لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۱

سه روز پس از تکذیب، خبر اعدام‌ها در ارومیه تایید شد


توکل حیدری
توکل حیدری

تنها سه روز پس از تکذیب خبر اعدام شش زندانی در ارومیه توسط یک مقام قضایی، رئیس کل دادگستری استان آذربایجان غربی اعلام کرد که یک زندانی «امنیتی» و چهار زندانی «مواد مخدر» روز سه‌شنبه، ۱۹ مرداد، اعدام شده‌اند.

توکل حیدری روز شنبه، ۲۳ مرداد، در مصاحبه با خبرگزاری میزان، خبرگزاری رسمی قوه قضائیه، بدون ذکر نام، «زندانی امنیتی» اعدام شده را متهم کرد که عضو گروه کومله بوده است.

در مصاحبه این مقام قضایی هیچ دلیلی برای عدم اطلاع‌رسانی درست، تکذیب اولیه و تایید کنونی خبر عنوان نشده است.

آقای حیدری همچنین در واکنش به «جوسازی‌های مسموم رسانه‌های ضد انقلاب و معاند» اعلام کرد که این فرد «به اتهام محاربه و استفاده از سلاح گرم که موجب» مرگ سه مامور نیروی انتظامی و مجروح شدن دو مامور دیگر شده به اعدام محکوم شده بود.

به گفته آقای حیدری، یک زندانی به اتهام «فروش چهار کیلوگرم شیشه»، یک زندانی دیگر به اتهام «حمل و نگهداری دو کیلوگرم شیشه»، نفر سوم به اتهام «حمل و نگهداری یک کیلوگرم مرفین» و نفر چهارم نیز به اتهام «حمل و نگهداری هفت کیلوگرم هروئین» به اعدام محکوم شده بودند.

وی بدون توضیح در مورد دلیل تکذیب اولیه این خبر اعلام کرد که این پنج نفر روز سه‌شنبه، ۱۹ مرداد، اعدام شده‌اند.

در همان روز خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از اعدام محمد عبداللهی، فعال سیاسی کرد، به همراه پنج زندانی متهم به جرایم مرتبط با مواد مخدر خبر داده بود.

با این حال علی جلیلی، مدیرکل زندان‌های استان آذربایجان غربی، در واکنش به خبر هرانا اعلام کرد که «اعدام شش زندانی طی روزهای اخیر در ارومیه صحت ندارد».

محمد عبداللهی پیش از این در نامه سرگشاده‌ای به رئیس قوه قضاییه ایران خواستار برگزاری دادگاه عادلانه برای خود شده بود.

اتهام او محاربه از طریق عضویت در یکی از احزاب اپوزیسیون کردستان عنوان شده بود، اما وکیل وی می‌گوید که آقای عبداللهی هرگز دست به سلاح نبرده و به همین خاطر از اتهام محاربه بری شده بود.

به گفته این وکیل، قاضی دادگاه انقلاب دستور «نقض حکم دادستانی» را صادر کرده و بر اجرای حکم اعدام «اصرار» داشته است.

حکومت ایران روز سه‌شنبه، ۱۲ مرداد، نیز ۲۰ زندانی را که اکثر آنها کرد اهل سنت بودند، به اتهام اقدامات «تروریستی» اعدام کرد.

این رخداد اما اعتراض گسترده نهادهای مدافع حقوق بشر را به دنبال داشت که روند دادرسی متهمان را «ناعادلانه» خوانده و عنوان کردند که اعترافات متهمان زیر شکنجه گرفته شده است.

پس از اعدام این زندانیان گزارش‌هایی از حمله به ماموران نیروی انتظامی در شهرهای استان‌های غربی ایران منتشر شده است.

از جمله شامگاه سه‌شنبه ۱۹ مرداد یک موتورسوار شیئی انفجاری را به داخل یک خودروی گشت نیروی انتظامی در شهر مریوان در استان کردستان پرتاب کرد که دو روز بعد جان یک مامور نیروی انتظامی را گرفت.

همچنین به گفته مقامات دولتی، عصر روز دوشنبه ۱۸ مرداد نیز دو موتورسوار چند نارنجک صوتی را به یک کلانتری نیروی انتظامی در شهر سردشت در استان آذربایجان غربی پرتاب کردند که این حادثه تلفات جانی در پی نداشت.

در همین حال تعدادی از رسانه‌های کردزبان ایران روز پنج‌شنبه، ۲۱ مرداد، از «توپ‌باران» مناطق مرزی بین «اقلیم کردستان عراق و کردستان ایران» از سوی سپاه پاسداران خبر داده بودند.

استان‌های غربی ایران در ماه‌های گذشته نیز شاهد تشدید درگیری نیروهای امنیتی ایران با گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی از جمله حزب دموکرات کردستان ایران و گروه پژاک بوده است.

پس از درگیری‌های ماه‌های گذشته گزارش‌هایی درباره گلوله‌باران مناطق مرزی بین «اقلیم کردستان عراق و کردستان ایران» در روز ششم تیرماه منتشر شده و نچیروان بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کردستان عراق، «نگرانی عمیق» خود را از اقدام ایران ابراز کرده بود.

XS
SM
MD
LG