حتما شما هم شنیدید که گاهی بزرگترها به جوانی با تاکید بگویند که «گشنگی نکشیدی، عاشقی از سرت بره.» این جمله به ظاهر ساده، بیان ناقص و سردستی نظریه «هرم مزلو» است که آبراهام مزلو، روانشناس آمریکایی، در سال ۱۹۵۴ میلادی منتشر کرد.
بر اساس نظریه «هرم سلسله مراتب نیازهای مزلو»، که به اختصار نظریه «هرم مزلو» خوانده می شود، نیازهای آدمی در پنج طبقه تقسیم بندی شده است و نیازهای زیتی همچون خوراک و پوشاک و مسکن در کف و قاعده هرم قرار می گرد و به ترتیب در طبقات بالاتر و نوک هرم نیازهای دیگر شامل نیازهای امنیتی، اجتماعی، احترام و خودشکوفایی قرار میگیرند.
به این معنا که آدمیان ابتدا در صدد رفع نیازهای اساسی کف این هرم هستند و به تدریج و با برطرف کردن این نیازها به طبقه بالاتر نیازهای خود ورود میکنند.
با این توضیح کوتاه درباره هرم مزلو که با مرور زمان تکمیل شده و تغییرات فراوانی را تجربه کردهاست، در این شماره از پادکست «الف،ب، اقتصاد»، سهم هزینه «تفریح و امورفرهنگی» در سبد هزینه کل خانوارهای ایرانی را بررسی کردهایم، بشنوید:
در این بررسی معلوم شد که سهم این هزینهها در یک دهه ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۴، همواره کمتر از سه درصد هزینههای کل یک خانوار شهری ایران بوده است.
نشانی ایمیل برنامه، alef@radiofarda.com راه ارتباطی شماست، نقدها، نظرها و پیشنهادهای خود را به این نشانی بفرستید.