نیروی انتظامی جمهوری اسلامی روز سهشنبه اعلام کرد که «سه گرداننده کانالهای تلگرامی توهینکننده به مقدسات و ائمه» را در «یکی از شهرهای شمالی» ایران دستگیر کرده است.
حسین رمضانی، معاون حقوقی و امور بینالملل پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا)، روز سهشنبه، ۱۹ مرداد به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت که این سه نفر گرداننده «چهار کانال تلگرامی» بودند که «مطالب موهن و توهینآمیز به مقدسات مذهبی و ائمه اطهار» منتشر میکردند.
آقای رمضانی افزود که پلیس متوجه شد که «گردانندگان این کانالها در داخل کشور فعالیت میکنند» و «گرداننده اصلی و یکی دیگر از همدستان او» را روز دوشنبه دستگیر کرد.
به گفته معاون پلیس فتا، «نفر سوم متواری شده بود» که او نیز روز سهشنبه دستگیر شد.
او به محل دستگیری این افراد اشاره نکرد.
حسین رمضانی گفت: «این افراد با استفاده از فتوشاپ و نرمافزار تغییر چهره، مطالب توهینآمیزی را علیه مقدسات و پیشوایان دینی و مذهبی منتشر کرده بودند.»
بر اساس ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی ایران، هر کسی که به پیامبر اسلام، دختر او و ۱۲ امام شیعیان توهین کند، به جرم «سب نبی» به اعدام محکوم خواهد شد.
اما ماده ۲۶۳ قانون مجازات اسلامی میگوید که «هرگاه متهم به سب ادعا نماید که اظهارات وی از روی اکراه، غفلت، سهو یا در حالت مستی یا غضب یا سبق لسان یا بدون توجه به معانی کلمات و یا نقل قول از دیگری بوده است ساب النبی محسوب نمیشود».
در تبصره این ماده آمده که «هرگاه سب در حالت مستی یا غضب یا به نقل از دیگری باشد و صدق اهانت کند موجب تعزیر تا ۷۴ ضربه شلاق است».
میلیونها نفر در ایران از شبکههای اجتماعی اینترنتی مانند فیسبوک، تلگرام و توییتر استفاده میکنند. برخی از ایرانیان از این شبکهها برای ابراز مخالفت یا انتقادات خود به دین اسلام و جمهوری اسلامی بهره میبرند.
مقامهای جمهوری اسلامی هم هر از چند گاهی، از بازداشت کاربران این شبکهها به اتهام توهین به مقدسات یا توهین به مقامها خبر میدهند.
برخلاف توییتر و فیسبوک که در ایران فیلترند، شبکههای اجتماعی موبایلی تلگرام و اینستاگرام با مشکل مشابهی مواجه نیست.
با وجود این، گزارشهایی از مسدود کردن برخی کانالهای تلگرامی و اینستاگرامی و دستگیری فعالان در آن منتشر شده است.