در پی انتشار «اسناد نائورو» و یک روز پس از خبر تعطیلی اردوگاه جزیره مانوس در آینده، سفارت جمهوری اسلامی در کانبرا، پایتخت استرالیا، در بیانیهای به «نقض حقوق پناهجویان» ایرانی در بازداشتگاههای تحت مدیریت این کشور اعتراض کرد.
در این بیانیه که روز چهارشنبه، ۲۷ مردادماه، در وبسایت رسمی این سفارتخانه منتشر شده، از «وضعیت وخیم، غیرقابل دفاع و نامناسب محلهای نگهداری پناهجویان» در اردوگاههای نائورو و مانوس ابراز نگرانی عمیق شده است.
طبق این بیانیه، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، نیز در دیدار خود با سفیر جدید استرالیا در ایران در تاریخ ۲۴ مردادماه به این وضعیت اعتراض کرده است.
اردوگاه نائورو در سه هفته گذشته به دلیل افشاگری روزنامه بریتانیایی گاردین با «اسناد نائورو» در صدر اخبار بوده و فشار بر حکومت استرالیا را دوچندان کرده است.
با این همه استرالیا همچنان مصر است که سیاست پیشین خود را ادامه خواهد داد و حتی با تعطیلی اردوگاه مانوس قرار نیست حتی یک پناهجو را به خاک خود انتقال دهد.
طبق قوانین مهاجرت در استرالیا، هر کس که غیرقانونی و با قایق خود را برای درخواست پناهندگی به این کشور برساند به اردوگاهی در جزایر نائورو و مانوس در پاپوآ گینه نو فرستاده خواهد شد.
طبق این قوانین، این مهاجران غیرقانونی هرگز برای اسکان در خاک استرالیا مجاز تلقی نخواهند شد، سیاستی که به گفته وزیر مهاجرت این کشور «تحت هیچ شرایطی» قرار نیست دچار تغییر شود.
حال سفارت جمهوری اسلامی در کانبرا در نخستین واکنش عمومی خود به وضعیت پناهجویان ایرانی در نائورو و پاپوآ گینه نو، پس از ابراز نگرانی و اعتراض خود، خواستار «تعطیلی هر چه سریعتر دو بازداشتگاه غیرقانونی نائورو و مانوس» شده است.
دیوان عالی پاپوآ گینه نو در اردیبهشتماه حکم داد که نگهداری اجباری پناهجویان از سوی حکومت استرالیا در جزیره مانوس پاپوآ گینه نو برخلاف قانون اساسی اين کشور و اقدامی غیرقانونی است.
در بیانیه سفارت ایران در استرالیا همچنین از دولت این کشور خواسته شده تا با فراهم کردن «تمهیدات لازم» پناهجویان ایرانی را به «بازگشت داوطلبانه» به ایران «ترغیب کند».
بیانیه سفارت حاوی هیچ توضیحی درباره این تمهیدات «لازم» نیست.
در این بیانیه همچنین تاکید شده است که حکومت ایران تنها از «بازگشت داوطلبانه و بدون اجبار شهروندان ایرانی» حمایت میکند.
این نکتهای است که سال گذشته نیز وزارت خارجه ایران بر آن تاکید کرده و از سفارتخانهها خواسته بود تا «زمینه بازگشت داوطلبانه ایرانیها به کشور را فراهم کنند».