خبرگزاری دولتی ایرنا روز پنجشنبه، ۲۶ شهریور، در گزارشی مدعی شد که سفیر آمریکا در عراق و دیپلماتهای آمریکایی در یک ماه و نیم گذشته «چند» بار برای دیدار و گفتوگو با سفیر و دیپلماتهای ارشد ایران «تلاش» کردهاند، اما طرف ایرانی به آنها پاسخ نداده است.
این خبرگزاری در گزارش خود اعلام کرد که سفیر آمریکا قصد داشته با سفیر ایران درباره «برخی مسائل داخلی عراق» گفتوگو کند.
خبرگزاری ایرنا در ادامه به نقل از «یک منبع حزبی» ناشناس در عراق نوشت که مقامات سفارت آمریکا خواستار «وساطت» چند «شخصیت برجسته عراقی» برای گفتوگو با دیپلماتهای ایرانی شدهاند.
به گفته خبرگزاری ایرنا، تلاش مقامات سفارت آمریکا برای گفتوگو با دیپلماتهای ایرانی از ابتدای سقوط موصل در خردادماه سال گذشته «از مجاری مختلف دیپلماتیک و نیز شخصیتهای سیاسی عراق جریان داشته است».
در همین زمینه حسن داناییفر، سفیر ایران در عراق، نیز به خبرگزاری ایرنا گفت که «ما اصولا به آمریکاییها اعتماد نداریم و در حال حاضر نیازی به گفتوگو با طرف آمریکایی نمیبینیم».
آقای داناییفر در سخنان خود به گزارش خبرگزاری ایرنا به «تلاش» اخیر دیپلماتهای آمریکایی برای گفتوگو با دیپلماتهای ایرانی اشارهای نکرده است.
رهبر جمهوری اسلامی روز ۲۴ شهریور ۹۳ گفته بود که با درخواست آمریکا برای همکاری در مبارزه با داعش که از طریق سفیر این کشور در عراق اعلام شده مخالفت کرده است.
در همین حال روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال در روز ۲۴ بهمن همان سال گزارش داد که آیتالله خامنهای در پاسخ به نامه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، که بر اساس گزارشها در مهرماه خطاب به او نوشته شده بود، تعهدی برای همکاری تهران و واشینگتن در مبارزه علیه گروه حکومت اسلامی (داعش) نداده است.
رهبر جمهوری اسلامی روز شنبه، ۲۷ تیر، نیز تاکید کرد که مذاکرات و در پی آن توافق جامع اتمی، سیاست ایران در مقابل آمریکا را «در هر صورت، هیچ تغییری» نخواهد داد و قرار نیست دو کشور درباره مسائل «گوناگون جهانی»، مذاکره «دوجانبه» و «منطقهای» داشته باشند.
گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا در حالی است که سفیران ایران و آمریکا در عراق در سال ۸۶ چندین بار با یکدیگر درباره امنیت این کشور گفتوگو کردند.
رایان کراکر، سفیر سابق آمریکا در عراق، که در این گفتوگوها حضور داشته است، پیش از این در مصاحبهای با رادیوفردا سیاست ایران در عراق پس از قدرت گرفتن گروه حکومت اسلامی را «بسیار مخرب» توصیف کرده و گفته بود که «دستکم نیروی قدس سیاست تقسیم دائمی را در عراق دنبال میکند تا این کشور به سه بخش شیعه و سُنی و کُرد تفکیک شود».