لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۷

اسرائیل، تحت فشار آمریکا و اروپا برای ازسرگیری مذاکرات صلح


بنیامین نتانیاهو، ‌نخست وزیر اسرائیل
بنیامین نتانیاهو، ‌نخست وزیر اسرائیل
روزنامه لس‌آنجلس تایمز ضمن اشاره به فشار فراوان آمریکا و اتحادیه اروپا بر بنیامین نتانیاهو برای ازسرگیری گفت‌وگو با فلسطینی‌ها از هشدار آنها در مورد به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطین توسط کوآرتت خبر داده است.

به گزارش این روزنامه، به نخست وزیر اسرائیل «هشدار داده شده» است که در غیر این صورت ممکن است کوآرتت، کمیسیون چهارجانبه حامی صلح خاورمیانه، «به‌زودی» کشور مستقل فلسطین را به رسمیت بشناسد.

روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس تایمز روز سه‌شنبه نوشته است که اعضای چهارجانبه کوآرتت، شامل آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد، اگر به این نتیجه برسند که نخست وزیر اسرائیل نمی‌خواهد مبتکر برنامه تازه‌ای برای صلح باشد، «کوآرتت خود برنامه‌ای را به اسرائیل تحمیل خواهد کرد».

لس‌آنجلس تایمز نوشته است که لغو نشست کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه در اروپا که قرار بود هفته گذشته برگزار شود دادن فرصتی دیگر به نتانیاهو برای ارائه راهکاری جدید در راه صلح بوده است.

قرار بود اعضای کوآرتت در برلین آن چه را که «راهکار سیاسی تازه» اتحادیه اروپا در راه صلح اسرائیلی- فلسطینی نامیده شده بود بررسی کنند، اما آمریکا که از این امر ناخشنود بود موجب تعویق نشست شد.

لس‌آنجلس تایمز به نقل از «یک دیپلمات غربی» که مامور خدمت در اسرائیل است و نام او را نبرده نوشته است که «اسرائیلی‌ها زیر فشار معینی نظر خود را تغییر می‌دهند، هرچند که همیشه انتظار دارند آمریکا اقدام لازم را انجام دهد».

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته به طور تلویحی گفت که آمریکا «نمی‌تواند شاهد خاموش ناکامی تلاشها در راه صلح باشد و احتمال دارد که دخالت کرده و سازش‌هایی را به طرفین تحمیل کند».

خانم کلینتون گفته بود: «منافع و ارزش‌های اساسی آمریکایی‌ها تغییری نکرده، ارزش‌هایی که ازسرگیری تلاش برای صلح جامع عربی- اسرائیلی را نیز شامل می‌شود.»

خانم کلینتون تاکید کرده بود که «راه حل دو کشور- دوملت راه را برای تحقق آرمان‌های دو ملت اسرائیلی و فلسطینی هموار خواهد کرد».

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، نیز در روزهای گذشته در چند مصاحبه گفته است که به‌زودی دولت جدید فلسطینی معرفی خواهد شد. او در توصیف این دولت تاکید کرده است که «شاید این نخستین دولت کشور مستقل فلسطین باشد».

آقای عباس که در چارچوب سفری به کشورهای اروپایی و عربی روز سه‌شنبه در تونس خواهد بود تا با حاکمیت جدید تونس دیدار کند، تاکید کرده است که «اطمینان کامل دارد که باراک اوباما قول خود را برای رسیدن کشور فلسطین به استقلال تا ماه سپتامبر (شهریور) عملی خواهد کرد».

ابومازن همچنین تاکید کرده است که کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه نیز همین تاریخ را برای استقلال کشور فلسطین تعیین کرده است.

باراک اوباما شامگاه دوشنبه به مناسبت عید پسح، جشن فطیر یا عید بهار و آزادی یهودیان، شخصا به بنیامین نتانیاهو در اورشلیم تلفن کرده و ضمن شادباش عید، حمایت آمریکا را از امنیت اسرائیل تکرار کرده و گفته بود که کنگره آمریکا نیز جمعه گذشته ۲۰۵ میلیون دلار دیگر برای کمک به سیستم دفاع راکتی «گنبد آهنین» اسرائیل تصویب کرده است.

قرار است نخست وزیر اسرائیل ماه مه در سفری به آمریکا، برنامه‌های سیاسی خود را در کنگره آمریکا تشریح ارائه کند.

آخرین دور از دیدارهای نخست وزیر اسرائیل با رهبر تشکیلات فلسطینی، سپتامبر گذشته، در پی تلاش‌های پیگیرانه باراک اوباما صورت گرفت، اما پس از سه دور دیدار در واشینگتن (دوم سپتامبر)، اورشلیم (پانزدهم سپتامبر) و شرم‌الشیخ مصر (شانزدهم سپتامبر) کوشش‌های صلح نیز تاکنون به اغما رفته است.

فلسطینی‌ها از آن زمان تاکنون با از سرگیری ساخت‌وسازهای اسرائیلی‌ها در شرق بیت‌المقدس (اورشلیم) و کرانه باختری به شدت مخالف بوده و بازگشت به میز مذاکرات را به قطع کامل خانه‌سازی یهودیان مشروط کرده‌اند.

به گفته کارشناسان بین‌المللی، تلاطم سیاسی عمیق در خاورمیانه به‌ویژه تغییر حاکمیت مصر نیز در اغمای تلاش‌های صلح اسرائیلی- عربی نقش داشته است.

از سوی دیگر، تشکیلات فلسطینی با نومیدی از تجدید مذاکرات صلح، راهکارهای موفق دیگری را در ماه‌های اخیر برای کسب استقلال کشور آرمانی خود عملی کرده است.

ده‌ها کشور، عمدتا در حوزه آمریکای لاتین، بنا به درخواست محمود عباس، پیشاپیش کشور مستقل فلسطین را «در مرزهای سال ۱۹۶۷ با پایتختی شرق بیت‌المقدس» به رسمیت شناخته‌اند.

در همین حال چندین کشور در اروپای غربی نیز سطح نمایندگی سیاسی فلسطینی‌ها را به «سفارت» ارتقا داده‌اند و این احتمال جدی مطرح است که نه تنها این کشورها به‌زودی با پیروی از کشورهای آمریکای لاتین کشور مستقل فلسطین را به رسمیت بشناسند، بلکه ده‌ها کشور دیگر در آسیا و آفریقا نیز گامی مشابه بردارند.

دولت اسرائیل از موفقیت فلسطینی‌ها در پیشبرد هدف خود در جامعه جهانی عمیقا ناخشنود است.
XS
SM
MD
LG