک ستون بدل ستون‌های تخت جمشید که از سوی دولت ایران به این شهر اهدا شده‌است را لغو کرد و این مراسم رونمایی را به تاخیر انداخته‌است.

رسانه‌های برزیلی توضیح بیشتری در مورد علت رد درخواست دیدار احمدی‌نژاد توسط خانم روسف نداده‌اند اما به نوشته «اگلوبو» حضور رییس‌جمهوری ایران در کنفرانس «ریو +۲۰» اعتراض شمار زیادی از تشکل‌های اجتماعی و مذهبی در برزیل را برانگیخته و این تشکل‌ها از دولت برزیل خواسته‌اند تا محمود احمدی‌نژاد در این کشور به عنوان «عنصر نامطلوب» شناخته شود.

بنا بر گزارش‌ها، روز ۱۷ ژوئن تظاهراتی نیز علیه محمود احمدی‌نژاد در ریو دوژانیرو برگزار شد.

روزنامه «آلگماینر»، چاپ نیویورک، نیز روز ۱۲ ژوئن خبر داد که رهبران اقلیت یهودی برزیل از وزارت امور خارجه این کشور خواسته‌بودند تا برنامه دیدار دیلما روسف با رییس‌جمهوری ایران را لغو کند.

بنا بر این گزارش، این گروه‌ها ازجمله «کنفدراسیون هواداران اسرائیل در برزیل» نگرانی از برنامه هسته‌ای ایران و انکار هولوکاست توسط محمود احمدی‌نژاد را دلیل این درخواست عنوان کرده‌اند و والتر فلدمان، یکی از اعضای کنگره برزیل نیز محمود احمدی‌نژاد را «خطری برای برزیل و آمریکای جنوبی» خوانده است.

به نوشته روزنامه برزیلی «اگلوبو»، محمود احمدی‌نژاد شب سه‌شنبه پس از ورود به ریو دوژانیرو ساعاتی را در یک «مجموعه استراحتی ویژه» به‌سر برد و سپس «با اسکورت پنج خودرو، شش موتورسیکلت و یک هلی‌کوپتر، راهی هتل مجلل رویال تولیپ» این شهر شد و قرار است طی مدت اقامتش در برزیل در این هتل بماند.

در زمینه این سفر، رضا مرعشی، از شورای ملی ایران و آمریکا مستقر در واشینگتن، در مصاحبه با «اگلوبو» گفت که سفر محمود احمدی‌نژاد به همایش «ریو +۲۰» «سفری سیاسی» است و «از آنجا که نیروی او در کشمکش با آیت‌الله‌ها تضعیف شده، و آینده سیاسی او پس از انتخابات ۲۰۱۳ نامعلوم است، وی می‌کوشد تا با چند متحدی که در خارج از کشور دارد در صحنه سیاسی عرض‌اندام کند.»

روابط تهران و برازیلیا در دوران لولا داسیلوا، رییس جمهوری پیشین برزیل به سرعت بهبود یافت و وی حتی میانجی‌ گری هایی در زمینه مناقشه هسته‌ای ایران انجام داد اما با روی کار آمدن خانم روسف، روابط دو کشور به دلیل موضوع حقوق بشر در ایران و برنامه هسته ای تهران رو به تیرگی گراییده است.

دولت برزیل در یکسال گذشته با فاصله گرفتن از مواضع پیشین خود نسبت به اینکه برنامه هسته‌ای ایران به طور کامل صلح‌جویانه است ابراز تردید کرد.

ماه گذشته نیز اقدام یک دیپلمات ایرانی در آزار و اذیت جنسی چندین دختر بچه در استخری مختلط جنجالی در روابط دو کشور بوجود آورد که با فراخوان این دیپلمات به تهران و اخراج او از وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، این تنش پایان یافت.

توافقنامه با بولیوی

محمود احمدی‌نژاد پیش از ورود به برزیل توقفی نیز در بولیوی داشت و به نوشته خبرگزاری فارس، در این سفر توافقنامه اولیه‌ای امضا شد که بر پایه آن قرار است نیروی انتظامی ایران در زمینه آموزش پلیس بولیوی در مبارزه با مواد مخدر همکاری کند و «تجهیزات ارتباطی» در اختیار این نیرو قرار دهد.

پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری ایران نیز از برگزاری یک نشست مطبوعاتی مشترک توسط محمود احمدی‌نژاد و همتای بولیویایی وی خبر داده است.

به نوشته این پایگاه خبری، ایوو مورالس در این نشست خبری گفته‌است: «جمهوری اسلامی ایران در جهان تنها ابرقدرتی است که همواره با دستی پر در صحنه‌ها حضور دارد در حالی که سایر ابرقدرت‌ها تنها ادعا کرده و حرف می‌زنند».

به نوشته خبرگزاری فرانسه، به هنگام ورود محمود احمدی‌نژاد به بولیوی، ۱۰۰ تن از بومیان سرخ‌پوست این کشور که در فرودگاه به استقبال او آمده‌بودند پرچم ایران و بولیوی را تکان داده و پلاکاردهایی در حمایت از برنامه اتمی ایران در دست داشتند.

محمود احمدی‌نژاد قرار است در سفر خود به آمریکای لاتین از ونزوئلا نیز دیدار کند.
XS
SM
MD
LG