معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد که شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، پس از سفر به عربستان سعودی و مصر، شامگاه جمعه، دوم بهمن، وارد ایران میشود و در سفر او ۱۷ سند همکاری بین دو کشور امضا خواهد شد.
ابراهیم رحیمپور، معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر خارجه ایران، در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما گفت که رئیس جمهور چین «در صدر یک هیئت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی» شامگاه روز جمعه وارد تهران میشود و صبح شنبه حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در کاخ سعدآباد رسما از او استقبال میکند.
به گفته آقای رحیمپور، در این سفر ۱۷ سند همکاری در زمینههای مختلف بهویژه در زمینههای اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و قضایی با حضور روسای جمهور دو کشور امضا میشود.
وی همچنین پیشبینی کرد که «به احتمال بسیار» در این سفر چین اعتبار «قابل توجهی» را برای فاینانس طرحها در اختیار ایرانقرار دهد.
رئیس جمهوری ایران روز ۲۷ دیماه در مصاحبه مطبوعاتی خود درباره سفر همتای چینیاش به ایران گفته بود که «ما دوستان دوران سختی و دوران تحریم را فراموش نمیکنیم و در شرایط امروز باید زمینه برای توسعه بیشتر روابط ما با آنها فراهم شود».
حسن روحانی تاکید کرده بود که چین میتواند به عنوان «اولین شریک تجاری ایران در پسابرجام نقش بیشتری را هم در سرمایهگذاری و هم در فناوری و هم در تجارت داشته باشد که مقدمات این کار در این سفر فراهم میشود».
به گفته وبسایت ریاست جمهوری ایران، رئیسجمهور چین را در این سفر سه معاون نخست وزیر، شش وزیر و «هیئت بزرگی از بازرگانان و رسانهها» همراهی میکنند.
این نخستین سفر شی جین پینگ به ایران است و پس از حدود ۱۴ سال از سفر جیانگ زمین، رئیس جمهور اسبق چین، به تهران انجام میشود.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در اردیبهشتماه سال گذشته سفری به شانگهای در چین داشت و در جریان شرکت در نشست «کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا» (سیکا) خواستار افزایش روابط اقتصادی، امنیتی و سیاسی کشورهای آسیایی شد.
بر اساس آمار اداره گمرگ چین، این کشور اولین شریک اقتصادی ایران در طول چند سال اخیر بوده و حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۵۲ میلیارد دلار رسیده است.
در سال ۲۰۱۴، همچنین چین ۳۶ درصد کل تجارت خارجی ایران را به خود اختصاص داد.
رئیس جمهوری چین سفر پنج روزه خود به خاورمیانه را از روز سهشنبه آغاز کرده و پیش از ایران به عربستان سعودی و مصر سفر کرده است.
این سفر در اوج تنش میان تهران و ریاض بر سر اعدام نمر باقر النمر، روحانی شیعه، و متعاقب آن حمله به سفارت عربستان سعودی در ایران و قطع روابط دو کشور انجام میشود.
چین با اعزام هیئتی دیپلماتیک به تهران و ریاض به ریاست ژان مینگ، معاون وزیر خارجه این کشور، خواستار کاهش تنشها میان دو کشور، برای حفظ ثبات در منطقه شده بود.
چین در عین حال یکی از کشورهای گروه ۵+۱ است که پس از مذاکراتی طولانی، شش ماه قبل در وین به توافق اتمی با ایران دست یافتند.