مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که متوسط هزینه ماهانه یک خانواده شهری در سال ۹۲ حدود یک میلیون و ۷۱۷ هزار تومان، اما درآمد همین خانواده تنها حدود یک میلیون و ۷۰۳ هزار تومان بوده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از این گزارش، متوسط هزینه سالانه یک خانواده شهری در ایران با ۲۵.۴ درصد افزایش به بالای ۲۰۶ میلیون ریال رسیده است.
منابع تامین درآمد خانوارهای شهری نشان میدهد که حدود ۳۰ درصد درآمد خانوادههای ایرانی از مشاغل مزد و حقوقبگیری، بالای ۱۶ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و بالای ۵۰ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانواده تامین میشود.
اما پیشی گرفتن هزینه از درآمد خانواده شهری در ایران در حالی است که در روستاهای کشور نیز وضعیت مشابهی حاکم است.
مرکز آمار ایران میگوید که متوسط کل هزینه سالانه یک خانواده روستایی نزدیک به ۱۳۰ میلیون ریال بوده است که نسبت به سال قبل از آن ۲۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
این در حالی است که متوسط درآمد اظهارشده سالانه خانواده روستایی زیر ۱۳۰ میلیون ریال بوده و نسبت به سال قبل از آن نزدیک به ۱۹.۵ درصد افزایش داشته است.
به عبارتی علاوه بر پیشی گرفتن هزینه از درآمد در ایران، نرخ رشد هزینه خانوادههای ایرانی، چه در شهر و چه در روستا، نیز از نرخ رشد درآمد بیشتر بوده است.
منابع تامین درآمد خانوارهای روستایی نشان میدهد که درآمد این خانوادهها زیر ۲۸ درصد از مشاغل مزد و حقوقبگیری، نزدیک به ۳۰ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و بالای ۴۳ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تامین شده است.
بر اساس نتایج طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار در سال ۱۳۹۲، ضریب جینی در مناطق شهری ۰.۳۵۱۳، در مناطق روستایی ۰.۳۲۴۳، و در کل کشور ۰.۳۶۵۰ است.
افزایش هزینه خانوادههای ایرانی در حالی است که متوسط نرخ تورم سال ۹۲ بالای ۳۶ درصد بوده است.
این رقم حتی در خردادماه سال گذشته به بالای ۴۵ درصد نیز رسیده بود، اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری نرخ رشد تورم منظما کاهش یافته و بر اساس آمارهای بانک مرکزی، نرخ تورم در خردادماه سال جاری به ۲۷.۷ درصد رسیده است.