تازهترین نظرسنجیها از وضعیت نامزدهای بالقوه انتخابات آمریکا نشان میدهد که در حالی که در اردوگاه دموکراتها رقابت میان سناتور برنی سندرز با هیلاری کلینتون شدیدتر میشود، جوانان بیشتری به این سناتور سوسیالیست سالخورده علاقه نشان میدهند.
۸۴ درصد از جوانان زیر ۲۹ سال در آمریکا میگویند که سناتور سندرز نامزد محبوب آنهاست؛ زنان در ردههای سنی مختلف نیز به تازگی هرچه بیشتر به عقاید و برنامه های سندرز جذب شده اند.
به همین دلیل روزنامه اسرائیلی هاآرتص در روزهای گذشته در چند مقاله و گزارش زندگی و اندیشههای این نامزد ریاست جمهوری و دلایل اوجگیری او در میان مردم آمریکا را بررسی کرده است که بخشهایی از این گزارشها را اینجا میخوانید:
جوانان آمریکایی می گویند، مرامی که سناتور سندرز از آن سخن می گوید، برای آنها جذاب است؛ او شیوه زندگی بسیار متوسط، اما میسر برای همگان را توصیه می کند و آن را بر تلاش برای دستیابی به زندگی مرفه به سبک آمریکایی ترجیح می دهد.
این در حالی است که حامیان جوان حزب دموکرات خانم کلینتون را نمادی از سیستم گذشته و مرتبط با بازار بورس وال استریت و نهادهای تحت سلطه ثروتمندان می دانند.
بر اساس گزارش رسانه های آمریکا، بهویژه زنان جوان کمترین علاقه را به خانم کلینتون نشان دادهاند؛ در حالی که زنان در همه ردههای سنی در دو انتخابات سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ بیشترین رایدهندگان به باراک اوباما، نماینده حزب دموکرات، بودند؛ (در انتخابات سال ۲۰۰۸، ۹۵ درصد و سال ۲۰۱۲، ۹۳ درصد از زنان آمریکا به اوباما رای دادند).
حمایت گسترده و قاطع اکثریت چشمگیر جوانان تا ۲۹ سال از سناتور سوسیالیست و نسبتا سالخورده به یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در انتخابات آمریکا مبدل شده است.
شبکه فاکس نیوز که حامی پروپاقرص راستگرایان آمریکاست و حتی در مواردی به «تیپارتی» افراطیترین راستگرایان در حزب جمهوریخواه سمپاتی نشان می دهد، در روزهای اخیر با فرستادن گزارشگران خود به خیابان ها و دانشگاههای آمریکا می خواهد «عمق ناآگاهی» جوانان را نسبت به نیات سناتور سندرز نشان دهد تا چنین تصویر شود که آنها تنها به خاطر دو سه وعده سندرز «سادهلوحانه» جذبش شدهاند.
سناتور سندرز تاکید دارد که برخورداری از خانه و کار اساسیترین نیاز برای همگان است و جوانان باید هرچه زودتر از آن برخوردار شوند؛ برای همین است که زنان، بهویژه زنان شوهردار، که بسیاری از تلاش زندگی مشترکشان مصروف پرداخت اجاره خانه و حفظ کار می شود، هر چه بیشتر از اردوگاه حامیان کلینتون جدا شده و جذب اردوگاه حامیان سندرز میشوند.
یکی دیگر از دلایلی که برای کم شدن حامیان خانم کلینتون در میان جوانان و رده های سنی تا ۴۰ تا ۴۵ بیان میشود این است که او از زمانی که به عنوان بانوی اول وارد کاخ سفید شد و بعداً در مقام سناتوری ایالت نیویورک در صحنه سیاست آمریکا حضور داشت و در دولت اول اوباما نیز چهار سال وزیر خارجه شد، در مجموع بیش از ۲۵ سال است که جلو چشم رسانهها بوده و به گفته بسیاری، او بهویژه برای جوانان کسالتآور شده است.
سناتور برنی سندرز هفته گذشته در انتخابات داخلی دموکرات ها در ایالت آیووا به این دلیل از خانم کلینتون شکست خورد که هنوز افراد مسن، بسیار بیشتر از جوانان ۱۸ تا ۲۹ ساله در رای گیری ها حاضر می شوند.
با وجود این، همه نظرسنجیها حاکی از آن است که سناتور سندرز در انتخابات داخلی دموکرات ها در نیوهمپشر که این سهشنبه برگزار می شود، برتری آشکاری بر کلینتون دارد، که ریشه این امر در برخی از مولفه های این ایالت و ترکیب جمعیتی آن است؛ ۱۸ تا ۲۰ درصد برتری برای سندرز بر کلینتون در نیوهمپشر پیش بینی می شود.
تا چندی پیش کمتر کسی می توانست باور کند که یک سوسیالیست بتواند در نظام سرمایهداری آمریکایی به چنین میزان محبوبیتی برسد.
روزنامه هاآرتص یادآور شده که این سوسیالیست پیر، در اوان جوانی، در کیبوتص های آن زمان اسرائیل [مزارع اشتراکی] که با شیوه کاملاً سوسیالیستی اداره می شد، داوطلبی پرشور بود.
به نوشته هاآرتص، برنی سندرز در دهه شصت میلادی در کیبوتص «شاعار هاعماکیم» در شمال اسرائیل کار داوطلبانه کرد و تجربه کرد که یک زندگی ساده و بی پیرایه بر اساس کار همه اعضای کیبوتص، بسیار عادلانهتر از دیگر شیوههای زندگی است.
سندرز که در آغاز دهه نود برای عضویت در کنگره به رقابت پرداخت، در مصاحبه ای با روزنامه آن زمان هاآرتص گفت، سادگی یک زندگی لذتبخش را در دوران داوطلبیاش در کیبوتصها چشیده و میخواهد طعم آن را به دیگران نیز در آمریکا برساند.
برنی سندرز، زاده شده از پدر و مادری یهودی در بروکلین، محله ای که بیشترین شمار یهودیان را در نیویورک دارد، به خواسته پدرش، لوی (الی) سندرز به مدرسه عبری نیویورک رفت و جشن تکلیف شدن (بلوغ) یهودی با نام «برمیتصوا» را نیز برای او برگزار کردند؛ هرچند که از همان نوجوانی هیچ علاقه ای به دین و مذهب نداشت.
پدرش از یهودیان لهستانی بود که در سال ۱۹۲۱ به نیویورک رسید و آنجا ماندگار شد. مادرش دوروتی لاویت گلازبرگ نیز از والدین یهودی لهستانی و روسی در نیویورک زاده شده بود؛ بسیاری از بستگان آنها در ایام هولوکاست در اروپا کشته شدند.
در سال ۱۹۶۳ که اوج فعالیت چپگرایان و موفقیت سوسیالیستها در اسرائیل بود، برنی سندرز به سوی حزب کارگر اسرائیل متمایل شد و در جنبش «هشومر هاتساعیر» («جنبش جوانان») این حزب جذب گردید.
سال بعد برای تکمیل تحصیلات به دانشگاه شیکاگو بازگشت و بعد از ازدواج با همسر اولش دبورا شیلینگ باز به کیبوتص «شاعار هاعماکیم» آمد.
هرچند با برخی از ایده های اسرائیلی مانند کیبوتص ها موافق بوده، اما فردی غیرمذهبی و از چپگرایان پروپاقرص بوده و مانده است. سندرز بارها تاکید کرده که سکولار است و مذهب و دین هیچ دخالتی نباید در حکومت داشته باشد و او در هیچ فعالیت سازمانیافته مذهبی دخیل نبوده است.
لری، برادر برنی، خود و او را «بیگانه با مذهب» توصیف کرده است؛ لری نیز در دهه شصت در دو کیبوتص سوسیالیستی «متسووا» و «یوت واتا» در اسرائیل در کنار مشتاقان سوسیالیسم فعالیت داوطلبانه کرده بود.
جنبش کیبوتص های اسرائیل این روزها از همه کسانی که در دهه شصت با برنی سندرز در کیبوتص «شاعار هاعماکیم» بوده اند، خواسته بود، دانسته ها و مشاهدات خود را از او منتشر کنند.
برنی سندرز در آغاز سال ۲۰۱۶ گفت که معنویت را در کمک به انسان ها و غذا رساندن به کودکان گرسنه و تلاش برای یافتن سرپناه برای بی خانمان ها می یابد.
او سناتور ایالت ورمونت آمریکا و قدیمی ترین چهره ای است که از سال ۱۹۹۱ تا حال پیوسته عضو کنگره بوده است.
فعالیت های سیاسی اش از سال ۱۹۷۱ با عضویت در «حزب آزادی» آغاز شد، اما در سال ۱۹۷۹ خود را سیاستمداری مستقل معرفی کرد و تا سال گذشته به این استقلال وفادار بود؛ تا زمانی که رسما در ۲۶ ماه مه ۲۰۱۵ تصمیم گرفت که نامزد ریاست جمهوری شود.
پیش از عضویت در کنگره، برنی سندرز در هشت سال فاصله ۱۹۸۱ تا ۸۹ شهردار برلینگتون در ایالت ورمونت بود.
زمانی که در سال ۱۹۹۱ به عضویت مجلس نمایندگان رسید، واشینگتن پست او را «نخستین سوسیالیست منتخب» لقب داد.
باراک اوباما رابطه نزدیکی با برنی سندرز داشته و زمانی که خود تازه سناتور شیکاگو شده بود، از سناتور شدن سندرز برای ایالت ورمونت حمایت کرد؛ هرچند که اوباما به طور تلویحی خانم کلینتون را بر سندرز ترجیح داده است.
سناتور سندرز که یهودیزاده است، نه تنها با سیاست های دولت اسرائیل در مورد ایران بهشدت بیگانگی نشان می دهد، بالعکس، بیشتر از هر کس دیگری در حزب دموکرات، آشکارا از علاقهمندی به درپیش گرفتن راهکارهای سیاسی برای نزدیک شدن به ایران سخن می گوید تا ایران نیز وارد معاملات جهانی شود.
سناتور سندرز در روزهای گذشته در آخرین مناظره با هیلاری کلینتون در مورد ایران گفت که راهکار پیشنهادیاش در برابر ایران شتاب آلود نیست، بلکه تاکید دارد اگر ایران بخشی از معاملات جهانی باشد، بیشتر حس مسئولیت نشان خواهد داد.