لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۴

واکنش به گزارش حوادث انتخابات؛ برادر خاتمی خواستار ارائه مدرک شد


محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم و دبیرکل سابق جبهه مشارکت
محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم و دبیرکل سابق جبهه مشارکت
محمدرضا خاتمی، برادر رییس جمهور سابق ایران، در واکنشی تند به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از حوادث انتخابات سال ۱۳۸۸ که روز جمعه، ۹ دی‌ماه، منتشر شد این گزارش را «سراپا دروغ» و «التماس به ملت» خوانده و از تدوین‌کنندگان آن خواستار ارائه سند و مدرک برای اتهام‌ها شد.

حسین فدایی، نماینده اصول‌گرای مجلس و عضو سابق سپاه، در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ که روز چهارشنبه، ۷ دی‌ماه، در مجلس شورای اسلامی قرائت کرد میرحسین موسوی را «دارای بیشترین نقش در اجرای فتنه» و مهدی کروبی را «از جمله بازیگران اصلی فتنه ۸۸»، اما نه از «طراحان اصلی آن» معرفی کرد.

please wait

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00
لینک مستقیم


حامیان رهبر جمهوری اسلامی از اعتراضات مردم ایران به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ که محمود احمدی‌نژاد پیروز آن اعلام شد به عنوان «فتنه ۸۸» یاد می‌کنند و آن را نقشه موسوی و کروبی به پشتیبانی قدرت‌های غربی برای ضربه زدن به آیت‌الله خامنه‌ای می‌دانند.

اما در این گزارش فقط موسوی و کروبی هدف حمله و اتهام نبودند، بلکه محمد خاتمی، رئیس جمهور دوره اصلاحات در ایران، نیز که از آغاز اعتراضات در ایران یکی از اضلاع «فتنه» معرفی شده بارها مورد حمله قرار گرفته است، حملاتی که اکنون برادرش را به دفاع از او واداشته است.

محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم، در پاسخ به بخشی از این گزارش که در آن به سفرهای خارجی برادرش اشاره شده آن را «همانند سایر بخش‌ها»ی این گزارش «به‌کلی کذب و دروغ» خوانده و گفته است که تمام سفرهای رئیس جمهور سابق ایران «با اطلاع نظام بوده» است.

در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ از حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ بدون اشاره و استناد به آمارهای رسمی و ارائه مدارک و مستندات لازم، از جمله به «مسافرت‌های خارجی محمد خاتمی»، رئیس جمهور سابق ایران، اشاره و این مقام سابق جمهوری اسلامی به «ترغیب خارجی‌ها برای حمایت از موسوی» متهم شده است.

محمدرضا خاتمی در ادامه گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس را «بیانیه سیاسی یک گروه مخفی» توصیف کرده و از نگارندگان آن خواسته است که برای اتهامات خود سند و مدرک ارائه کنند.

او از تدوین‌کنندگان این گزارش می‌پرسد: «شما که هر روز پهپاد [هواپیمای بی‌سرنشین] می‌نشانید و جاسوس می‌گیرید، چگونه در این دو سال و اندی نتوانسته‌اید حتی یک سند معتبر برای این همه ادعا ارائه کنید؟»

دبیرکل سابق جبهه مشارکت با طعنه می‌گوید نگارندگان این گزارش که در همه جا شنود کار گذاشته‌اند و «حتی در سراپرده خصوصی یار و اغیار سر و گوشی دارند» چرا حتی این شنودها را به عنوان مدرک رو نمی‌کنند: «ما حتی به شنود هم راضی هستیم.»

حسین فدایی که در صحن علنی مجلس گزارش حوادث انتخابات را قرائت کرد تاکید کرده است که کمیسیون اصل ۹۰ «برای جمله به جمله این گزارش سند دارد».

با این حال در این گزارش که متن کامل آن از جمله در وب‌سایت خبرآن‌لاین،‌ نزدیک به رئیس مجلس، منتشر شده هیچ یک از «سند»های مورد اشاره این نماینده مجلس گنجانده نشده است.

برادر رئیس جمهور سابق ایران در ادامه جوابیه خود به گزارش کمیسیون می‌گوید: «آن چه در این گزارش آمده تکرار ادعاهای کیفرخواست‌نویسان تابستان ۸۸ است که با برگزاری دادگاه‌های آن‌چنانی هم نتوانستند آن را ثابت کنند و رد شد.»

اشاره محمدرضا خاتمی به دادگاه‌های موسوم به «کودتای مخملی» است که در تابستان سال ۱۳۸۸ به محل محاکمه بسیاری از اصلاح‌طلبان و روزنامه‌نگاران سرشناس و «اعتراف» آنها به «جرائم» خود و دیگران بدل شد. بعدا بسیاری از این افراد که به حبس‌های طویل‌المدت نیز محکوم شدند اعلام کردند که تحت فشار بازجوها وادار به «اعتراف» شده‌اند.

پاسخ تند آقای خاتمی نخستین واکنشی نیست که به این گزارش از حوادث انتخابات سال ۱۳۸۸ نشان داده شده است.

۲۰ نماینده اصلاح‌طلب مجلس نیز روز چهار‌شنبه در نامه‌ای به رئیس مجلس گزارش کمیسیون اصل ۹۰ را «تحلیل محفلی» توصیف کرده و آن را «فاقد هر گونه اعتبار حقوقی» دانستند.

علی مطهری، نماینده اصول‌گرا، نیز این گزارش را «یک‌طرفه» خواند و تا آنجا پیش رفت که آن را بیشتر «گزارش آقای فدایی» خواند ‌تا گزارش کمیسیون.
XS
SM
MD
LG