حسین سبحانینیا، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفته که قرار است «طرحی دوفوریتی» به مجلس ارائه شود که در آن هم به دولت برای اجرای مفاد برجام «اجازه» داده شود و هم «ملاحظاتی با در نظر گرفتن منافع کلی نظام» قید شده باشد.
آقای سبحانینیا در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت که دوشنبه ششم مهر، منتشر شده، گفته که این «ملاحظات» شامل «رعایت خطوط قرمز و عدم تفسیر از برجام به ضرر جمهوری اسلامی» است.
به گفته این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، باید در حوزههای «دفاعی، سیاسی و حقوقی، همچنین اجرای پروتکل الحاقی، تحریمها و یا احیانا برگشت پذیری آن ملاحظاتی مد نظر قرار گیرد تا در صورتی که از طرف مقابل به هر بهانهای گامی برخلاف برجام صورت گرفت، جمهوری اسلامی ایران بتواند به فعالیتهای گذشته خود ادامه بدهد».
سخنان آقای سبحانینیا در حالی است که علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در اظهارات جداگانهای که روز دوشنبه داشت، از پایان بررسی توافق هستهای یا برجام در کمیسیون ویژه مجلس خبر داده اما درباره بررسی آن در قالب یک طرح در صحن علنی مجلس سخنی نگفت.
بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، در صورت تصویب یک طرح در مجلس شورای اسلامی و تصویب نهایی آن در شورای نگهبان یا مجمع تشخیص مصلحت نظام، مفاد آن به قانون رسمی کشور تبدیل میشوند.
آقای لاریجانی در سخنان خود با بیان اینکه توافق هستهای «از ظرفیت خوبی برخوردار است»، افزوده که نتایج بررسی برجام را از کمیسیون ویژه دریافت کرده و امیدوار است «نتیجه نهایی در جلسه علنی فردا [سهشنبه] منعکس شود».
رئیس مجلس گفته که مذاکرات هستهای «به طور حتم بخش اعظم خواستههای ما به ویژه در حوزه اقتصادی را پوشش داد».
در همین روز عباسعلی منصوری آرانی، عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس به خبرگزاری خانه ملت گفته با توجه به اینکه علی لاریجانی، عضو شورای عالی امنیت ملی و عضو کمیته پنج نفره منصوب رهبر جمهوری اسلامی در موضوع هستهای است «میتواند زاویه دید ما را در گزارش برجام بازتر کند».
اما محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس، از احتمال ارائه برجام به مجلس در قالب «طرح چند مادهای» و «تبدیل آن به قانون» خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آقای باهنر افزوده که این مسئله «به دولت اجازه میدهد که کار را جلو ببرد» و گفته که «ممکن است شرط و شروطی وجود داشته باشد که در مجلس قابل بررسی است».
این سخنان در حالی بیان میشود که علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، یکشنبه پنجم مهر، گفت که جمهوری اسلامی «به طور قطع وارد مرحله اجرای برجام» شده است.
در صورت اجرای برجام یا توافق جامع هستهای توسط ایران و جامعه جهانی، جمهوری اسلامی از ابعاد برنامه اتمی خود به طور قابل ملاحظهای میکاهد و در مقابل، تحریمهای بینالمللی علیه ایران به مرور متوقف میشوند.
این توافق در پی بیش از یک دهه گفتوگوهای نمایندگان جمهوری اسلامی و قدرتهای جهانی، در تیرماه سال جاری به دست آمد.